BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

TBMMde TÜRBAN oyu

Kıran kırana 13 saatlik bir oturum sonunda OYLAMALAR YAPILDI, SONUÇ;

Abone ol

İNTERNETHABER

Türban düzenlemesiyle ilgili Anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri tansiyonu yüksek bir oturuma sahne oldu. Zaman zaman vekiller birbirine girdi. Saat 15:00'de başlayan görüşmeler 13 saat sürdü.  İlk olarak teklifin maddelerine geçilmesi oylandı...

OYLAMA SONUCU

KATILIM                          : 517
KABUL                             : 397
RET                                  : 113

Daha sonra ise teklifin maddeleri üzerindeki görüşmelere geçildi. Uzun maraton ve konuşmalar sonunda diğer maddelerde oya sunuldu. Sonuçlar şöyle;

1. MADDE OYLANDI

Teklifin 1. maddesiyle, Anayasanın, ''Kanun önünde eşitlik'' başlıklı 10. maddesinin son fıkrası, ''... ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında'' ibaresi eklenerek, ''Devlet organları ve idari makamları, bütün işlemlerinde ve her türlü kamu hizmetlerinden yararlanılmasında kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır'' şeklinde değiştiriliyor.

OYLAMA SONUCU

KATILIM                          : 514
KABUL                             : 401
RET                                  : 110
ÇEKİMSER                      : 1
BOŞ:                                : 2

2. MADDE OYLANDI

Teklifin 2. maddesiyle, Anayasanın ''Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi'' başlıklı 42. maddesine, ''Kanunda açıkça yazılı olmayan herhangi bir sebeple kimse yükseköğrenim hakkını kullanmaktan mahrum edilemez. Bu hakkın kullanımının sınırları kanunla belirlenir'' şeklinde yeni bir fıkra ekleniyor.

OYLAMA SONUCU

KATILIM                          : 505
KABUL                             : 404
RET                                  : 99

ÇEKİMSER                      : 1
BOŞ:                                : 1

3. MADDE OYLANDI

Teklifin son maddesi de oylandı. TBMM Genel Kurulunda, başörtüsünün yükseköğretimde serbest bırakılmasını içeren Anayasa değişikliği teklifinin yürürlüğüne ilişkin 3. maddesinin gizli oylamasında 404 kabul, 92 ret oyu çıktı.

OYLAMA SONUCU

KATILIM                          : 498
KABUL                             : 404
RET                                  : 92

ÇEKİMSER                      : 2

İKİNCİ TUR 9 ŞUBAT'TA

Anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur oylaması, 9 Şubat Cumartesi günü yapılacak. Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen Meclis çalışma takvimine göre Meclis Genel Kurulu, saat 11.00’de başlayacak ve ikinci tur oylama sonuçlanana kadar çalışmalarına devam edecek.

Meclis'te süren oturum hararetli tartışmalara sahne oldu. Genel Kurul'daki görüşmeden notlar şöyle;

CHP adına Kemal Anadol söz aldı. CHP’li vekil “Gündem türban değil hedef laiklik” dedi. Kürsüden itirazlar yükselince Anadol, “neden rahatsız oluyorsunuz?” diye çıkıştı. 

TBMM'DE GERGİN OTURUM 

Meclis'teki oturumda zaman
zaman tansiyon çok yükseldi.
Vekiller birbirinin üstüne
yürüdü...
TBMM'deki özel
anların fotoğrafları için
tıklayın!
 


DERİ DEĞİŞTİRMEK ZOR 

Anadol şunları söyledi: "Gömlek değiştirmek kolay deri değiştirmek zor. Çelik halat çekenlere bir sözüm var. Ankara çelik halat çeliyorsunuz Anayasa'yı pamuk ipliğine bağlıyorsunuz."

ARMUDUN SAPI MHP'YE

CHP'li Önder Sav da MHP'ye sert eleştiriler yöneltti. Sav, MHP'lilere dönerek "Türbanda hasada çıkanlar haşat olacak. Armudu AK Parti yiyecek. Sapı da hasada çıkanlar yiyecek" dedi.

TOPLUMU GERMEYİN

MHP'li Şandır ise partisine yönelik suçlamalara cevap verdi. Şandır, kimsenin toplumu germe hakkı olmadığını savunarak, laikliğin sulandırılması karşısında öncelikle MHP'nin olacağını söyledi.

"BAŞBAKANIN EŞİ BAŞINI AÇSIN"

Daha sonra söz alan Kamer Genç'in önerisi AK Partilileri kızdırdı. Genç, türban sorunun çözümü için Emine Erdoğan ve Hayrünnisa Gül'ün başını açmasını önerdi. Kızlara da örtünmenin İslam'ın gereği olmadığını söylemelerini istedi.

İÇLİ PARMAK SALLADI

DSP Milletvekili Tayfun İçli ve Başkanvekili Pakdil arasında sert tartışmalar yaşandı. Kendisine söz verilmediğini iddia eden İçli, kürsüye yürüdü ve Pakdil'e parmak salladı. Çok öfkeli olduğu gözlenen Pakdil bir türlü sakinleşmedi. Pakdil DTP'den Tuğluk'a söz vermek isteyince bu kez CHP'liler ayaklandı. Tartışmaların uzaması üzerine 5 dakika ara verildi.

"KARŞI DEVRİM ODAKLARI CESARETLENECEK"

Oturumun yeniden açılmasından sonra CHP Grubu adına söz alan Grup başkanvekili Hakkı Süha Okay "İktidar partisi ve bir muhalefet partisinin attığı bu adım karşı devrim odaklarını cesaretlendirir. Bu teklif anayasaya karşı hiledir" dedi. Okay, bu değişikliğin yargıdan dönmesi halinde Başbakan yerel seçimler öncesinde din üzerinden rant elde etmeye çalışacağını belirtti.

"YANLIŞ KİTAP OKUYORSUNUZ"

Komisyon adına söz alan Burhan Kuzu "ben mi anlamıyorum, arkadaşlarım mı bilmiyorum" diye sözlerine başladı ve Anadol'a sözlerini çarpıttığını iddia ederek "Utanmıyor musun?" diye sordu. Kuzu'nun bu sözlerine kızan Anadol oturduğu sıradan "sözlerine dikkat et, bana terbiyesiz diyemezsin" diye tepki gösterdi ve "8 anayasa kitabı okudum" diyerek haklılığını ispatlamaya çalıştı.  Kuzu Anadol'a "yanlış kitap okuyup yanlış kitabı örnek veriyorsun" diye cevap verdi.

KAHKAHALAR KOPTU

CHP Manisa milletvekili Şahin Mengü, Kuzu'nun sözlerini üzerine alınıp, kürsüye çıktı... Çok kızgın olan Mengü,
"Ben bunun neyine cevap vereyim. Ne söylediğinin farkında değil... Kiminle muhatap olduğunun farkında değil. Bu üsluptaki adam 118'değil, kaç kitap yazsa fayda etmez..." deyip, kürsüden indi...

O anda Kuzu'dan şu sözler geldi;
-"Ben Sayın Mengü'ye değil, Sayın Okay'a söylemiştim..."
İşte bu sözler üzerine genel kurulda kahkaha koptu...

Bunun üzerine CHP vekili Hakkı Süha Okay söz aldı ve kürsüye çıkıp,
"Ben Mengü'ye değil, Okay'a söyledim diyerek bir utanmazlık ifadesi kullanmıştır... Sayın Kuzu gibi bir başkan olduğu sürece daha çok eğlenceli oturumlar olur... Hani bir söz vardır; "Bu kadar cahil olmak için tahsil etmeye gerek yok" diye... Sayın başkanın sözünü kendisine iade ediyorum..." dedi.

TARAF DEĞİLİZ
DTP adına Aysel Tuğluk söz aldı...
Tuğluk şunları söyledi;
"Partim bu krizin tarafı değildir... Ne MHP-AKP ittifakı ne de CHP tarafıyız. Partim DTP başörtüsü meselesinde özgürlükten yanadır" dedi... Tuğluk'un daha sonraki sözleri ise konudan çok uzaktı. Bu nedenle oturum başkanı uyarmak zorunda kaldı. Ancak Tuğluk bildiğini okudu ve kürsüye Kürtleri taşıdı...

İKTİDAR ADINA KADIN

AK Parti adına kürsüye İstanbul Milletvekili Ayşenur Bahçekapılı çıktı...
Bahçekapılı, "Biz yıkıcı değil, yapıcı bir anlayış ile hareket edeceğiz" diyerek, maddelerin neleri getireceğini anlattı.

ÇİÇEK'E SATAŞTILAR

Anayasa düzenlemesinin tümü üzerinde görüş bildirmek için hükümet adına Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek kürsüye çıktı... Çiçek konuşmasının başında sözlü sataşmalara muhatap oldu...

"Sayın Genel başkan ben size saygı duyarım ama böyle atışmayla olmaz" diyerek "Özgürlük bir haktır. Bu anasaya ve evrensel hukuk ile tanınır" dedi.//