BIST 9.916
DOLAR 35,05
EURO 36,40
ALTIN 2.922,69
HABER /  GÜNCEL

TBMM'den Mısır'a ortak çağrı: İdam kararlarını uygulamayın

Meclis'te grubu bulunan siyasi partiler, Kahire yönetimine geçtiğimiz haftalarda Müslüman Kardeşler üyeleri hakkında verilen idam kararlarını uygulamaması çağrısında bulundu.

Abone ol

TBMM'de grubu bulunan siyasi partiler, Mısır yönetimine geçtiğimiz haftalarda Müslüman Kardeşler üyeleri hakkında verilen idam kararlarını uygulamaması çağrısında bulundu.

Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ile Barış ve Demokrasi Partisi tarafından yapılan ortak açıklamada, Mısır'da yaşanan gelişmeler "kaygı verici" olarak değerlendirildi ve TBMM'nin "kardeş" olarak nitelediği tüm Mısır halkının yanında olduğu vurgulandı.

Siyasi gerekçelerle verilen idam cezalarının sadece Mısır halkının değil, bütün insanlığın vicdanını sızlatacağı uyarısında bulunulan ortak bildiride, olası infazların gerginlikleri artırabileceği ve intikam hissi yaratabileceği kaydedildi.

Ortak bildiride, ''Mısır'da barış ve demokrasiye giden yolun, özgürlük ve insan haklarının büyümesinden geçtiği inancındayız. Dolayısıyla TBMM olarak amaç ve hedefimiz sadece kardeş Mısır halkı ile dayanışma halinde olduğumuzun altını çizmektir. Mısır'ın demokratik mücadelesine, umutlarına, hayallerine, istikbaline gölge düşürecek, insanlık tarihine kara bir leke olarak kazınacak olan bu idam kararlarının uygulanmaması TBMM'de tecelli eden millet iradesinin ortak arzusudur" görüşüne yer verildi.

529 idam kararı

Mısır'da bir mahkeme, mart ayında aralarında üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 529 Müslüman Kardeşler mensubu ya da destekçisi hakkında idam cezasına hükmetmişti.

Başsavcılık ise bu kararın hemen ardından da 900'den fazla Müslüman Kardeşler üyesi hakkında iki ayrı ceza davası açmıştı.

Mısır'da Muhammed Mursi yönetiminin devrilmesinden bu yana binlerce Müslüman Kardeşler destekçisi, aralarında şiddet olaylarına karışmanın da bulunduğu çeşitli suçlamalarla tutuklanmıştı.

Ülkede verilen idam kararları BM, ABD ve AB'nin de aralarında bulunduğu ülke ve kurumlarca kınanmıştı.

Türkiye'de ise hükümet kararlar konusunda sessiz kaldığı gerekçesiyle özellikle sosyal medyada yoğun eleştirilere hedef oluyor.