Taşeron işçilere kadro Şimşek'ten yeni açıklama
Taşeron işçiler kadroya ne zaman geçecek sorusunun yanıtına dair Bakan Mehmet Şimşek'ten önemli açıklamalar.
Abone olEkonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, taşeron işçilerin kadroya geçirilmesiyle ilgili düzenlemenin 21 Mart'a kadar Meclise yetiştirilmeye çalışıldığını açıkladı.
Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, taşeron işçilerin kadroya alınmasına ilişkin çalışmaların durumu hakkında bilgi verdi.
Taşeron işçiler konusunda Ekonomik Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı yaptıklarını hatırlatan Şimşek, buna ilişkin çalışmaların son hızla devam ettiğini söyledi.
Çalışmaların tamamlanmaması nedeniyle bir tarih vermenin zor olduğunu belirten Şimşek, ancak buna ilişkin bir yol haritasının bulunduğunu ifade etti. Şimşek, şu görüşlere yer verdi:
"Daha önce zaten asgari ücretliler ile taşeron işçilerin durumu ciddi şekilde iyileştirildi. Şimdi bir kısmında da toplu sözleşme var, orada da ayrı bir süreç işliyor. Daha önce net olarak 'asıl işte çalışanları bir şekilde kamuda istihdam edeceğiz' dedik ama istihdam şeklini söylemedik. O konuya ilişkin nihai kararların verilmesi lazım. İnanıyorum ki yakın dönemde bunlar da sonuçlandırılır. Bizim bir eylem planımız var, bu eylem planında buna ilişkin düzenlemeleri 21 Mart'a kadar Meclise göndereceğimiz ifade edilmiş, ona yönelik çalışmalarımızda da mesafe kat ettik. İnanıyorum ki zamanında o düzenleme gönderilir."
Bugüne kadar bütün vaatlerine sadık kaldıklarına dikkati çeken Şimşek, "Cumhuriyet tarihinde böyle bir hükümet var mı bilmiyorum, yani ilk 3 ayda vaatlerinin neredeyse tamamını yerine getirecek şekilde adım atan bir hükümet bilmiyorum" şeklinde konuştu.
Şimşek, muhalefetin Meclis çalışmaları sırasındaki yaklaşımına ilişkin bir soruya karşılık, vatandaşların kendilerini kavga etmek için değil, "memleketin sorunlarını çözmek" için seçtiğini söyledi.
Şimşek, "Biz memleketin bütçesini hemen aralık ayında çıkartalım dedik, 'yok' dediler. Maalesef imkansızı gösterdiler, 'şimdi bakın kardeşim bunca reform var, vize muafiyeti gelecek Türkiye'ye AB için reformlar lazım destek verecek misiniz?' dedik, 'veririz' dediler. Hadi verin. Halkımız muhalefetin bu yaklaşımını görüyor, orada kavga ile gürültüyle bir yere varılamayacağı ortada. Yıllardır aynı geleneği sürdürüyorlar, hiç sonuç da alınmadı. Aslında iç tüzük değiştirilmeli ama iç tüzük değiştirilene kadar süreç bu şekilde gidecek" değerlendirmesinde bulundu.
İş gücü piyasasına yönelik özel istihdam büroları, esnek çalışma gibi reformların çok önemli olduğunu ve bunların birçok ülkede uygulandığına işaret eden Şimşek, "Ben karşı duranları anlamakta zorluk çekiyorum. İşsizlerin tek sahibi var o da hükümet. Onların daha çok istihdamını artırmak lazım" dedi. Şimşek, istihdamı artırmanın yolunun dünyanın en iyi uygulamalarına paralel, iş gücü piyasasını esnek hale getirmek olduğunu ifade etti.