TBMM Genel Kuruluna "Dingonun ahırı mı burası" sözü damgasını vurdu!
Abone olUlaştırma Bakanı Binali Yıldırım, ''Karayolu taşımacılığıyla ilgili AB'ye uyum bağlamında yapılan düzenlemeler oldukça ileri seviyedir ama ülkemizin ve taşımacılarımızın menfaatleri gereği, üye olsak dahi yapmayacağımız bazı düzenlemeler de mevcuttur'' dedi.
TBMM Genel Kurulunda, Karayolları Trafik Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinin 1 maddesi kabul edildi.
Teklifin görüşmelerinde söz alan Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Bakanlar Kurulu sıralarından, teklifin tümü üzerinde görüşlerini açıklayan Anavatan Partisi Erzurum Milletvekili İbrahim Özdoğan'a, ''terbiyesiz herif, otur yerine, dingonun ahırımı burası'' diyerek, ''taciz edici ve bir bakana yakışmayacak'' şekilde laf attığını söyledi.
Şahin'in bu sözlerinin tutanaklara yansıdığını ifade eden Sarıbaş, bir milletvekili yanlış bir şey söylediğinde, oturumu yöneten Başkan tarafından uyarılacağını anımsattı. Sarıbaş, hiç usulde olmayan bir şekilde Bakan Şahin'in kürsüdeki konuşmacıya laf attığını savunarak, şöyle konuştu:
''Sayın Bakan'ın ilk vukuatı değil. Sayın Bakan, ne zaman gelse, otursa, mutlaka bir tartışmanın, gerginliğin konusu olmuştur. Anladığım kadarıyla oturduğu koltukta rahat değil... Böyle gerginlikler yaratıp, parlamentonun usul ve adabının dışına çıkarak, kendisini bir siyasi ideolojinin ya militanı sayıyor ya da bakanlık koltuğunu henüz hazmedemiyor.''
Mehmet Ali Şahin'in yanlış anlaşıldığını söylemesi ve özür dilemesi gerektiğini savunan Süleyman Sarıbaş, Karayolu Taşıma Yönetmeliği ile kamyonculardan ''haraç alındığını'' iddia etti.
Şahsı adına söz alan AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Rıza Acar da ''kamyon fabrikalarının önüne bakın, sıra olduğunu görürsünüz'' diyerek, kamyon sahiplerinin faiz oranlarının düşmesiyle araçlarını yenileme olanağı bulduklarını söyledi.
AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik de AK Parti döneminde 5 bin 115 kilometre bölünmüş yolun trafiğe açıldığını belirterek, bu yolların yapılmasıyla trafik kazaları ve ölüm oranlarının düşürüldüğünü kaydetti.
-2 KAT BÖLÜNMÜŞ YOL-
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da teklifin yasalaşmasıyla araçların ağırlık ve boyutlarına ilişkin yapılacak kontrollerin artırılacağını söyledi.
Türkiye genelinde yıl sonuna kadar 7 bin kilometre bölünmüş yolun trafiğe açılmış olacağını, bunun iktidar hedefinin yarısı olduğunu anlatan Yıldırım, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğundan beri yapılmış bölünmüş yol miktarı 3 bin 550 kilometredir. Hükümetimizin 3.5 yılda yaptığı 7 bin kilometredir. Bunun iki katıdır'' dedi.
-''9 DÜZENLEMEYİ, ÜYE OLDUKTAN SONRA YERİNE GETİRECEĞİZ''-
AB ilişkileri açısından değerlendirmelerde de bulunan Yıldırım, ulusal programda taşımacılık sektörü için uyumda öngörülen 16 düzenleme bulunduğunu, karayolu taşımacığında 12 düzenlemeyi bitirdiklerini, 4'ünü de yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını söyledi. Yıldırım, şöyle konuştu:
''Ancak müzakere sürecine bırakmayı istediğimiz 9 tane düzenleme vardır. Bunu da üye olduktan sonra yerine getireceğiz. Karayolu taşımacılığıyla ilgili uyum bağlamında düzenlemeler oldukça ileri seviyedir ama ülkemizin menfaatleri, taşımacılarımızın menfaatleri gereği, üye olsak dahi yapmayacağımız bazı düzenlemeler de mevcuttur. Bunu da ifade etmek isterim.''
Teklifin 2. maddesi üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasından sonra, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, çalışma süresinin dolduğunu belirterek, yarın 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.