BIST 9.916
DOLAR 35,18
EURO 36,68
ALTIN 2.970,73
HABER /  GÜNCEL

Taylandlı generalden 'darbe planlıydı' iddiasına ret

Tayland'ı yöneten askeri konseyin üyesi bir general BBC'ye verdiği röportajda, geçen ay ülkede gerçekleştirilen darbenin önceden planlandığı yönündeki iddiaları reddetti.

Abone ol

Tayland'ı yöneten askeri konseyin üyesi bir general BBC'ye verdiği röportajda, geçen ay ülkede gerçekleştirilen darbenin önceden planlandığı yönündeki iddiaları reddetti.

Muhalefet liderlerinden biri ordunun yıllardır hükümeti devirmeyi tartıştığını söylemişti.

Halizarda ülkeyi yöneten askeri konseyin üyesi Korgeneral Chatchalerm Chalermuskh, darbenin yapılmasından bu yana gözaltına alınan kişilere iyi davranıldığını da söyledi.

Chalermuskh, eski Başbakan Taksin Şinavatra ve ailesinin Tayland siyasetine dönmelerinin hâlâ mümkün olduğunu da söyledi.

Ordu, güneydoğu Asya ülkesi Tayland'da 22 Mayıs'ta yönetime el koymuştu.

'Planlı değil, olsa gayrımeşru olurdu'

Ordu bununla Tayland'ı, ülkede aylardır devam eden politik ve toplumsal kargaşadan istikrara yeniden döndürmeyi amaçladığını açıklamıştı.

Generaller demokrasiye dönme sözü vermiş ancak bunun öncesinde politik sistemle ilgili kapsamlı reformlar yapacaklarını söylemişlerdi.

Darbe liderleri ülkenin çok daha tehlikeli ve şiddetli bir politik çatışmaya kaymasını son anda durdurduklarını söylemişlerdi.

Muhalif liderlerden Suthep Thaugsuban ise son röportajında, ordunun başındaki general Prayuth Chan-ocha ile son yıllarda birkaç kez hükümeti devirmeyi tartıştıklarını söylemişti.

BBC'den Jonathan Head'e konuşan Chatchalerm, bildiği kadarıyla önceden bir planlama olmadığını, böyle bir planlamanın gayrı meşruluk anlamına geldiğini söyledi.

Chatchalerm, "Neden bunun bu kadar kolayca yapıldığını merak ediyorsanız nedeni şu: Çünkü güvenlik güçleri zaten kente (Bangkok) konuşlandırılmıştı. Dolayısıyla biz sıkıyönetim ilan ettiğimizde halihazırda ortak askeri ve polis güçleri bölgedeydi."

'Gözaltına alınanların şartları iyi'

Darbenin gerçekleşmesinden bu yana yüzlerce kişi gözaltına alındı.

Ancak General Chatchalerm bu kişilerin gözaltında tutuldukları yerleri gerçek gözaltı merkezleri olmadığını, kendilerine iyi davranıldığını söylüyor.

Chatchalerm, "Bunlar misafirhane gibiler" diyor.

Chatchalerm bu yerleri insan hakları örgütlerine gösterdiklerini, hatta fotoğraflarını TV'de gösterdiklerini söylüyor.

Chatchalerm, Taksin Şinavatra'nın reformlar tamamlandıktan sonra siyasete geri dönebilmesinin mümkün olduğunu da söyledi.

Bu hafta başında eski bakan Charupong Reuangsuwa, askeri yönetime karşı kampanyaya liderlik etmek üzere bir grup kurduğunu duyurmuştu.

Reuangsuwa, darbeden sonra sürgüne kaçmış tek bakan.

12. askeri darbe

Adı sürekli askeri darbelerle anılan Tayland'da ordu 1932 yılından bu yana 12. kez yönetime el koydu.

Ordu daha önce son olarak 2006'da dönemin başbakanı Taksin Şinavatra'yı görevden uzaklaştırmıştı.

Taksin'in kız kardeşi ve bir diğer eski başbakan Yingluck Şinavatra'nın geçtiğimiz yıl sonunda parlamentonun alt kanadını feshetmesi sonrası ülkede aylarca protesto gösterileri düzenlenmişti.

Gösteriler sonrası Tayland Anayasa Mahkemesi bu ay Yingluck Şinavatra'yı azletmişti.

Görevden alınan Yingluck Şinavatra askeri yönetim tarafından tutuklanmıştı.