BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  EKONOMİ

Taşeron işçileri sevindiren açıklama!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, teşeron işçilerin sorunlarını çözme iradesinde olduklarını açıkladı.

Abone ol

Bakan Çelik, alt işverenlik denilen taşeron işçilerinin sorunlarının mutlaka çözüleceğini sendikalarla görüşmelerde tazminat konusunun da gündeme geleceğini söyledi.

TAŞERON İŞÇİLERİN SORUNLARI ÇÖZÜLECEK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerin sorunlarını mutlaka çözme iradesinde olduklarını belirterek, ''Diyalog ortamı ve çözüme katkı ortamı oluşur ise bu ve benzer konuları masada tutacağız. Ama diyalog kapıları eğer kapalıysa bir zorlama neticesinde bu konuları taşımayacağımızı belirtmek istiyorum'' dedi.

Çelik, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında 2012 yılında yapılan çalışmaları değerlendirdi ve 2013 yılı hedeflerini aktardı.

Daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çelik, istihdam teşviklerinin büyük bir kısmının süresinin yıl sonunda sona ereceği hatırlatılarak, istihdam teşviklerinin devamı konusunda bir karara varılıp varılmadığının sorulması üzerine, 49 ili kapsayan istihdam teşviklerinin bu yıl sonu itibarıyla sona ereceğini söyledi.

TEŞVİK SİSTEMİ NASIL İŞLEYECEK?

İstihdam teşviklerinin 9 kalemden oluştuğuna işaret eden Çelik, ''Bunları daha da derli toplu hale getirecek ve mevcut teşvik sistemi ile uyumlaştıracak bir çalışmayı tamamlama aşamasındayız. 49 ile dönük bir düzenleme değil, genelde istihdam teşvik uygulamalarıyla ilgili derli toplu bir uygulamaya dönüştürme çalışmalarımız son aşamaya gelmiş bulunmaktadır'' dedi.

İŞ ŞAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ YASASI NE ZAMAN HAYATA GEÇECEK?

''İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın uygulanmasının ertelenmesi söz konusu mu?'' sorusunu yanıtlayan Bakan Çelik, iş sağlığı ve güvenliği konusunun çok önemli olduğunu belirterek, ''Kaybedilen bir can, sağlığını kaybeden bir insan. Bunu sözle telafi etmek mümkün değil, mali olarak da telafi etmek mümkün değil. Ateş düştüğü yeri yakıyor'' dedi.

Yasanın işverenler tarafından eleştirildiği düşüncesine katılmadığını ifade eden Çelik, yasayı tarafların görüşerek çıkardığını anlattı.

Yasanın ciddi bir yük getirmediği gibi herkese bir sorumluluk yüklediğini anlatan Çelik, yasanın risk değerlendirmesi yapılarak muhtemel tehlikelerin ortadan kaldıran bir yaklaşımı içerdiğini vurguladı.
Çelik, şöyle devam etti:

''Uygulamaya 1 Ocak itibarıyla büyük ekseriyetle geçmiş oluyoruz. Ertelenmesi kesinlikle söz konusu değildir. Bu, beklenen bir yasaydı. Beklenen yasa da gün yüzüne çıkmış bulunuyor. Maliyet olarak abartılı bazı rakamlar ortaya konuluyor. Böyle bir şeyin söz konusu olmadığını vurgulamak istiyorum. Hizmet alımında rekabet ortamı oluşacak. O rekabet içerisinde rakamların bizim beklediğimizin de altına inme ihtimali olduğunu da belirtmek istiyorum.

Bir risk değerlendirmesi yapacaksınız; bunun 2 yılda, 4 yılda, 6 yılda bir bedelinin olması çok doğaldır. Herkes bir evde, bir apartmanda yaşıyor. Bu apartmanın güvenli bir apartman, güvenle oturulabilir bir mekan olması konusunda herhalde çok cüzi bir 100-200 liralık bir risk değerlendirmesini 2-3 yılda bir apartmanın yapmasını bir maliyet olarak değerlendirmek doğru değil.''