BIST 10.086
DOLAR 35,34
EURO 36,79
ALTIN 3.005,62
HABER /  GÜNCEL

Tayland: Devrik Başbakan ordu karargâhına çağrıldı

Tayland'da askeri darbeyle görevden alınan devrik Başbakan Yingluck Şinawatra'nın, ordunun emri üzerine başkent Bangkok'taki ordu karargâhına gittiği bildirildi.

Abone ol

Tayland'da askeri darbeyle görevden alınan devrik Başbakan Yingluck Şinawatra'nın, ordunun emri üzerine başkent Bangkok'taki ordu karargâhına gittiği bildirildi.

Dün yönetime el koyan ordunun yayınladığı emir, Şinawatra'nın yanı sıra 100'den fazla siyasi lideri de kapsıyor.

Darbenin ardından 155 politikacıya yurtdışına çıkış yasağı getirildi.

Ülkede aylardır devam eden karmaşanın ardından düzenin tesis edilmesi gerektiği gerekçesiyle Perşembe günü anayasayı askıya alarak yönetime el koyan ordu, toplantı ve gösterileri yasaklamış ve birçok politikacıyı gözaltına almıştı.

Muhabirler, Yingluck'un tutukluluğunun devam edip etmediği konusunda net bilgi olmadığını belirtiyor.

Uluslararası kınama

Tayland'da ordunun, sıkıyönetim ilanından iki gün sonra siyasi liderlerle bir araya gelip ardından da darbeyle yönetime el koyması uluslararası arenada büyük eleştiriye hedef oldu. ABD ve Avrupa ülkeleri gelişmeleri kınadı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, darbe için "hiçbir gerekçesi olamaz" dedi ve 10 milyon dolarlık karşılıklı yardımın askıya alınabileceğini söyledi.

İngiltere, Fransa ve Almanya da Tayland'daki darbeyi kınarken, AB Dış Politika temsilcisi Catherine Ashton 'güvenilir ve kapsayıcı seçimlerin mümkün olan en kısa sürede yapılmasının önemini' vurguladı.

Birleşmiş Milletler (BM) darbe sonrası Tayland'ın geleceğine ilişkin 'ciddi kaygıları' olduğunu ifade etti.

BM Genel Sekreti Ban Ki-moon, Tayland'da hızla 'anayasal, sivil ve demokratik bir yönetime geçilmesini' istedi.

Japonya Dışişleri Bakanlığı darbeye ilişkin "çok müessif" ifadesini kullandı.

Tayland'ın Güneydoğu Asya Uluslar Birliği ASEAN ortağı Singapur da 'derin kaygı' duyduklarını belirtti.

Çok sayıda gözaltı

Televizyondan halka seslenen Tayland Genelkurmay Başkanı Prayuth Chan-ocha, düzenin tesis edilmesi ve siyasi reformların uygulanması gerektiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı'nın görüştüğü ve aralarında muhalif protestoların lideri Suthep Thaugsuban ve hükümet yanlısı protestoların lideri Jatuporn'un da bulunduğu çok sayıda isim gözaltına alındı.

Geçici Başbakan Nivatthamrong Boonsongphaisan ve bakanlardan, yerlerini ve faaliyetlerini orduya bildirmeleri istendi fakat görüşmelere katılmayan Boonsongphaisan'ın nerede olduğu bilinmiyor.

12. askeri darbe

Adı sürekli askeri darbelerle anılan Tayland'da ordu 1932 yılından bu yana 12. kez yönetime el koydu.

Ordu daha önce son olarak 2006'da dönemin başbakanı Taksin Şinavatra'yı görevden uzaklaştırmıştı.

Taksin'in kız kardeşi ve bir diğer eski başbakan Yingluck Şinavatra'nın geçtiğimiz yıl sonunda parlamentonun alt kanadını feshetmesi sonrası ülkede aylarca protesto gösterileri düzenlenmişti.

Gösteriler sonrası Tayland Anayasa Mahkemesi bu ay Yingluck Şinavatra'yı azletmişti.