Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakını Faruk Çelik, taşeron işçi sorunu ile ilgili hükümet olarak yaptıkları çalışmalarda sona geldiklerini söyle...
Abone olÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakını Faruk Çelik, taşeron işçi sorunu ile ilgili hükümet olarak yaptıkları çalışmalarda sona geldiklerini söyleyerek, Soma’da meydana gelen maden kazasının tüm ayrıntılarıyla ortaya çıkartılacağını belirtti.
Parlamentoda Soma’da yaşanan maden kazasıyla ilgili araştırma komisyonu kurulması görüşmelerinde söz alarak muhalefet milletvekillerinin eleştirilerine cevap veren Çalışma ve Soyla Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kazanın yaşandığı ilk anda neden açıklama yapmadığını açıkladı. Çelik, “Daha önce programlanmış, tetkikin yapılması gereken bir tedavi süreci ile ilgili hastanede bulunurken, o tedavi sürecinin de üçüncü şahıslarla temasını engelleyen bir tablo arz etmesinden dolayı Perşembe günü saat 12.00’ye kadar orada kalmam dolayısıyla yaşanan bazı spekülatif değerlendirmeler oldu. Belki benim birinci dakikadan itibaren bir açıklama yapmam doğru olurdu ama bu açıklama yaşanan hadisenin büyüklüğü karşısında doğrusu dilimin, elimin varmadığı bir olaydı. Kişisel bir durumu böyle büyük facianın önüne çıkartma gibi bir talihsizliğe de düşmek istemediğimden dolayı bu açıklamanın gelmeyişi bazı spekülatif değerlendirmelere neden oldu. Çok şükür sağlığımız yerinde, yapılan tetkikler olumlu değerlendirildi. Bu ve benzeri olaylarda sorumlu siyasetçi ve insanlar olarak olay anında orada olmanın sorumluluğu ile hareket edeceğimizden kimsenin endişesi olmaması gerektiğini belirtmek istiyorum” dedi.
"HER YIL İKİ KEZ DENETLENİYOR"
“İş sağlığı güvenliği 76 milyonu ilgilendiren bir konu başlığıdır” ifadelerini kullanan Faruk Çelik, iş sağlığı ile ilgili müstakil bir yaşanan parlamentodan geçtiğini belirtti. Faruk Çelik, “İş Salığı güvenliği konusunu sürekli gündemde tutma gerekliliğini hissettik. Magazin haberlerine gösterilen ilginin ne kadar iş sağlığı güvenliğine gösterildiğini bütün kesimlerin kendisine sorması gerekiyor. AB ve İLO standartlarında çıkarttığımız bu yasa bütün çalışanları kapsam altına alıyor, risk değerlendirme zorunluluğu getiriyor, acil durum planları getiriyor, bütün çalışanlar iş sağlığı güvence eğitiminden geçecek. Tehlike ve çok tehlikeli işlerde mutlak suretle çalışanların eğitim zorunluluğu var. İş yeri hekimliği uygulaması bu dönemde geldi” diye konuştu.
2010 yılından itibaren özellikle madenlerle ilgili yeni bir teftiş politikasını hayata geçirdiklerinin altını çizen Faruk Çelik, “Yeraltı kömür madenlerinin her yıl 2 defa denetimlerini yapıyoruz. 160 maden ocağı her yıl 2 defa teftiş yapılıyor, ihbar üzerine, şikayet üzerine yapılan teftişler var. Yapılan teftişlerde ocakta ikinci çıkış yolu yoksa burası durdurulur, mekanik havalandırma yoksa işletme kapatılır, yedek enerji kaynağı yoksa kapatılır, yedek havalandırma sistemi yok, kullanılan ekipman standartlara uygun değilse o işyeri kapatılır. 2011 yılında 53 maden işyerinin faaliyeti durduruldu, 2012 yılında 58, 2013 yılında 54, 2014 yılında 7 madenin kapatılması gerçekleştirilmiş” şeklinde konuştu.
"TEFTİŞ ANLIK HADİSE"
Kimin nerede bir ihmali varsa ortaya çıkartılacağına dikkat çeken Bakan Çelik, “Teftiş anlık bir hadise, geliyor, olmazsa olmazlar değerlendiriliyor ve bunlar rapor haline getiriliyor. Eksikler belirleniyor ama ocak canlı bir organizma, 1 saat sonra, 1 gün sonra ne olacağını bilemiyorsunuz. Bunun için yasa iş yerinde iş güvenliği uzmanı ve iş hekimini bulundurma zorunluluğunu getiriyor” ifadelerini kullandı.
Soma’da meydana gelen maden kazasıyla ilgili verilen araştırma önergesinin önemli olduğunu belirten Bakan Çelik, “80 milyon ton kömür çıkartıyoruz, 106 milyon ton bizim kömüre ihtiyacımız var, 990 megavat santralleri besliyoruz bu kömürlerle, bir taraftan tabii ki çalışan güvenliği. Bu araştırma önergesi çok önem arz ediyor, tabi ki önemli tespitler ortaya çıkacak. Suçlu kimse, en ufak şüpheniz olmasın, teftiş kurulları bu olayın nereden kaynaklandığını ortaya çıkartacaklar. O denetimlerin denetlenmesi ile ilgili düğmeye bastık. Bir yanlışlık varsa o yanlışın ortaya çıkartılmasında çalışmamız gerekiyor” dedi.
Taşeron işçi sorunu ile ilgili yapılan çalışmalarda sona gelindiğini söyleyen Çelik, “Taşeron denilen emeğin sömürüsü, hükümet nezdinde de son aşamaya getirdiğimiz uygulamalar maalesef bu sistem içinde var. Enerji ve madencilikle ilgili politikalar mutlak suretle masaya yatırılmalı. Taşeronlaşmanın hükümet olarak üzerinde çalışmamızı tamamladık” açıklamasında bulundu.
(İHA)