MHP ve CHP anlaştı. İşçi gözünü iktidara dikti. Bakanlar Kurulu'ndan çıkan karar hayal kırıklığı yarattı.
Abone olBaşbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Başbakanlık Yeni Bina’da yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Saat 11.40’ta başlayan toplantı yaklaşık 6 saat sürdü.
Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısında, 1 Mayıs’ın “Emek ve Dayanışma Günü” olarak kutlanması için karar alındığını söyledi.
Çiçek, kararın imzaya açıldığını kaydetti. Çiçek, “1 Mayıs, dünyadaki emsallerine paralel olarak ‘Emek ve Dayanışma’ günü olarak kutlanacak” dedi.
''1 MAYIS TATİL DEĞİL''
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çiçek, ''Sendikaların talebi, 1 Mayıs'ın resmi tatil günü ilan edilmesiydi ve Taksim'de kutlanması talepleri vardı. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusuna, şu yanıtı verdi:
''Biz bu güne özel bir toplantı mekanı ilan etmiyoruz. Bütün meslek kuruluşları kendi düşüncelerini ifade etmek ister miting şeklinde ister protesto şeklinde ifade etmek istiyorsa önceden ilan edilmiş yerlerde yapıyorlar. Dolayısıyla bunlar önceden ilan edilmiştir. 1 Mayıs hesaba katılarak plan yapılmış ilanlar değildir. Herkes oralarda bu düşüncelerini, bu kanaatlerini açıkçı ifade edebilirler. Buna bir engel yok. Onun dışındaki hususlar çeşitli sebeplerden dolayı doğru değildir. İşte sürtüşmeler, tartışmalar o zaman başlıyor.
YENİ BİR SAYFA AÇILMASI LAZIM
Bir taraftan böylesine önemli bir gün ama öbür tarafta yasaları yok farz ederek bir tartışma açmak bence faydalı olmaz. Halbuki yeni bir sayfanın açılması lazım. Artık 1 Mayıs'ı hep beraber Bakanlar Kurulu da böyle bir kararla bugüne iştirak ettiğine göre Emek ve Dayanışma Günü olarak ama yasalara uygun olarak yapılması gerekmektedir. Biz bunun böyle bir gün olmasını arzu ediyoruz.''
''MALİYETLER VAR''
1 Mayıs'ın tatil günü olmasını arzu etmediklerini ifade eden Cemil Çiçek, şöyle konuştu:
''Çünkü tatilin getirdiği ilave bir sürü yükler var. Türkiye, dünya büyük bir ekonomik durgunluk içerisindeyken, 1 günlük kayıp en az 2 katrilyon liradan aşağı değildir. Bunun toplu sözleşmelerden gelen sıkıntıları var. Başkaca maliyetleri var. Rekabet gücünü azaltan yanları var. Çünkü o gün tatil olunca fabrikalar, iş yerleri çalışmayacak. İşlemler gecikecek. Bütün bunlar hesaba katılarak tatil olma mecburiyeti de yok. Dünyanın her tarafında da bu tatil olarak kutlanılmıyor. Bazı günleri zaten tatil olmadan da kutluyoruz.''