BIST 9.744
DOLAR 35,19
EURO 36,59
ALTIN 2.949,19
HABER /  GÜNCEL

Tayland: Ordu, hükümet ve protestocularla görüşmelere başlıyor

Tayland'da sıkıyönetim ilan eden ordu, hükümet yetkilileri, Senato sözcüsü ve her iki farklı fraksiyondan protestocularla görüşmeye hazırlanıyor.

Abone ol

Tayland Genelkurmay Başkanı Rayuth Chan-Ocha, sıkıyönetim ilan ettikten bir gün sonra hükümet yetkilileri ve muhalif göstericilerle görüşmeye hazırlanıyor.

Chan-Ocha, hükümet ve Senato sözcüsünün yanı sıra protestoculardan iki farklı ana fraksiyona da görüşme talebinde bulundu.

BBC muhabiri, görüşmelerden sonra ordunun yetkilerini sınırlama ya da genişletme kararının daha net anlaşılacağını söylüyor.

Tayland geçici başbakanı Nivatthamrong Boonsongphaisan Salı günü yaptığı açıklamada orduya 'barışçıl' davranmaları çağrısında blundu.

Boonsongphaisan Şubat ayındaki seçimlerin iptalinden sonra Ağustos'ta sandık başına gidilmesi çağrısında bulundu.

Tayland'da altı aydır süren siyasi kriz, Kasım ayında hükümetin istifasını isteyen gösterilerin patlak vermesiyle başlamıştı. Gösterilerde en az 28 kişi öldü, yüzlerce kişi de yaralandı.

Tayland ordusu, 'kanun ve nizamın' korunması için Salı günü sabah erken saatlerde sıkıyönetim ilan ettiğini duyurmuştu.

Ordu bu kararını 1914 tarihli 'kriz zamanlarında müdahale yetkisi' veren kanuna dayandırmış fakat bu adımın "darbe olmadığını" söylemişti.

Askerler başkent Bangkok'ta hem hükümet yanlısı hem de muhalif televizyon ve radyo binalarını ele geçirdi.

İktidar mücadelesi

General Prayuth Chan-Ocha, sıkıyönetimin ülkede güvenlik ve istikrar sağlanana kadar devam edeceğini söyledi.

Hükümet ve muhalefet arasındaki siyasi kriz nedeniyle geçen ay, Başbakan Yingluck Şinavatra ve dokuz bakan mahkeme kararıyla görevden alınmıştı.

Tayland, Yingluck'un kardeşi eski başbakan Taksin Şinavatra'nın 2006 yılında askeri darbeyle devrilmesinen bu yana iktidar mücadelesine sahne oluyor.

Kentli ve orta sınıf elit, yolsuzluk ve gücü kötüye kullanmakla suçladıkları Taksin ve ailesine tepki gösteriyor, Yingluck Şinavatra'nın da kardeşi Thaksin'in gölgesinde hareket ettiğini savunuyordu.

2008 yılında yolsuzluk yaptığı gerekçesi ile mahkûm edilen Taksin halen yurt dışında sürgünde.

Taksin ise hakkındaki suçlamaların siyasi nedenlere dayandığını söylüyor.

Fakat Taksin'in kırsal kesimin desteğini topluyor. Darbe sonrası 2001'de yapılan seçimlerde Taksin'in müttefikleri iktidara geldi.

Hükümet karşıtı protestocular aylardır Yingluck yönetimini değiştirmek ve yerine anayasal ve siyasi reform yapmak üzere, seçilmemiş bir "halk meclisinin" gelmesini istiyor.

Hükümet destekçileri ise mevcut geçici yönetimini değiştirmeye yönelik herhangi bir hareketin şiddeti tetikleyebileceği konusunda uyarıyor.