BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  POLİTİKA

Tatil öncesi Meclis'te neler yaşandı?

Meclis dün 21 saatlik çalışmanın ardından 1 Ekim’e kadar tatile girdi...

Abone ol

Önceki gün saat 13.00’de çalışmaya başlayan ve dün sabah 09.30’da tatile giren Meclis’te birbirlerine hakaret eden, birbirlerinin üzerine yürüyen milletvekillerinin tokalaşıp sarılarak ayrılmaları dikkat çekti.

Tasarının görüşmeleri sırasında kuliste milletvekillerine karpuz, simit, kayısı, zemzem, hurma ikram edildi. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, görüşmeler sürerken CHP sıralarına gelerek, doktor kökenli vekillerle uzun süre sohbet etti. Akdağ, kendilerini görüntüleyen foto muhabirlerine, “Çekin bu güzel bir görüntü” dedi.

Muhalefetten AK Parti’nin sigara yasağına büyük övgü

Sezaryenle ilgili düzenlemenin de yer aldığı Sağlık Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK’de değişiklik yapan tasarı, sık sık tartışmalara sahne oldu. CHP’nin sıkça yoklama ve karar yeter sayısı istediği birleşimde, CHP’li milletvekilleri sezaryen düzenlemesini eleştirirken, kapalı mekanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasını, ‘’AK Parti ’nin en başarılı icraatı’’ olarak övdü.

Sadece zorunlu hallerde sezaryene izin verilecek

TBMM Genel Kurulu’nda, tıbbi zorunluluk halinde doğumun sezaryenle yapılmasını düzenleyen Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Kanuna göre, gebe veya rahimdeki bebek için tıbbı zorunluluk bulunması halinde doğum, sezaryen ameliyatı ile yaptırılabilecek. Gerekli tedbirlerin alınmasına rağmen anne veya bebekte meydana gelebilecek istenmeyen sonuçlardan hekim sorumlu tutulamayacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, “Kadının doğum korkusunu bile bir ihtiyaç, tıbbi gereklilik olarak görüyoruz” dedi.

Seçimlere itiraz süresi ve TÜBİTAK’ın yeni görevi

Seçimlerle ilgili dava açma süresi olarak öngörülen 2 yıllık süre, 6 ay olarak değiştiriliyor. Kanunla, TÜBİTAK’ın görevleri de yeniden belirleniyor. Kurum; kuluçka merkezi, teknoloji merkezi, teknoloji transfer ofisleri, proje geliştirme ve desteklemek, yurtdışı irtibat büroları kurmak, bilim fuarı, yarışma ve benzeri etkinlikler düzenlemek ve desteklemek gibi görevleri yapacak. Ayrıca ödül, burs ve teşvik ikramiyesi verecek, hibe ve kredi olarak desteği sağlayabilecek. TÜBİTAK Başkanı’nın görev süresi de 4 yıla çıkarılıyor.

Aftan yararlanamayanlar bu yıl kayıt yaptırabilecek

Geçen yıl çıkarılan aftan çeşitli nedenlerle yararlanamayan öğrencilere, ilişiklerinin kesildiği üniversitelere başvurmaları şartıyla yeni bir hak tanınacak. Uluslararası ortak lisans programları çerçevesinde öğrenim görenler de dahil olmak üzere öğrenciler, başvurularını takip eden eğitim öğretim yılında öğrenimlerine başlayabilecek. Kanunla, resmi burslu olarak yurtdışına gönderilen öğrencilerin öğrenimlerini tamamlamalarından sonra Türkiye’ye geri dönmelerinin teşvik edilmesi amacıyla da düzenleme yapılıyor.

Ehliyet almak için ilkokul diploması yeterli olacak

Sürücü belgesi alacaklarda, 8 yıllık temel eğitimi bitirme şartı yerine, en az ilkokul düzeyinde eğitim alma şartı aranacak... Kamu kurum ve kuruluşlarına ait resmi yapılar, yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor, sosyal ve kültürel alanlar, gerçek ve tüzel kişilerce yapılar, umuma açık hizmet veren her türlü yapıların, özürlülerin erişilebilirliğine uygun hale getirilmesi için kanunla tanınan 7 yıllık süre de, 8 yıla çıkarılacak.

ŞEHİT AİLESİ VE YAKININA İSTİHDAM VE FAİZSİZ KONUT

Kanunla, terör olayları nedeniyle hayatını kaybedenlerin ya da malül olanların yakınlarına istihdam sağlanmasıyla ilgili hususlar yeniden düzenlenerek, şehidin kardeşleri ile eşi ve çocukları arasında olabilecek huzursuzluk ve mağduriyetler gideriliyor. Şehidin evli ya da bekar olması durumları ayrıca düzenlenerek, istihdam edilen kişi sayısının artırılması amaçlanıyor. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla mahalli idareler; memur kadroları, sözleşmeli personel ve sürekli işçi kadrolarının yüzde 2’sini terör eylemlerinden etkilenen kişilerin istihdamı için ayırmak zorunda olacak. Kamu işyerlerinde yüzde 2 eski hükümlü işçi çalıştırma yükümlülüğünden, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında yaralanmış, fakat maaşa hak kazanamayacak derecede malul olan erbaş ve erler de yararlanacak... 2008 yılının ekim ayından sonra memuriyete başlayan sosyal güvencelilerden, harp malülü olanlar ile Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamındaki olaylar sebebiyle aylık bağlanan er ve erbaşlar ile siviller de faizsiz konut kredisinden yararlanabilecek. Malül olanların kendileri, hayatını kaybedenlerin ve malül olanların eşleri, anne ve babaları ile bakmakla yükümlü oldukları çocukları demiryollarında, denizyolları şehir hatlarında, belediye ile özel toplu taşıma araçlarında ücretsiz seyahat edecek.

ULUDERE GİBİ HATALARDA AİLE VE YARALIYA MAAŞ

Kanunla, Uludere olayı gibi olaylarda hayatını kaybeden vatandaşların ailelerine ve yaralananların kendilerine aylık ödenecek. Bu kapsamda hayatını kaybeden kişi sayısı yaklaşık 4 bin, yaralanan ise bin kişi. Buna göre, terör eylemleri sebebiyle malul olan sivil vatandaşların kendileri ile hayatını kaybedenlerin yakınlarına, SGK tarafından aylık bağlanacak. Bu kişilere, malullük durumlarına göre, 16 yaşından büyükler için tespit edilen 30 günlük asgari ücretin net tutarın yüzde 60’ı, yüzde 80’i ve tamamı oranında, aylık bağlanacak. Bu düzenlemeyle aylığa hak kazananların, diğer mevzuata göre de aylığa hak kazanması halinde, tercih ettikleri aylıkları SGK’ca ödenecek, diğer aylıkları kesilecek. Ancak, iki yönden aylığa hak kazananlara fazla aylıkları ödenecek. Tercih ettikleri aylıklarını alanlar bu isteklerinden dönebilecek. SGK, bu aylıkları her yıl sonunda Maliye Bakanlığı’ndan tahsil edecek.

28 ŞUBAT’TA OKULDAN ATILANLARA İNDİRİM

Kanunla, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı eğitim kurumlarına, 1997 ve sonraki yıllarda giren ve askeri öğrencilikten kendi isteğiyle ayrılan ya da sağlık sebepleri dışında öğrencilikten çıkarılanlara ilişkin borçlanmalarda ilaç, tedavi, kitap, kırtasiye, giderleri ile yiyecek giderinin yarısı, öğrenci harçlıkları ve bunların faizleri hesaplama dışına çıkartılıyor. Bu kapsamdaki kişilerden; yüklenme ve kefalet senetlerinde yazılı olsa dahi, ilaç, tedavi, kitap, kırtasiye giderleri, öğrenci harçlıkları ile yiyecek giderinin yarısı ve bunlara tekabül eden faizler geri alınmayacak. Ödemeleri devam edenlerledavaları hükme bağlanmış olanlar da bu haktan yararlandırılacak.

TERÖRDEN ZARAR GÖREN SİVİLLERE DE AYLIK

Terör eylemleri sebebiyle malul olan sivil vatandaşların kendileri ile hayatını kaybedenlerin yakınları, düzenlemenin yayımını takip eden aybaşından itibaren aylığa hak kazanacak. Ancak düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönemler için ödeme yapılmayacak. Terörle mücadele sırasında yaralanan kamu kurum ve kuruluşlarında sosyal güvenceli çalışanlar ile siviller, malullükleri kesinleşinceye kadar her türlü sağlık ve tedavi hizmetinden herhangi bir katkı ve katılım payı alınmaksızın yararlandırılacak. Terörle mücadele sırasında olmasa da görevleri başında meydana gelen çeşitli olaylarda yaralanan ve bakıma muhtaç durumda olan vazife veya harp malulleri ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki olaylar nedeniyle malul olan köy korucuları da kapsam içine alınacak. İhtiyaç duyduğu her türlü ortez/protez ve diğer iyileştirici ve rehabilite edici araç gereçlerin bedelleri SGK’ca karşılanacak.