Tatilde olası kazaların üstesinden gelebilmek için Yrd.Doç. Dr. Banu Yazıcı çocukları korumanın yollarını anlattı.
Abone olTatil planları yaparken, olası kazaları da göz önüne alın. Florence Nightingale Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Banu Yazıcı çocukları korumanın yollarını anlattı.
1-Güneş çarpmasına karşı: Bir anda başlayan baş ağrısı, kusma, baş dönmesi , tansiyon düşüklüğü, halsizlik ile kendini gösterir. Böyle bir durumda hemen gölge ve serin bir bölgeye geçmeli, bol sıvı almalısınız. Tansiyon düşüklüğü olursa ayakları kalp seviyesinin üstüne kaldırarak dolaşımı hızlandırmak da etkili olacaktır. Çocuklarımızı saat 10.00-15.00 arasında güneşlendirmemek veya bu saatler arasında gölge bir alanda bulunmak güneşle dost kalabilmenin en iyi yoludur.
2-Güneş yanığı: Güneş yanıkları genellikle yüzeysel yanıklardır yani birinci derece yanıklardır. Eğer böyle bir yanık oluştuysa yanık olan bölüm soğuk suyla soğutun, ağrı kesici alın veya deriyi yenileyici içerisinde Avit ve çinko içeren kremler kullanın. Ağrı kesici de verebilirsiniz.
3-Düşme, kırılma, burkulma: Şişlik ve morluk varsa soğuk buz torbasıyla soğuk kompres yapılmalı ve o bölge hareket ettirilmemelidir.
4-Suda boğulma: Boğulma gibi acil bir durum olursa yetkili kurtarma görevlisini çağırmak,daha sonra hastayı ısıtmak,başını yan çevirmek ağzındaki suyu boşaltmak için, daha sonra genel durum muayenesi yani solunum, dolaşım muayenesi yapılarak temel yaşam desteği uygulanır ardından acil yardım ekibi çağırmak gerekir.
5-Böcek sokması: Yılan ısırması: Yara suyla yıkanır, üzerine buz koyulur. Şişme varsa el veya bacak yükseğe kaldırılır. Kesinlikle emme veya kesme işlemi yapılmaz. Isırılan yerin üst kısmı kemer, kumaş bezle sıkılarak kanın vücuda yayılması önlenir.
Akrep sokması: Isırılan bölgeye buz uygulanır, ısırma sonrasında uyuşukluk, kas spazmları, kusma, karın ağrısı,havale gibi durumlar gözleniyorsa acilen doktora başvurulmalıdır.