BIST 9.368
DOLAR 34,58
EURO 36,26
ALTIN 2.990,36
HABER /  GÜNCEL

TBMM Başkanı Kahraman'dan flaş anayasa açıklaması

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu dağılmasının ardından çalışmaların devam etmesi için çağrıda bulundu. Kahraman, CHP'nin komisyonda olmaması durumunda da çalışmaların sürebileceğini belirtti.

Abone ol

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu dağılması hakkında son dakika açıklamalarda bulundu.

TBMM Başkanı Kahraman, "4 siyasi parti başkanlarına anayasa çalışmalarının kaldığı yerden devamı konusunda çağrıda bulunuyorum. Çalışmalar AK Parti, MHP ve HDP ile de sürebilir." dedi.

İsmail Kahraman'ın açıklamalarından satırbaşları:

CHP'li Bülent Tezcan: Başbakan, başkanlık sevdasından vazgeçerse masaya dönmeyi düşünürüz.

1982 Anayasası sıkıntılara yol açtı. Bu hususta partilerin, akademik camianın, sivil toplum kuruluşlarının ve bütün kamuoyunun ortak şikayetleri olduğu malumunuzdur. Meclis'te bulunan 4 siyasi partinin seçim beyannamelerinde yeni bir anayasa yapmayı taahüt etmişlerdir.

"VERİLEN SÖZLERİN YERİNE GETİRİLMESİ AMACIYLA"

Anayasa konusunda verilen sözlerin yerine getirilmesi amacıyla bazı temaslar olmuştur. Başbakan Ahmet Davutoğlu yaptığı temaslarla 24. dönemde sonuçlandırılamamış olan çalışmanın devamı istikametinde bir mütabakata varıldığını aktarmıştır. Anayasa çalışmalarını tekrar ele almak için yeni bir anayasa taslağının Meclis'e getirilmesi gayesiyle 8 Ocak 2016 tarihinde 4 partinin genel başkanlarına komisyona üç üyenin isimlerinin bildirilmesini talep eden bir mektup yazdım. Bu davetime olumlu cevap verdiler. 

"KOMİSYONUN GAYESİ DIŞINDA EK GÖREV TALEBİNDE BULUNDU"

Komisyonumuz ilk toplantısını 4 Şubat 2016 Perşembe günü gerçekleştirdi. Basına açık bu toplantıda siyasi partilerimizin temsilcileri fikirlerini aktardılar. İkinci toplantımız 10 Şubat'ta ve üçüncüsü de dün 16 Şubat Salı günü yapıldı. Bu iki toplantının gündemi Anayasa Komisyonu'nun çalışma şeklinin belirlenmesiydi. Bu iki maddenin konuşulması esnasında CHP, komisyonun kuruluş gayesi dışında ek görevler yüklenilmesi talebinde bulundu.

"KOMİSYON GÖREVİNİ YERİNE GETİREMEZ DURUMA GELDİ"

Komisyonun adı ve görevi konusunda üç siyasi parti birbirilerine yakın çizgiye gelmişken, CHP'nin üyeleri farklı kanaat bildirdi. Bu konular; darbe hukukunun tasfiyesi, ilk 4 maddenin müzakere dahi edilememesi ve parlamenter sistem dışında farklı bir hükümet sisteminin gündeme dahi getirilemeyeceği hususlarıydı. Bundan öte komisyonun isminin Türkiye'yi darbe hukuktan arındırmak olarak öne sürdüler. Darbe mevzuatının tasfiyesi bütün partilerin ortak kanaati olmakla beraber, ve baştan itibaren ortak fikirle hareket etme durumunda olduğumuzdan komisyonumuz görevini yerine getiremez duruma geldi.

"ZORLUKLARIN ÜSTESİNDEN GELMEK ZORUNDAYIZ"

Meclisimizin görevi meseleleri çözmek ve bu meyanda demokratik ve sivil bir anayasayı yapmaktır. Çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek zorundayız. Çözümde görev almayanlar sorunun bir parçası olurlar. 

"ÇALIŞMALAR DİĞER 3 PARTİ İLE DE DEVAM EDEBİLİR"

Dört siyasi partinin sayın genel başkanlarına, yeni bir anayasa yapma yönünde çalışmaların kaldığı yerden devam etmesi konusunda çağrıda bulunuyorum. CHP'nin de bu çağrıya olumlu cevap vereceğini ümit ediyorum. Çalışmalar diğer üç parti AK Parti, HDP ve MHP ile de devam edebilir. Milletimize karşı yeni bir anayasa yapma sözü veren partilerin bu çağrıya müspet cevap vereceğine inanıyorum.

SORU-CEVAP

Şimdi yeniden partilere ayrı bir çağrı da mı bulunacaksınız?

Bütün partilere bulunacağım. Çünkü inanıyorum ki vazifemizi yerine getireceğiz.

Bu çağrınız için bir zaman dilimi ön görüyor musunuz?

Cevaplara bağlı. Zaman kıymetli bir hazine. İsterim ki bir an evvel müspet bir cevap gelir.

Komisyon üyeleri bize, gelişmelerden sonra sizin komisyonun dağıldığını açıkladığınızı söylediler. Bugün de girişiminiz var. Neden dün öyle bir girişimde bulunmadınız? 

Komisyonun usulünde, esasa geçmeden, oybirliği gerekiyor. Yani bütün kararlarda oybirliği gerekiyor. Bu dönemin mütbakat komisyonunun çalışmaları nasıl olacak konusunda yine mütabakat lazım. Bir parti çekildiği halde devam etmek mümkün değil. Zira ona göre toplanıldı. Bir partinin çekilmesi halinde komisyon düşüyor zaten, esasa geçilmiş değil.

Cumhurbaşkanı ile görüştünüz geçen hafta, o görüşmede komisyonun süreci hakkında bir isteği oldu mu? Bir de liderlere ayrıca bir mektup yazacak mısınız?

Cumhurbaşkanımız bana iade-i ziyarette bulundu. Herhangi bir gündeme dair konular mevzu bahis değil. Çağrımı da şuan yapmaktayım, mektup olabilir, görüşme olabilir, her türlü çalışma yolları harekete geçmelidir. 

CHP ve HDP'nin tavrı değişmezse ne yapacaksınız?

Ben gayret edeceğim, ümit edeceğim. 

Kurucu Meclis dışında bütün anayasalar asker etkisiyle yapılmıştır. Bu ülkede darbe olmadan anayasa olmayacak mı?

Kurucu Meclis dışında dediniz, öyle bir anayasamız yok. 61 anayasası seçilmiş kişilerdir ama milletin seçtiği kişiler değillerdir. 1876 Anayasası ilk anayasadır, 1921 hariç. Benim ümidim bu Meclis'in yapacağı anayasa olacaktır. En yetkili durumda şuanda meclis. 

 Dünkü toplantıda parlamenter sistemden vazgeçilmesi ile ilgili bir tartışma mı yaşandı?

Henüz usuller konuşulurken bitti. Hükümet şekli parlamenter sistem mi olacak, yarı başkanlık mı olacak, başkanlık mı olacak o idareye geldiğinde konuşulacak bir işti. Ama CHP ileri sürdüğü şartlardan biri de parlamenter sistem üzerinden yürünerek gidilmesi ve parlamenter sistem dışında bir sistemi kabul etmeyecekleriydi. Daha esasa gelmeden usülde kapandı konu. Diğer üç parti şöyle söyledi; sistem üzerinde konuşuruz. parlamenter sistem tek şekli yok. Başkanlık sistemi tek şekli yok. Sıra geldiğinde konuşuruz. Başkanlık sistemi içinde AK Parti'nin katı bir beyanı var ama konu buraya gelmeden koptu.

ANAYASA UZLAŞMA KOMİSYONU'NDA NELER YAŞANDI?

TBMM’de yeni Anayasa için oluşturulan Mutabakat Komisyonu dün toplandı. Üç toplantı yapan ve yöntem tartışmaları nedeniyle kilitlenen komisyon, CHP’nin ‘parlamenter sistem kırmızı çizgimiz’ ısrarı üzerine Meclis Başkanı tarafından lağvedildi. Böylelikle 4 Şubat günü ilk toplantısını yapan komisyonun ömrü 12 gün sürdü.

TARTIŞMALAR DÜN TAVAN YAPTI

4 partinin oluşturduğu komisyon dün 15.00’te Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında üçüncü toplantı için bir araya geldi. İlk iki toplantıda yöntem ve çalışma esasları üzerinden başlayan tartışmalar dün tavan yaptı.

‘PARLAMENTER SİSTEM’ RESTİ

CHP’li komisyon üyeleri, Başkanlık Modeline karşı çıktı. Anamuhalefet partisinin tutumu ‘Parlamenter sistem dışında hiçbir modeli kabul etmiyoruz’ oldu.

Yaklaşık 5 saat süren toplantıda ‘parlamenter sistem’ ve AK Parti’nin başkanlık önerisi arasında kilitlendi. CHP’nin geri adım atmayacağını gören TBMM Başkanı Kahraman, “Böyle kırmızı çizgilerle başlanmaz. Komisyon lağvedilmiştir” diyerek toplantıyı bitirdi.

"BEŞTEPE’NİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRÜLDÜ"

HDP’li komisyon üyesi Garo Paylan, “AKP’nin önerisini göremedik. Keşke CHP buna fırsat verseydi. Şimdi Beştepe’nin ekmeğine yağ sürüldü” dedi.

2011’de kurulan ilk Anayasa Uzlaşma Komisyonu, 25 ay boyunca çalışmış ve 60 madde üzerinde anlaşmıştı. Bu defa 4 partinin temsilcileri ‘çalışma esaslarında anlaşamadığı’ için komisyon çalışmaları bitti.

DAVUTOĞLU GÖRÜŞTÜ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun dağılması üzerine, komisyonun AK Partili üyeleri Cemil Çiçek, Abdülhamit Gül ve Ahmet İyimaya ile AK Parti Genel Merkezi’nde bir araya gelerek bilgi aldı.

CHP’li komisyon üyesi Bülent Tezcan da Anayasa komisyonunun dağıldığını açıkladı. Komisyonun başkanlık sisteminin bir planı olduğunu ifade eden Tezcan, “Meclis Başkanı bir mutabakat olmadığı için komisyonun çalışamayacağını ilan etti” dedi.