BIST 10.013
DOLAR 35,43
EURO 36,52
ALTIN 3.052,82
HABER /  GÜNCEL

Tatilden önce doktora

Uzmanlar tatilden önce doktora gidilmesi gerektiğini söyledi. Kulak zarının delik olması ciddi bir tehlike.

Abone ol

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erkan, kulak zarı delik olanların denizde ya da havuzda kulaklarına su kaçabileceğini, kulağa kaçan suyun taşıyacağı mikropların da iltihapları aktif hale getireceğini belirtti.

Erkan, yaptığı açıklamada, bilinen kulak problemi olanların tatile çıkmadan mutlaka doktorlarının tavsiyelerini almaları gerektiğini söyledi.

Kulak zarı delik olanların akıntı olsun ya da olmasın mutlaka tatile çıkmadan doktor kontrolünden geçmeleri gerektiğini ifade eden Erkan, şu bilgileri verdi:
''Kulak zarı delik olanların kulaklarına kaçan suyun taşıyacağı mikroplar, iltihapları aktif hale getirir. Bu da birçok problemi beraberinde getirebilir. Kulak zarı sağlam dahi olsa müzmin dış kulak kıvrımı hastalıkları bulunanların da tedbirli davranmaları gerekir. Çünkü bu tür rahatsızlığı olanlarda da suyun taşıyacağı mikropların iltihapları aktif hale getirmesi kaçınılmazdır. Bu tür problemi olan hastalar, vazelin yedirilmiş pamukla dış kulak yolu tıkandıktan sonra denize ve havuza girmeli, iyice kurulanmadan da bu tıkacı
kulaklarından çıkarmamalılar.''

Prof. Dr. Erkan, kuru pamuk, bez gibi şeylerin su kaçırma riskini artırdığını, hazır tıkaçların da koruyuculuğunun yetersiz olduğunu bildirdi. Dış kulak yolu mukozasının süpürücü, temizleyici epitel içerdiğini belirten Erkan, normal şartlarda dışardan gelen yabancı cisimlerin, kulak içindeki döküntülerin bu süpürücü fonksiyon elemanlarıyla dışarı atıldığını anlattı.

Bu süpürücü fonksiyon elemanlarının ''immotil silia sendromu, kartegener sendromu'' gibi nedenlerle çalışmaması durumundaysa temizleme fonksiyonlarının yerine getirilemediğini ifade eden Erkan, şunları kaydetti:

''Atılması gerekmesine rağmen atılmayarak dış kulak yolunda biriken yabancı maddeler, burada tıkanmaya neden olur. Bu yapılar zamanla sularını da kaybederek iyice sertleşirler. Bu durumda denize ya da havuza girilecek olursa suyla şişerek dış kulak yolu duvarına değişik oranlarda baskı yaparlar ve yaralanmalara neden olurlar.

Tıkanıklık nedeniyle de işitme kayıplarına yol açarlar. Bu durumdaki hastaların da tatil öncesi kulak burun boğaz hekimlerine başvurmaları ve tavsiyelerini almaları gerekir.''

Prof. Dr. Erkan, rinitlilerin baro travmaya (hava basıncına bağlı travma) karşı hassas olduklarını, denize ya da havuza giren bu hastalarda baro travmatik sinüzit oluşma riskinin yüksek olduğu sözlerine ekledi.