BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.008,53
HABER /  GÜNCEL

TBMM'de baldız yasağı kalkıyor!

TBMM yönetimi, Meclis’in tablosunun seçimlerde değişmesinin ardından listeyi yenileme kararı aldı. Listeye göre bazı yasaklar da kalkıyor.

Abone ol

TBMM’de, her yasama döneminin başında milletvekillerine, ‘Meclis yerleşkesine giriş izni verilmesini istemediği kişilerin isimleri’ sorulur. Bu liste her dönem merak edilir ve haber konusu yapılır.

Vekiller çoğunlukla, kişisel husumetleri olanları, akli dengesi bozuk ya da takıntılı ziyaretçileri, hatta siyaseten sorunlu oldukları isimleri Meclis yönetimine bildirirler ve o kişiler TBMM kampusuna sokulmaz. İşte o listede an itibarıyla 629 kişinin ismi var. TBMM yönetimi, Meclis’in tablosunun seçimlerde değişmesinin ardından listeyi yenileme kararı aldı. Çünkü listede yer alan yasaklıların çoğu halen milletvekili olmayan eski kadroların tercihiydi. Başka bir deyişle, sabıkaları olmayan, arananlar listesinde bulunmayan ama Meclis’in ‘yasaklı’ listesinde bulunanlara o yasağı koyduran vekillerin birçoğu artık TBMM üyesi değil.

YENİ LİSTE YAKIN ZAMANDA

Bu meşhur listede, aile içi sorun yaşadığı için baldızını yasaklayan eski bir MHP milletvekili de vardı. Liste yenilendiğinde o vekil artık parlamentoda olmadığı için baldızının yasağı da kaldırılmış olacak.

Parlamento Büro Şefi Nuray Babacan’ın aktardığına göre, şimdi TBMM bu listeyi yeniliyor. Milletvekillerine form gönderilerek, “Kimlerin içeri alınmasını istemiyorsunuz?” sorusu soruldu. Yakın zamanda yeni dönemin yasaklı listesi de oluşmuş olacak.

Bu arada, yasaklı listesini düzenleyecek TBMM Güvenlik Koordinasyon Kurulu, TBMM İdare Amiri Salim Uslu Başkanlığı’nda toplanarak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından aldığı bir dizi karara yenilerini ekledi. Buna göre, FETÖ nedeniyle kamudan atılanların Meclis’e yapacakları itiraz başvuruları dışarıda alınacak. TBMM kampusuna gelen, dilekçe komisyonu ve parti gruplarını ziyaret ederek itiraz dilekçesi veren kişilerin, olası eylem planlamalarının önüne geçildiği belirtildi. Alınan karar gereğince, mağdurlar, kampus dışında bulunan Meclis binasına başvuru yapacak. Dilekçeler tasnif edildikten sonra ilgili birimlere ulaştırılacak.

‘SORUMLULUĞU ALIYORUM’ BEYANI

Danışman olarak göreve alınacak kişilerin sabıka kaydı olmayacak. TBMM personeli dışında danışmanlar, sabıkası olsa dahi milletvekilinin “Sorumluluğu alıyorum” beyanı durumunda görevlendiriliyordu. Son gelişmelerden sonra, sabıka kaydı olan hiç kimse, danışman veya şoför olarak alınmayacak. Meclis’in güvenliği için uygun görülen yerlere hava savunma sistemleri ve ağır silahlar yerleştirilecek.

ASELSAN’dan bu konuda brifing alındığı ve yeni teknolojiler kullanılarak, TBMM kampusunun korunmasıyla ilgili çalışma başlatıldığı bildirildi. Uçuşa yasak bölge olması nedeniyle, TBMM’ye 100 metreden fazla yaklaşılması durumunda müdahale edebilecek sistem kurulacak. Bu çalışmayı da ASELSAN yürütecek. Bunun sinyal kesici bir savunma sistemi olduğu belirtiliyor. Meclis’e yönelik herhangi bir saldırı karşısında ‘anti-dron’ sistemi de devreye girecek.