BIST 9.765
DOLAR 35,22
EURO 36,81
ALTIN 2.979,33
HABER /  GÜNCEL

Taşeron asıl işçilere kadroda son durum 1 Kasım şartı

Taşeron işçilere kadro yasasının detayları basına sızdı. Ankara'dan gelecek son dakika taşeron işçilere kadro açıklaması için çalışanlar nefesini tuttu. Taşeron asıl işçilere kadronun en önemli şartı 1 Kasım seçimleri öncesi işe başlamış olması.

Abone ol

Taşeron işçiler kadro için nefesini tuttu Ankara'dan gelecek açıklamaları bekliyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın daha önce açıkladığı 21 Mart'ta taşeron asıl işçi listelerinin ilan edileceği yönündeki açıklaması taşeron işçileri heyecanlandırmıştı.

TAŞERON KADRO NE ZAMAN? TAŞERON KADRO BAŞVURU ŞARTLARI NELER? MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL TAŞERON KADRO YASASI'NIN DETAYLARINI AÇIKLADI

Dün yapılan Bakanlar Kurulu'ndan haber gelmesini bekleyen taşeron işçiler bekledikleri haberi alamadılar. 

TAŞERON KADRO NUMAN KURTULMUŞ AÇIKLAMASI

Taşeron kadro ve taşeron asıl işçi listesi kimleri kapsıyor sorununu sorulduğu Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Taşeron olarak çalışan işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili olarak da kanun düzenlemesi üzerinde ise çalışma devam etmekte" açıklamasıyla yetindi. 

Ancak taşeron kadro yasasının detayları basına sızdı. Düzenlemeye göre, asıl işi yapan taşeron işçiler kadroya alınacak. Düzenlemeden 150-200 bin işçinin yararlanması beklenirken, 100'e yakın kurumda istihdam yaratılacak.

TAŞERON KADRO 1 KASIM ŞARTI

Kadroya alınacak işçilerin seçim öncesinden itibaren taşeron olarak çalışmış olması gerekiyor. Kamu kurumları inisiyatif kullanarak taşeron işçi çalıştıramayacak. İşçilerin kadroya alınacağı kurumlar arasında Meclis, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Anayasa Mahkemesi, HSYK, MİT, bakanlıklar, Emniyet ve Hazine de yer alıyor. Hükümet, alt işverenlik kapsamında asıl işlerde çalışanların kadroya alınma koşulları, süre, uygulamaya ilişkin esasları belirledi. Taşeron işçiye kadro konusunda bazı başlıklar şöyle

LİSTE DIŞINDAKİLER ALINMAYACAK: Yasal düzenlemenin ardından kamuda asıl işi yapan taşeron işçiler kadroya alınmaya başlayacak.

TAŞERON KADRO İÇİN 3 AYLIK SÜRE: Belirlenen koşulları taşıyan işçiler incelemenin ardından 3 ay içinde kadroya alınacak.

SEÇİMDEN ÖNCE İŞE ALINANLAR: Kadroya alınacak işçilerin seçim öncesinden itibaren taşeron olarak çalışmış olması gerekiyor.

BELİRSİZLİK KALKIYOR: Bazı işçiler kamu görevlisi ve geçici personel statüsüne geçirilecek. Memur eliyle yürütülen işlerin neler olduğuna yönelik belirsizlik ortadan kaldırılacak. Yapılması zorunlu olan atölye, bahçe, bakım işlerinde çalışan taşeronlar kamu işçisi statüsüne kavuşacak.

KİMLER KADROYA ALINACAK?: Bu kapsamda adliye, havaalanı, özel güvenlik elemanlarının bir kısmı da ihtiyaca göre kadroya alınacak. Kamu kurumlarındaki taşeron işçilerden belli özellikleri taşıyanlar da bu kapsamda değerlendirilecek.

TAŞERON İŞÇİ SOSYAL HAKLAR İYİLEŞİYOR

İZİNLER ARTACAK: Yapılan çalışma kapsamında öncelikle çalışma şartları iyileştirilecek, yıllık izinlerde de düzenlemeye gidilecek. Esas işte taşeron çalıştırılamayacak. Yardımcı işler hizmet alımı yoluyla yapılacak.

EMEKLİ OLMAMA ŞARTI: Kadroya alınması için işçinin herhangi bir sigortalılıktan emekli olmaması gerekiyor.

KPSS SORUNU ÇÖZÜLÜYOR: Kamuya geçiş için zorunlu olan KPSS sorunu ortadan kaldırılırken, düzenlemenin kapsamı geniş tutulacak.

BELEDİYELERİ DE KAPSAR MI?: Belediyeler, il özel idarelerinin en yüksek karar organının talebiyle belediyelerde çalışanlar da kadroya geçiş yapabilecek. Belediyelere ait şirketlerde ihale yoluyla çalışanlara kadro verilmeyecek.

TARİH KRİTERİ VAR

İNİSİYATİF KULLANILAMAYACAK: Kamu kurumları inisiyatif kullanarak taşeron işçi çalıştıramayacak. Yeni dönemde kamuda taşeron ancak teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde çalıştırılabilecek. Bazı meslekler ise onaya tabi olacak.