BIST 9.923
DOLAR 35,36
EURO 36,57
ALTIN 3.028,66
HABER /  POLİTİKA

TBMM'de şehit izni tartışması

TBMM Genel Kurulu'nda, Siirt'te düşen helikopterde şehit olan askerlerin cenaze törenleri için Genel Kurul çalışmalarına ara verilmesi tartışıldı.

Abone ol

TBMM Genel Kurulu 'nda, CHP 'nin ''Belediyelere sağlanan olanaklar ve belediyelere yönelik soruşturma denetimlerde yapılan farklı uygulamalar'' konulu önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi ele alındı.

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni de örnek göstererek, iktidarın, olanak sağlama, denetim ve soruşturmalarda belediyeler arasında adaletli davranmadığını savundu. Büyükşehir Belediye Yasa Tasarısı'nı da eleştiren Yüksel, AK Parti 'nin bu tasarıyla, seçim sonuçlarını lehlerine taşımayı amaçladığını, ancak bu uygulamanın halk tarafından cezalandırılacağını ifade etti.

AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel , muhalefetin amacının Genel Kurul'un çalışmalarını aksatmak olduğunu söyledi. Özel, Hükümet 'in belediyeler arasında bir ayrımcılık yapmadığını, bu konudaki uygulamaların adaletli olduğunu dile getirdi.

MHP Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz , AK Parti döneminde, muhalefet belediyelerine karşı baskı ve itibarsızlaştırmanın söz konusu olduğunu söyledi. Durmaz, Hükümet'in özelikle MHP'li belediyelere karşı sistematik saldırı başlattığını öne sürdü.

CHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

GÖRÜŞMELERE ARA VERİLSİN TARTIŞMASI

Yerinden söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi , Siirt 'te askeri helikopterin düşmesi sonucu şehit olan 17 askerin cenazelerinin toprağa verileceğini belirtti. Milletvekillerinin cenaze törenlerine katılabilmesi için Genel Kurul çalışmasını ertelemeyi önerdiklerini ve bu konuda iktidar partisine görev düştüğünü ifade eden Hamzaçebi, ''Ancak bu konuda nihai karar verilmedi. Arzu ediyoruz ki bu nihai karar ortaya konulur, görüşmelere ara verilir ve bu acı günü TBMM olarak da paylaşırız'' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli , şehitlerin herkesi derinden etkilediğini belirterek, ''Ancak burada şu hususu göz önünde bulundurmak lazım: Terörle mücadele bizim normal faaliyetimizi etkilememeli, terör, faaliyetlerimizi yönlendirmemeli. Terörle mücadele dün olduğu gibi bugün de yarın da devam edecek. Terörle mücadele kararlı şekilde yapılıyor. Terörün amaçlarından biri de normal faaliyetlerimizi etkilemek. Bu nedenle faaliyetlere devam edilmelidir'' diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise ''Bölücü terörle mücadelede verdik şehitleri. Bu bir trafik kazası değil. TBMM olarak bu mücadeleye destek anlamında bir irade beyanı ortaya koyabiliriz. Bugün eğer iktidarı ve muhalefeti ile çalışmaları erteleyerek şehit cenazelerine katılırsak, bu davranışımız o mücadeleyi güçlendirecektir. Sorun zaman telafisi ise eğer, kanunun çıkması için zaman hesabı yapılıyorsa, MHP olarak biz bu işin siyasetinde değiliz. Gensoruları geri çekelim, grup önerisi vermeyelim, bugünü telafi edelim'' dedi.

CENAZELER YARIN

Daha sonra yerinden söz alan MHP ve CHP milletvekilleri, görüşmelerin ertelenmesini talep etti.

Nurettin Canikli, şehit cenazelerinin yarın öğlen namazından sonra defnedileceğini, katılmak isteyen milletvekillerinin yarın bu törenlere katılabileceğini ifade etti.

AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara , ''Biz muhalefetin her gün Genel Kurul Salonu'nda üç, beş kişi ya da yoklama talebi için 20 kişi olduklarını biliyoruz. Buna rağmen 'gidememe' mazeretlerini şehitlere bağlamalarını anlamıyoruz. İsterlerse gidebilirler. Bu memleketi o kadar kötü yönetmişler ki yoksulluğu, terörü artırmışlar. Şimdi de onu düzeltmeye çalışan iktidarın hızını kesmek istiyorlar'' dedi.

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz ise ''AKP Grubu'nun nasıl çalışma içinde olduklarını, salonlarda dinlenip oylamaya geldiklerini, sabaha karşı uyuduklarını gözlemledik. 17 şehidimiz var. O zaman Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu neden iptal edildi?'' diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ise ''Çalışma ilişkileri evrenseldir. Bir insan 'moralim bozuk çalışamıyorum' diyorsa, böyle bir Meclis'i çalıştırmaya kalkışmak cinayete eş değer bir olaydır. Orada ahlak dersi vermeye kalkan arkadaşın 3 günlük ücreti mukabili 10 yıldır misafirhane kullanmasını da hatırlatmak istiyorum'' dedi.

MHP Isparta Milletvekili Süleyman Korkmaz da misafirhane ile ilgili iddiaların ortaya konulması gerektiğini, gerçeği öğrenmek istediklerini söyledi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal , misafirhanelerin, Ankara'ya gelip, geliri az olan devlet memurlarına ayrıldığını anımsatarak, ''Üç dönemdir milletvekili olup, 3 günlük ücret ödeyip odayı boşaltmayanlar sahtekardır'' diye konuştu.

Konuşmalar sırasında, muhalefet ile AK Parti milletvekilleri arasında sözlü sataşmalar yaşandı.

Genel Kurul'da tasarının 1. bölümünün kabul edilmesinin ardından 2. bölümün tümü üzerindeki görüşmelere geçildi.