Hükümetin istifası talebiyle yapılan gösteriler 8. gününe girerken, bakanlık binalarını koruyan çevik kuvvete destek için başkente askeri birlikler sevk edildi. Televizyon binalarını ele geçiren protestocular, hükümeti bugün devireceklerini söylüyor.
Abone olTayland'da hükümetin istifası talebiyle yapılan gösteriler sekizinci gününe girerken, bakanlık binalarını koruyan çevik kuvvete destek için başkent Bangkok'a askeri birlikler sevkedildi.
Barikatları aşmaya çalışan binlerce göstericiye basınçlı su ve gözyaşartıcı gaz kullanıldı.
Eylemciler başbakanlık ve polis merkezi dahil bir dizi binaya girmeye çalışıyor.
'Halk darbesi'
Başbakan Yingluk Şinavatra'yı "Halk darbesiyle" devirmeye kararlı olduklarını söyleyen göstericiler, "Zafer Günü" ilan ettikleri bugünün belirleyici olacağını söylüyor.
Eylemlere öncülük eden Sivil Demokrasi Hareketi, hükümetin devrilip yerine "Halk Konseyi"nin gelebilmesi için göstericilere tüm güçleriyle saldırıya geçme çağrısında bulundu.
Sivil Demokrasi Hareketi, Yingluk hükümetinin sürgündeki eski lider Taksin Şinavatra'nın denetiminde olduğunu savunuyor.
Yolsuzlukla suçlanan Taksin, 2006'da askeri darbeyle devrilmişti. Taksin'in kız kardeşi olan Yingluk 2011'deki seçimlerle işbaşına gelmişti.
Polise göre başkentin sekiz ayrı noktasında yaklaşık 30 bin kişi eylem yapıyor.
Bangkok'ta bulunan BBC muhabiri Jonah Fisher, protestocuların bazı televizyon binalarına girdiklerini ve idareyi ele almaya çalıştıklarını söylüyor.
Muhabirimiz yaşananların bir darbe girişimini andırdığını aktarıyor.
Bangkok Post gazetesi bir grup protestocunun PBS televizyonunu ele geçirdiğini duyurdu.
Göstericiler, televizyon yöneticilerinden protestocuların konuşmalarını yayınlamalarını istediler.
Polis bir grup protestocunun polis merkezine girmesini engellemeye çalışıyor.
Muhabirimiz, göstericilerin buraya ve Başbakanlığa girmesinin zor göründüğünü söylüyor.
Yetkililer, Başbakan Yingluk'un ülkeyi terk ettiği yolundaki iddiaları redetti. Ancak Başbakan'ın nerede olduğu bilinmiyor.
Bangkok'ta bulunan başka bir BBC muhabiri Jonathan Head, askeri yetkililerin krize müdahalede isteksiz davrandıklarını silah taşımamaları ve çevik kuvvetin arkasında durmalarıyla koşuluyla başkente asker sevk etmeyi kabul ettiğini aktarıyor.
Muhabirimiz, başkent dışında büyük halk desteği olan Başbakan'ın taraftarlarının Bangkok'a gelmeye çalışması halinde gerilimin daha da tırmanabileceğine dikkat çekiyor.
Cuma günü Yingluk, ülkede koşulların uygun olmadığını söyleyerek erken seçim çağrılarını reddetmişti.
Göstericiler geçen hafta bakanlık binalarını kuşatmış, Genelkurmay Başkanlığı'na girmiş ve polisin elektriğini kesmişti.