TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem 5. Yasama Yılı açılışı için toplandı. Birleşmi açan Meclis Başkanı Mustafa Şentop konuşma yaptı ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Genel Kurulu'na geldi ve milletvekillerine hitap etti.
Abone olYeni yasama yılının açılışı nedeniyle ilk tören TBMM Atatürk Anıtı'nda yapıldı. Törene, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Başkanlık Divanı Üyeleri, grubu bulanan siyasi partilerin temsilcileri ve milletvekilleri katıldı. Törende TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Genel Kurul, TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında özel gündemle toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tören kıtasını selamlamasının ardından Genel Kurul salonuna geçti.
'Güçlü çalışmalara ev sahipliği yapacağız'
TBMM Başkanı Şentop, yeni yılının açılışında sunum konuşması yaptı. Şentop, yeni yasama yılında, Meclis tarafından alınacak kararların, çıkartılacak kanunların, yürütülecek çalışmaların, millet ve devlete hayırlı olsun dileğinde bulundu. Şentop, geçen yasama dönemlerinde olduğu gibi bu yasama döneminde de, güçlü çalışmalara ev sahipliği yapacaklarını aktararak, "Bir yandan küresel Covid-19 salgınını en az can kaybıyla atlatabilmenin mücadelesi verilirken, diğer yandan daha iyiye doğru kararlı yürüyüşümüzü sürdürüyoruz. Pandemi sürecinde gecesini gündüzüne katarak, evini, ailesini unutarak çalışan sağlık emekçilerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Pandeminin en sert döneminde okullarından mahrum kalan öğrencilerimizin okul özleminin bitmesi, velilerin sonsuz sabrının sevince dönmesi bizleri sevindirmektedir" ifadelerini kullandı. TBMM Başkanı Şentop, bu günün şartlarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
"İçinde bulunduğumuz süreç Birinci Meclis’in şartlarına benzer özellikler göstermektedir. Dünya yeniden şekillenmekte, yeni sınırlar çizilmekte, sömürü ilişkileri yeniden tanzim edilmektedir. Şüphesiz ki dış saldırıların şekli ve yöntemi değişmiştir. Ne var ki sömürgeci emellerin içeriği değişmemiştir. Bu çatı altında bulunan her milletvekili bu gerçeğin şüphesiz farkındadır. 100 yıl önce 'Mali durum tam bağımsızlık istemeye müsait değildir’ diyenlere karşı 'Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir' emrini bir vatan vazifesi olarak ortaya koyan, 'Hakkıdır hakka tapan milletimin istiklâl' iddiasını ilan eden ve Birinci Cihan Harbinin enkazından genç ve güçlü bir devlet çıkaran irade bugün de tüm sağlamlığıyla dünyaya meydan okumaktadır. Bu güçlü iradenin Meclis'imizin çalışma içeriğine de aksetmesini ümit etmekteyim."
TBMM Başkanı Şentop, TBMM’nin kahraman, gazi, fedakâr ve idealist bir Meclis olduğunu belirterek, Meclis’in her düşman saldırısında ayrılıklarını bırakıp bir araya geldiğini, anlaşmazlıkları unutup birlik olduğunu söyledi. Bu duruma en son 15 Temmuz hain darbe girişiminde tanık olunduğunu kaydeden Şentop, "Sayın Cumhurbaşkanımızın cesaretli ve kararlı liderliğinde hainlerin planlarını, tıpkı geçmişte ordularını darmadağın ettiğimiz gibi darmadağın ettik. Ülkemiz üzerine yapılan planlarda darbelerden medet umanların bir an evvel kabul etmesi gereken gerçek; demokratik olgunluğumuzun ve demokrasimizin geldiği noktanın darbeler döneminin ülkemiz için artık kapanmış olduğudur" diye konuştu.
Yeni dönemde TBMM çalışmalarında 'usul' ve 'üslup' vurgusu yapan Şentop, "Ülkemizin kaderine hep birlikte yön verme sorumluluğumuz, birbirimizle kurduğumuz diyaloglara da yansımalıdır. Şüphesiz ki, her konuda uzlaşmak mecburiyetinde değiliz, ne var ki uzlaşmanın mümkün olduğu durumlarda da çözümü gündelik siyasete feda etmemek gerekir. Anlaşmazlığa düşülen konularda yaklaşımlarımızın milletin aziz varlığını temsil eden bir vakara sahip olması, Meclis'imizin maneviyatı için önem arz etmektedir. Bu çatı altında hiç kimse, bu güzel ve mukaddes ülkemizi daha çok sevme konusunda yarışamaz. Demokratik rekabetin, insani nezaketin ve milli bütünlüğün sınırları içerisinde hareket etmeye büyük ihtimam göstermek lazım." dedi.
Türkiye’de yaşanan mülteci ve göç konusuna da değinen Şentop, "Ülkesizlik bir insanın başına gelebilecek en kötü şeydir" ifadelerini kullandı.
Şentop'un ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti.
Meclis'in yasama yılı açılış programında, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele önlemleri kapsamında bu yıl resepsiyon verilmeyecek. TBMM'de 5 Ekim Salı günü, siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek.
Aynı gün Genel Kurulda Depreme Karşı Alınabilecek Önlemlerin ve Depremlerin Zararlarının En Aza İndirilmesi İçin Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Raporu görüşülecek.
İklim değişikliğiyle mücadeleyi içeren Paris İklim Anlaşması'nın onaylanmasını uygun bulan teklifin 6 Ekim Çarşamba günü Genel Kurulun gündemine gelmesi bekleniyor.
Yeni yasama yılında Meclis Başkanlığına ilk olarak bütün toplumsal kesimlerin lehine, kolaylaştırıcı düzenlemeler de içeren vergi kanunlarına ilişkin kanun teklifinin sunulması planlanıyor.
AK Parti, CHP ve MHP grup başkanvekilleri Habertürk TV'de yeni yasama yılından beklentilerini açıkladı.
AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, seçim yasasının 23 Haziran 2022'ye kadar Meclis'e geleceğini söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da Cumhurbaşkanı adayı konusunda "Cumhurbaşkanı adayının fonksiyonu parlamenter sisteme dönüş sürecini sağlam bir şekilde tamamlamak olacaktır. Oturulup konuşulacak. Millet Cumhurbaşkanı adayı partili olmayacak" dedi.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da parlamenter sisteme dönüş için "Siyasi gericilik yapıyorlar" ifadelerini kullandı.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Musavvat Dervişoğlu da parlamenter sistem çalışmaları ve Cumhurbaşkanı adaylığı hakkında açıklamalar yaptı.