Eskişehir Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yusuf Selek, sivrisineklerle mücadelede üreme alanlarının önemli olduğunu, bu konuda v...
Abone olEskişehir Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Yusuf Selek, sivrisineklerle mücadelede üreme alanlarının önemli olduğunu, bu konuda vatandaşlara da görev düştüğünü belirterek, “Tatile giderken bile klozet kapağının açık unutulup kapatılmaması bile bu bölgede sivrisinek üremesine sebep olabilir” dedi.
Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri, bölgelerinde bulunan karasinek ve sivrisinek mücadelelerini aralıksız olarak sürdürüyor. Vatandaşların sağlığı için mücadele çalışmalarını sürdüren ekipler, sineklerin oluşabileceği durgun sularda, sazlıklarda, gübrelik gibi alanlarda ilaçlama çalışması yapıyor. Uzman ekipler tarafından yapılan çalışmalar kapsamında bilgi veren Tepebaşı Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürü Yusuf Selek, haşerelere karşı özellikle karasinek, sivrisinek, hamam böceği, bit, pire ve fare gibi vektörlerle mücadele çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdüklerini söyledi.
“Bu mücadeleyi yaparak bu tür hayvanların taşımış oldukları hastalıkların da önüne geçmiş oluyoruz” diyen Selek, “Bu ilaçlama ve haşereyle mücadele çalışmalarını 3 şekilde yapmaktayız. Birincisi fiziksel mücadele, ikincisi biyolojik; larvayla yaptığımız çalışma, üçüncüsü de kimyasal uçkun şeklinde olan mücadeledir. En önemlisi herhangi bir ilaçlama çalışmasına girişmeden yapılan fiziksel mücadeledir ki, bu konuda vatandaşlarımıza düşen çok önemli görevler vardır. Eğer bu fiziksel mücadele tam manasıyla yapılmazsa ilaçlama, işgücü kaybı ve çevreye de zararımız bir oranda artmaktadır” ifadelerini kullandı.
“TATİLE GİDERKEN KLOZET KAPAĞININ AÇIK UNUTULMASI SİVRİSİNEK ÜREMESİNE SEBEP OLABİLİR”
Selek, vatandaşlara önerilerde de bulunarak, “Özellikle sivrisinekler ve karasinekler çok sevdiği yerlere yumurtlarlar. Bunların evresi vardır. Larva, pupa ve ergin halde. Sivrisineklerin özellikle yumurtlama alanları durgun sulardır. Yağmurdan sonra oluşan birikinti sular. Dengesiz sulanan bahçeler. Kavanoz, teneke, kap-kacak, çatı olukları gibi yerlerde biriken sular. Ayrıca şu örneği vurgulamak açısından söylüyorum. Tatile giderken bile klozet kapağının açık unutulması, kapatılmaması bile bu bölgede sivrisinek üremesine sebep olabilir. Karasineklerde ise, onların da yumurta bırakma alanları genelde organik atıklar dediğimiz; gıda atıkları, hayvansal atıklar, leşler, hayvan barınakları ve hayvansal gübrelerdir. Ayrıca çöplerin zamanında bırakılmaması da karasineklerin oluşmasına neden olabilir. Özellikle bu konuda belediyemizin çöp alma konusunda belli zamanları vardır. O saatlerin dışında bırakılan çöplerin de çevreye zarar vermesi, pislik vermesi de karasineklerin üremesine sebebiyet vermektedir. Yani sözün özü ne kadar az durgun su olursa o kadar az sivrisinek olur. Ne kadar fazla çevre temizliğine dikkat edersek o kadar az karasinek olur. Mücadelemiz bu şekilde devam etmektedir” diye konuştu.
“İNSANLARIMIZIN FİZİKSEL TEMİZLİĞİNE ÇOK DİKKAT ETMESİ GEREK”
“İnsanlarımızın fiziksel temizliğine çok dikkat etmesi gerek” diyen Selek, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Yumurtadan sonraki larva mücadelesi yapmaktayız. Burada yaptığımız larva çalışmaları daha çok durgun sular ve hayvan gübreliklerinde sürmektedir. Bunlara yönelik yaptığımız ilaçlama çalışmalarında ise çevreyi düşünerek uyguladığımız ilaçlar diğer canlılara zarar vermemektedir. Sadece larva üremesini durduran hormonal, bitkisel ve biyolojik ilaçlardır. Asıl çalışmanın temeli larvadır. Çalışmaların yüzde 80’i larva çalışmasıdır. Eğer bütün bu çalışmalardan sekerse karasinekler ve sivrisinekler ergin hale dönüyor. Bu seferde uçkun yani kimyasal ilaçlama yöntemiyle çalışma yapmak zorundayız. Bu da nedir? Mahalle sokaklarında ve sineklerin bulunduğu kaynakta, açık alanlarda ilaçlama yapmaktayız. Bu da ilaçlamanın yüzde 20’sine tekabül eder. Yani bu en son yapılan çalışmadır ki biz de bunu pek istemeyiz. Çünkü neticede yaptığımız bu ilaçlama uçkunla özellikle diğer canlılara da zarar vermekteyiz. Bunlara zarar vermemek için larva mücadelesine çok önem vermek lazım. İnsanlarımızın fiziksel temizliğine çok dikkat etmesi gerek.”
(İHA)