BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03

Taşeron işçiye emeklilik ve iş garantisi

Taşeron işçiye emeklilik ve iş garantisi

Kamuda istihdam edilecek olan 720 bin taşeron işçiye emekliliğe kadar iş garantisi verilecek.

Taşeron işçiye emeklilik ve iş garantisi

Kamuda istihdam edilecek olan 720 bin taşeron işçiye emekliliğe kadar iş garantisi verilecek. 3 yıllık sözleşme yenileme döneminde taşeron işçilerin işten çıkarılma durumu olmayacak. Ayrıca taşeron işçilerde aranan 35 yaş sınırı kaldırılıyor.

Taşeron işçiye emeklilik ve iş garantisi

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 720 bin taşeron işçiye verdiği kamuda kadro müjdesinin tüm detayları netleşti. Yeni düzenlemeye göre kamuda çalışan yaklaşık 720 bin taşeron işçi, 3’er yıllık sözleşme imzalayacak. Kadroya alınan taşeron işçiler emekli oluncaya kadar çalışma garantisi elde edecek. Yani taşeron işçinin çalışma süresi sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almaya hak kazanılan tarihe kadar olacak. Taşeron işçilerin yalnızca devlet memurluğu ile bağdaşmayan suçlar işleme durumunda işten çıkartılacak. Eski düzenlemede ise 3 yıllık sözleşme yenileme döneminde taşeron işçinin işten çıkarılma durumu vardı.

Taşeron işçiye emeklilik ve iş garantisi

35 YAŞ SINIRI KALKTI Ayrıca taşeron işçilerin kadroya alınmasında 65 yaşını doldurmamış olmak ve emekli olmamak şartı aranacak. Eski düzenlemede 35 yaş üzerinde taşeron işçi kamuda kadroya geçemiyordu. Ayrıca yazılı ve sözlü sınavdan geçenler için ayrı ayrı ‘pozisyon vizesi’ verilecek. Dolayısıyla yer değiştirme olmayacak. ‘Özel sözleşmeli personel’ modelinde çalıştırılanlar devlette 4-C’lilerin haklarından yararlanacaklar. İşte Maliye Bakanlığı’nın uygulamayı planladığı düzenlemenin detayları:

Taşeron işçiye emeklilik ve iş garantisi

ÖZEL SÖZLEŞMELİ PERSONEL MODELİ Taşeron işçiler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanun ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine tabi olmayacak. Yeni bir sözleşmeli personel çalıştırılma modeli olacak. Bu modelde personelin seçiminde aranacak şartlar ve uygulanacak sınav, ödenecek ücret, üç yılı geçmemek üzere yapılacak sözleşme süreleri, sözleşme usul ve esasları ile diğer hususlar Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.