BIST 9.660
DOLAR 34,62
EURO 36,18
ALTIN 2.919,36
HABER /  SAĞLIK

Tavuk döner yerken iki kere düşünün!

Bünyesinde KasapDöner, İki Satır markalarını bulunduran Global Restoran Yatırım'ın Genel Müdürü Bahar Özürün, vatandaşları yaz aylarında tavuk döner yerken dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Abone ol

Global Restoran Yatırımları A.Ş. Genel Müdürü Bahar Özürün, tavuk etinin sıcakta çok çabuk bozulabilen bir et türü olduğunun altını çizerek, “Yaz aylarında tavuk döner yerken iki kere düşünmek gerek” dedi.

“Hamburger çocuklarına döner yedirmeye geliyoruz” sloganıyla ve sıra dışı reklamlarıyla tüketicinin aklında kalıcı bir yer edinen KasapDöner markasını da bünyesinde bulunduran Global Restoran Yatırımları A.Ş.’nin Genel Müdürü Bahar Özürün, tüketiciyi tavuk döner konusunda uyardı. 

Özürün, "Tavuk döner yazın da kışın da tehlikeli ama yazın tüketmek daha tehlikeli, çünkü tavuk çok çabuk bakteri üretip bozulabilen bir ettir. Tavuk etindeki bakteriler kırmızı etin aksine ölümcül sonuçlar doğurabilir. Dışarıda tavuk döner yerken insanların iki defa düşünmesi gerekir. 35 derece sıcağın altında şişe dizilip bütün gün pişirilen tavuk dönerler son derece sağlıksızdır.

SAĞLIKLI TAVUK DÖNER NASIL OLMALI?

Tavuk döner soğuk ortamda üretilmeli, şoklandıktan sonra -18 derecede depolanıp soğuk zincir kırılmadan satış noktasına sevkedilmelidir. Bu şekilde kullanılan tavuk dönerin dışı pişerken iç kısımları hala donuk kaldığı için bakteri üreme riski taşımaz, ancak taze takılıp pişirilenlerde birkaç saat içinde kokuşma ve bozulma gerçekleşir. Tavuk dönerde diğer bir önemli kural kullanıldığı gün mutlaka tüketilmesidir, kalan kısım varsa asla başka şekilde değerlendirmeye çalışmamalı ve imha edilmelidir.

“BİZİM DÖNERİMİZDE MSG YOK”

Dönerin günlük besin ihtiyacımızın hem protein hem de mineral olarak birçok öğesini karşıladığını belirten Özürün, “Hamburger ise içinde bulundurduğu şeker, mayonez, ketçap gibi ürünlerden dolayı insanları şişiren gerçek anlamda beslemeyen bir yiyecek türüdür, içindeki şeker nedeniyle çabuk acıktırır. Dönerde et, yani protein yiyerek hem gerçek anlamda doyuyor hem de ihtiyaç duyduğumuz besinleri alıyoruz. Dönerimiz lezzetini etin marinasyonunda kullandığımız yoğurt, soğan suyu, tuz ve karabiberden alıyor, içinde  doğanın bize vermediği hiçbir katkı bulunmuyor. Ne lezzet algısını artırmak için gıda sanayinde yoğun olarak kullanılan  monosodyum glutamat (MSG) ne de başka bir katkının kullanımını asla uygun bulmuyoruz.Bunların neden olabileceği hasarların boyutunu bilmek mümkün değil, tabiatın verdiğinin dışındakini kullanmamak gereğine inanıyoruz" diye konuştu. 

“DÖNER İFTAR VE SAHURDA DA YENEBİLİR”

Dönerin içinde bulunan proteinin bizi daha uzun süre tok tuttuğuna dikkat çeken Global Restoran Yatırımları Genel Müdürü Özürün, “Ramazan ayında iftar ve sahurda da çok rahat döner yenebilir, çünkü döner insanı uzun süre tok tutabilen bir yiyecektir. Üstelik ekmek ve pilavla yenmediğinde kilo da aldırmaz. Sahurda örneğin, 150-200 gram kadar döner yenebilir. Sade yenmek istenmiyorsa en sağlıklısı lavaş ile tüketmektir. Lavaşta az miktarda un, su ve tuz bulunur. Dürüm döner veya porsiyon yanında lavaş şeklinde tüketilebilir ” açıklamasında bulundu.

“DÖNERİN YASAKLANMASINI ENGELLEMEK İÇİN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ!”

"Yurt dışında dönerin yasaklanmaması için biz elimizden gelen herşeyi yapacağız" diyen Özürün, şunları söyledi:

"Döner bizim en önemli kültür ihracatı ürünümüzdür. Her döner satış noktası fahri turizm elçiliğimizdir. Dönerin yurt dışında yasaklanmak istenmesinin en büyük nedeni dönerin satıldığı ülkelerde büyük bir ekonomi oluşturması ve bu ekonominin diğerlerini geçiyor olmasıdır. Dönere yurt dışında gerek Türk gerekse yabancı müşteriler çok fazla rağbet ettiği için bu diğer gıda zincirlerini rahatsız ediyor. Diğer bir nedeni de yabancıların kendi kültürel besinlerini korumaya çalışıyor olmalarıdır. Nasıl ki biz 'hamburger yemeyin döner yiyin' diyorsak aynısı onlar için de geçerli. Bizim gibi bu işin içinde olan insanların döneri markalaştırması için çabalaması gerekiyor.

Döneri korumak için yurtiçinde ve dışındaki döner üreticileri ve perakendecileri olarak birlikte hareket etmeliyiz. Avrupa'da döner çoğunluka tamamen kıymadan yapıldığı için güvenilirliği sorgulanabiliyor.  Bizim amacımız dönerin ne olduğunu anlatmak, göstermek ve de döneri bir marka yapmak.  Türkiye'de döneri hakettiği yere getirdik, bunu yurtdışına da yaymak istiyoruz. Amerika'da şube açmayı bu nedenle çok önemsiyoruz, çünkü bir ürünün tanınması, bir markanın zincir olabilmesi için önce Amerika’da başarıya ulaşması gerektiğine inanıyoruz."