TBMM Genel Kurulu'nda ihracattan ithalata, su sorunundan, yeşil karta karad bakın hangi konular tartışıldı!
Abone olDevlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye'nin ihracatta altın yılını yaşadığını belirterek, ''İsterim ki ihracatımız, ithalatımızdan çok olsun. Ama bunu yapmak için daha çok çalışmamız lazım'' dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, ihracattaki sorunlara ilişkin gündemdışı söz alan CHP Antalya Milletvekili Hüseyin Ekmekcioğlu, ihracatın artırılması için üretim ve yatırımın artırılması gerektiğine dikkati çekti. İstihdam vergileri, enerji, KDV ile yerli hammadde gibi girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu belirten Ekmekcioğlu, girdi fiyatlarının yeniden düzenlenmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Bunun üzerine söz alan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, ihracatta sorunlar olduğunu belirterek, ''Ancak Türkiye Cumhuriyeti, tarihinde hiçbir zaman arka arkaya 3 yıl böyle yüksek bir ihracat artışı görmedi'' dedi.
''Türkiye, ihracatta altın yılını yaşadı'' diyen Tüzmen, ''İsterim ki ihracatımız, ithalatımızdan çok olsun. Ama bunu yapmak için daha çok çalışmamız lazım. İhracatımızın ithalatımızı karşılama oranı yüzde 63. Ancak, geçmiş tarih ortalamasına bakıldığında, Türkiye'nin ihracatta sağlıklı seyir izlediğini görürsünüz. Bugüne kadar söylediklerimizi hep yaptık, yapmaya da devam edeceğiz'' diye konuştu.
Türkiye'nin kaliteli mal ve hizmet sattığına dikkati çeken Tüzmen, Türk mallarının, dünya kalitesinin üstünde olduğunu söyledi. Girdi maliyetlerinde ciddi sıkıntılar bulunduğunu ifade eden Tüzmen, ''Yüksek girdi ve artan değerli parayla bu ihracatın yakalanması kolay değil. Programımızda olan 79 milyar dolarlık ihracat hedefimizi, 80 milyar dolarla yakalayacağız. Türkiye, lojistik açıdan en iyi konumdadır. Her yerin kesiştiği ülkemizde, dünya pazarını da kesiştirirsek çok şey alacağımız ortadadır'' diye konuştu.
Tüzmen, Cumhuriyetin 100. yıldönümü olan 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracatın görüleceğini de sözlerine ekledi.
''TÜRKİYE, SU ZENGİNİ DEĞİL''
AK Parti Batman Milletvekili Afif Demirkıran, ''22 Mart Dünya Su Günü'' dolayısıyla yaptığı gündemdışı konuşmada, Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığını belirterek, kişi başına yıllık 1500-1700 metreküp civarında su kullanımıyla Türkiye'nin, su azlığı yaşayan bir ülke konumunda olduğunu kaydetti. BM Su Raporu'nda, Türkiye'nin 2025 yılında su sıkıntısı çekecek ülkeler arasında gösterildiğini ifade eden Demirkıran, 2040 yılının da şimdiden önlem alınmaması durumunda, su savaşlarına sahne olacak kritik bir yıl olarak gösterildiğini dile getirdi.
''BİR İLİN YÜZDE 60'I YEŞİL KARTA SAHİPSE...''
Yeşil kart sistemi ve yeşil kartlılarının sorunları hakkında gündemdışı konuşma yapan CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, geliri 127 YTL'nin altındakilerin yeşil kart sahibi olabildiğini ifade ederek, ''Türkiye'de 12 milyon kişi, yeşil kart sahibi. Bu, Türkiye'de 12 milyon kişi 127 YTL'nin altında gelire sahip demektir. Her şey toz pembe değil'' diye konuştu.
Ağrı'da yaşayan 528 bin kişiden 289 bininin, Diyarbakır'da yaşayan 1 milyon 300 kişiden 550 bininin yeşil kart sahibi olduğunu; bazı illerde yeşil kart sahibi oranının, nüfusun yüzde 60'ına yaklaştığını ifade eden Aslanoğlu, ''Bir ilin yüzde 60'ı yeşil karta sahipse, burada terör de hırsızlık da her şey olur'' dedi.
Yeşil kart sahiplerinin hastanelerde, ''itilmiş vatandaş'' muamelesi gördüğünü savunan Aslanoğlu, ''Yeşil kart vermekle sorunları çözmüyor, yasak savıyorsunuz, insanları ölüme terk ediyorsunuz'' diye konuştu.
Gümdemdışı konuşmaların ardından, yükseköğretim kurumları teşkilatı kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısının görüşmelerine başlandı.