BIST 10.010
DOLAR 35,43
EURO 36,54
ALTIN 3.053,86
HABER /  GÜNCEL

Tatil için nasıl para biriktirelim?

Tatile gitmek istiyorsunuz ama bütçe sıkıntınız mı var? Yoğun bir iş temposunun ardından nasıl bütçe ayarlayacağınıza dair ipuçları var...

Abone ol

Yoğun bir iş temposunun ardından herkes tatil için ufak ufak plan yapmaya başlamıştır elbet... Ancak kimi zaman bütçe sorunu, kişinin tatil yapmasına da pek olanak sağlamıyor...

Eğer siz de 'Tatil için bütçe ayıramıyorum' diyenlerdenseniz, paranın Güzin Ablası Özlem Denizmen'den altın öneriler var...

Denizmen'in tavsiyelerinden yararlanmak isteyen 'Hande' isimli okuyucusu, sıkıntısını şöyle dile getiriyor;

"Özlem Hanım, evliyim iki çocuğum var. Karı- Koca çalışıyoruz. Okula para, araba masrafları, ev giderleri gelecek için birikim ve sigortalar derken tatil için para kalmıyor. Tatil için nasıl para biriktirelim?"

Denizmen, hem Hande Hanım'a hem de tatil için bütçe toparlamasını nasıl yapması gerektiğini kestiremeyen okuyucularına şu tavsiyelerde bulunuyor;

ÖNCE HEDEF BELİRLE

"Biriktirmenin en kolay yolu kendine bir hedef belirlemek ki sen belirlemişsin. TATİL. Gitmek istediğin yerin resmini buzdolabına as, cep telefonunda olsun.

Hedefini netleştir; Aylık birikim için rakam belirle. Tatil için ne kadar para gerekiyor. Geçen senelerde ne kadar harcadın? Çıkan rakamı 12 aya böl, her ay bu tutarı bir kenara koy.

Tavsiyem, bir davranışın alışkanlık olması için 21 kuralını uygula. Bir davranışı 21 defa tekrarlarsan (gün, hafta, ay ) alışkanlık haline geliyor.

Okula para, araba masrafları, ev giderleri gelecek için birikim ve sigortalar derken tatil için parayı nasıl bulacaksın?

BÜTÇE YAP!

Bütçe yap. Paranın nerelere gittiğini anla, bil. (www.paradurumu.tv çok basit bir bütçe programı var.)

a.Yaz: Harcamalarını YAZ. Bilmediğin şeyleri kontrol edemezsin. Aylık yaptığın harcamaların faturalarını ayakkabı kutusunda topla. Kredi kartı harcamalarını incele.

b. Limit koy. Örneğin, Kıyafete bu ay 100 TL harcayacağım gibi.

c.Uygula: Birşey almadan önce HEDEFini hatırla. Hangisi daha önemli?

Hedef için biriktiren daha başarılı oluyormuş. Hedefe kitlen"