BIST 9.233
DOLAR 34,50
EURO 36,52
ALTIN 2.914,16
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tavuklar evde, insanlar kümeste!

2. Çanakkale Çağdaş Sanat Bienali'ne katılan Alman sanatçı, Roman vatandaşlardan etkilenince...

Abone ol

 ''2. Çanakkale Çağdaş Sanat Bienali''ne katılan Alman sanatçı Pfelder, ''Tavuklar evde, insanlar kümeste'' adlı ilginç bir çalışma ortaya koydu.

Almanya'nın Berlin kentinde yaşayan, enstalasyon (yerleştirme) sanatçısı Pfelder'ın, Çanakkale'de Roman vatandaşlarının yaşadığı Fevzipaşa Mahallesi'ndeki atıl bir bina içinde yer alan kümesten esinlenerek ortaya çıkardığı çalışması ilgi görüyor.

Binanın giriş kısmını kümes telleriyle iki bölgeye ayıran Pfelder, çalışmayı görmek için gelen insanlara bir kümese girmiş havası veriyor. Pfelder, yemek masası, televizyon, oturma grubu, sandalye yerleştirip bir evin odasına benzettiği diğer bölümde ise tavukları serbest bir şekilde gezmeleri için bıraktı.

Romanlarla birlikte çalıştı

Alman sanatçı Pfelder, projeyi mahallede yaşayan Romanlarla birlikte hayata geçirdiğini söyledi.

Proje çerçevesinde Romanlarla birlikte çalıştığını ve onların bazı eşyalarını kullandığını belirten Pfelder, ''Binealin teması, kurgusal gerçeklerdi. Kurgusal gerçeklerde gerçeği değiştirdim. Normal hayatta tavuklar kümes içinde olur. Fakat izleyici buraya geldiğinde kümese girmiş havası veriliyor. Tavuklar ise, kümes dışında, bir evin içindeki oturma odasında yaşıyor. Günümüzde yaşanan gerçeği bir anlamda değiştirdim'' diye konuştu.

Toplumun ötekileri

Pfelder, projesini gerçekleştirebilmek için gezdiği yerler arasında en fazla Romanların yaşadığı Fevzipaşa Mahallesi'ndeki atıl binayı beğendiğine işaret ederek, şunları söyledi:

''Burayı gezdiğim sırada, birisi binanın içinde kümes oluşturmuştu. Hazır tavukları burada görünce, bu fikir aklıma geldi. Şunu düşündüm, burada Romanlar yaşıyor. Romanlar genellikle toplumun içinde öteki olarak görülen kişiler. Öteki olarak görülen bu kişiler, burada kendilerine ait tavukları besliyor. O zaman Romanların yaşadığı hayatla bir bağlantı kurmak istedim. Projede insanları ötekileştirdim. Buraya girenleri kümesin içine koydum. Doğal olarak da tavukları özgür bıraktım. Günümüzde ayrımcılığa giden yolda, bir kısım insanları öteki olarak gören insanlara mesaj vermek istedim.''

Son gün 20 Ekim

Çanakkale'de, 20 ülkeden yaklaşık 70 sanatçının katılımıyla düzenlenen, bienal 10 Ekim tarihine kadar sürecek. Bu sürede, Fevzipaşa Mahallesi'ndeki metruk mekanlarda, Çanakkale Deniz Müzesi'nde, otogar içindeki eski belediye deposunda, halk bahçesindeki su deposunda, kordonboyunda, eski Ermeni Kilisesi'nde, Erkan Yavuz Deneysel Sanat Atölyesi'nde, yazar ve sanatçı evinde, Korfmann Kütüphanesi'nde, eski askeri hamamda ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Kültür Evi'nde etkinlikler gerçekleştirilecek.