BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46

Tatil Bütçesi Hazırlamanın 10 Kuralı

Herkes tatile çıkmak ister ama çok az kişi tatil için bütçe hazırlamakla uğraşır

Herkes tatile çıkmak ister ama çok az kişi tatil için bütçe hazırlamakla uğraşır. Hâlbuki tatil, her alışveriş gibi, bilinçli bir bütçe hazırlığı ile planlanırsa, sizi şehir hayatının stresinden uzaklaştıracak önemli bir ihtiyacı giderir. Üstelik resmi tatil, bayram tatili, dini tatil, yıllık izin derken, Türkiye her sene ortalama bir ay tatil yapıyor. Tatil sizin kendinizi ödüllendirmenizin en doğal ve rahatlatıcı yolu. Günümüzde her bütçeye uygun tatil seçeneği var ve doğru bir plan sayesinde kendinizi bu ödülden mahrum bırakmazsınız. Bu planı 10 temel kurala dikkat ederek hazırlayabilirsiniz:

“2010 yılında New York Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, beş yıl boyunca hiç tatil yapmamış bir kişinin kalp krizi geçirme riski, en az bir hafta tatil yapan kişiye göre %30 daha fazla.”

1: Erken plan yapın

Tatil, izninizden bir hafta önce planlanmaya başlanacak bir harcama değildir. Birkaç ay önceden kendinize bazı soruları sormalısınız: Nasıl bir tatil istiyorum? Nereleri görmek istiyorum? Ne zaman tatile çıkmak istiyorum? vs. Bu soruların cevaplarını yazın ve sizi tatmin edecek tatili şekillendirin. Bunu yaptığınız zaman, bir hedefiniz ve o hedef için ne kadarlık bütçeye ihtiyacınız olduğuna dair bilginiz var demektir.

2: Birikime erken başlayın

Hedefinizi koydunuz. Birikim için de en önemli motivasyon aracı hedeftir. Tatil için birikime erken başlamanız önemli. Tatili maddi, manevi sıkıntılardan uzaklaşmak, huzur bulmak için yaparsınız. Borçla çıktığınız bir tatil de bunu sağlayamaz, doğru planlamadığınız için temel isteklerinizi dahi karşılayamadığınız bir tatil de. Tatilde ihtiyaç duyacağınız temel ihtiyaçları ve yaşamak istediğiniz lüksleri yazın, masraflarınızı çıkartın. Bundan sonra düzenli olarak, ihtiyaç duyduğunuz miktara göre ayrı olarak açtığınız bir banka hesabına paranızı yatırın. 6 ay sonra çıkmak istediğiniz bir tatil için 1.200 liraya mı ihtiyacınız var? Her ay hesabınıza 200 lira yatırın.

3: Kredi çekmeyin
Dedik ya, tatil sıkıntılardan uzaklaşmak içindir. Eğer borç alarak tatile çıkacak, tatil boyunca borcu düşünecek, 15 günlük tatilin borcunu 6 ay ödeyecekseniz, tatil size ihtiyacınız olan huzuru sağlayamaz. Kredi çekmek son seçeneğiniz olsun. Her zaman tatile, tatil öncesinde hazırladığınız birikim ile çıkmak için çalışın.

4: Erken rezervasyon yapın
Türkiye’de 2013 yılında 2.5 milyon kişinin erken rezervasyon ile tatile çıkması ve indirimlerin %40’a çıkması bekleniyor. Hükümetin birikimi ve bilinçli finansı teşvik etmek için uyguladığın en önemli politikalardan birisi erken rezervasyon üzerine. Hedefinize erkenden karar verdiniz, birikime erkenden başladınız, o zaman niye rezervasyonunuzu erkenden yaptırmayasınız ki? İnternetten rezervasyon seçeneklerinin hem yerel, hem de global düzeyde bu kadar yaygınlaştığı bir dönemde erken rezervasyon fırsatından yararlanmamak, sınırlı bir bütçe ile yapma lüksünüz olan bir hata değil.
“Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2012 Nisan ayında yayınlanan araştırmaya göre “Hayatımda hiç tatile gitmedim” diyenlerin oranı %63.

5: Araştırın
En uygun oteli, ideal ulaşım yollarını, lokantaları, müzeleri, güvenliği, kısaca tatil planınız içine giren ve bütçenizi ilgilendiren her şeyi araştırın. Bunu yaparken tabii ki interneti kullanın. Trip Advisor gibi sitelerden faydalanın, Facebook gruplarında daha önce aynı yerlere giden insanların fikirlerini alın.  Bu hem tatil bütçeniz için önemli bir aşama, hem de tatil kaliteniz için.

6: Döviz harcadığınız unutmayın
Eğer yurtdışında tatile çıkıyorsanız, yerel para birimini iyi öğrenin. Tatilde döviz harcamanız, para harcamadığınız anlamına gelmez. Araştırmalar tatile çıkan insanların farklı bir para birimi kullandıkları için daha savurganlaştıklarını gösteriyor. Aynı hatayı siz yapmayın. Yanınıza iki kredi kartı alın. Kredi kartlarınızın yurtdışı alışverişlerinden komisyon alıp almadığını öğrenin. Yerel bankacılık işlemleri için Türkiye’de de faaliyet gösteren uluslararası bankaları tercih edin.

7: Yerel yaşayın
Turistler için açılan ve turistlere özel fiyatları olan restoranlardan, mağazalardan alışveriş yapmayın. Yerel yemekleri fiyatların makul olduğu yerlerde tadın. Sadece yerel olduğu için turistlere ederinin 3 katına satılan eşyaları almayın. O şehrin yaşayanları nasıl neyin nerede makul fiyata satıldığını biliyorsa, siz de öyle yaşamaya çalışın.

8: Herkese hediye almayın
Özel bir yere tatile gittiyseniz, döndüğünüzde sizden hediye bekleyenler olacaktır. Bu hediyelerin pahalı olması beklenilmez ama hediye alınması beklenir. Bunlara kulak asmayın. Tatilde paranızı kendiniz için harcamanız gerekir, başkalarına alacağınız küçük hediyeler için değil. Dostlarınız ve akrabalarınız siz tatile çıktığınız için mutlu olmalı, dönerken getirdiğiniz hediyeler için değil.

9: Pazarlık yapın
Unutmayın, siz turistsiniz. Pazarlık yapma hakkınız her ülkede kabul edilmiş, yazılı olmayan ama tanınan bir hakkınız. Pazarlık yapmak istemeyen tüccar kaybeder, siz değil. Zaten turist olduğunuz için her ülkede size özel fiyatlar olacağını unutmayın. Eğer orada yaşayan bir dostunuz yoksa, bir şeyi almadan önce internette bir fiyat araştırması yapın. İnternetten alışverişin bu kadar kolaylaştırdığı bir dönemde belki bavulunuza ekstra bir yük daha koymanıza gerek bile kalmayabilir.

10: Esnek olun
Eğer otelde kalacaksanız, tatiliniz için en önemli kriter o otel olmalı. Otelin ücreti, otelin konumu, otelin konforu vs. vs. Bunun için çoğu zaman en doğrusu önce otele karar vermek, ardından tatili onun etrafında inşaa etmektir. Eğer sizin için en uygun otelde istediğiniz tarihte oda yoksa ve eş değer standartlarda başka bir otelde bulunmuyorsa, daha pahalısına razı olmayın. Tatilinizin tarihlerini uyarlayın.