BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,67
ALTIN 3.013,95
HABER /  GÜNCEL

Taş atan çocuğun babasını dinleyin

Taş atan çocuklarla ilgili tasarı Meclis'te.. Hapiste yatan oğlunun yolunu gözleyen baba ilginç açıklamalar yaptı.

Abone ol

Adana'da ''polise taş attığı'' gerekçesiyle çocukları cezaevinde bulunan aileler, TBMM'de görüşmeleri süren ve kamuoyunda ''taş atan çocuklar'' düzenlemesi olarak bilinen kanun tasarısının yasalaşmasını ve çocuklarına kavuşmayı umuyor.

18 YIL ÖNCE ERUH'TAN GÖÇ ETMİŞ VE HAMALLIK YAPIYOR

Adana'daki Şakirpaşa Mahallesi'nde oturan ve hamallık yaparak evini geçindiren Mehmet Emin Ç. (41), AA muhabirine yaptığı açıklamada, kente 18 yıl önce Siirt'in Eruh ilçesinden geldiklerini ve hayat mücadelesinden başka bir düşüncelerinin olmadığını söyledi.

17 MAYIS'TA OĞLU TUTUKLANMIŞ

Ç, dört çocuğundan ikincisi olan F.Ç'nin (13), bir gösteride polisi taşladığı gerekçesiyle 16 Mayıs tarihinde gözaltına alındığını ve 17 Mayısta da tutuklanarak Pozantı M Tipi Kapalı Çocuk Cezaevi'ne gönderildiğini belirterek, ''38 gündür cezaevinde. Polise taş atmak iyi bir şey değil. Biz çocuklarımıza söylüyoruz. 'Onlar da insan, biz de insanız, aramızda ayrım yok' diyoruz'' dedi.

CEZAEVİNDE AĞLIYOR

Oğlu F.Ç'nin taş atıp atmadığını bilmediğini söyleyen Mehmet Emin Ç, ''Gözaltına alındığında Tarsus'taydım. Mutlaka eyleme katılmıştır. Ama ona da yazık. Boyu posu yok, minyon bir çocuk. Zaten cezaevinde ağlıyor'' diye konuştu.

''FARKINDA DEĞİLLER''

Çocukların yaşları itibariyle ne yaptığının tam olarak farkında olmadığını vurgulayan Mehmet Emin Ç, şöyle devam etti:

OYUN SANIYOR

''Hepimiz çocuk olduk. Arkadaşlarımız 'gel oyun oynayalım' derlerdi, gider oynardık. Ama bu eylemlerin onlar için oyun gibi olduğunu biliyorum. Mesela 3-4 çocuk 'gidelim polise taş atalım' diyor. Polise taş atmanın ne zevki var, ama ufak anlamıyor. İyi bir şey sanıyor, gidiyor.

DİPLOMASINI ALAMADI

Geçenlerde açık görüşüne gittim, onu orada görünce çok üzüldüm. Ağlıyordu. Yarın yine açık görüş var. Gitmek istemiyorum, üzülüyorum. Şimdi o içerde yatarsa belki daha kötü olacak. 'Beni yatırmışlar, hak etmemişim bunları' diyecek. Cezası bitip de çıktığında belki düzelemeyecek. Ben o zaman ne yapacağım? Çocuklar korkuyorlar, hem okullarından oluyorlar. F.Ç. ilköğretimi bitirdi ama diplomasını alamadı. Öğretmeni bana sorunca, cezaevinde olduğunu söyledim.''

Mehmet Emin Ç, kendileri ile birlikte çok sayıda ailenin TBMM'de görüşmeleri süren ve kamuoyunda ''taş atan çocuklar'' düzenlemesi olarak bilinen kanun tasarısının kanunlaşmasını beklediklerini belirterek, ''Beni içeri atsalar o kadar üzülmem ama 13 yaşındaki bir çocuğun cezaevinde olması doğru değil'' dedi.

'ONLARI TOPLUMA KAZANDIRMALIYIZ''

AK Parti Adana Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Fatoş Gürkan ise Adana Valisi İlhan Atış'ın açıklamalarına göre, şehirde yasa dışı gösterilere 200'e yakın çocuğun katıldığının belirlendiğini söyledi.

CEZA VERDİKÇE ÇOCUKLAR TOPLUMDAN UZAKLAŞACAK

TBMM'de görüşülen ''Terörle Mücadele Kanunu ile Diğer Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nın amacının, çocukları topluma kazandırmak olduğunu ifade eden Gürkan, ''Ne kadar fazla ceza verirseniz, bu çocuklar toplumdan o kadar uzaklaşacak. Belki birileri terör örgütüne kanalize etmeye çalışacak. Hiç ceza almamaları değil, yaptıklarına uygun ceza almaları hedefleniyor, bu cezalar tedbir mahiyetinde ve önleyici olsun, onları topluma kazandırsın isteniyor'' dedi.

Çocukların hata yapabileceğini, yanlış eylemde bulunabileceğini ifade eden Gürkan, ''Biz onları topluma kazandırmalıyız. Cezaevindeki her çocuk, diğer çocuklara kötü örnek olacak, daha fazla suç potansiyeli oluşturacak. Cezalar onları bu suçlardan uzaklaştıracak nitelikte olmalı'' diye konuştu.

ÇİÇEK TUTAN ELLER PROJESİ

Adana'da bu konuda başarılı çalışmalar yapıldığını belirten Gürkan, ''Valimiz İlhan Atış ve Vali Yardımcımız Halil Arslan, göç alan ve izinsiz gösterilerin yoğun olduğu mahallelerdeki çocukları topluma kazandırmayı amaçlayan 'Çiçek Tutan Eller Projesi' gibi çok önemli çalışmalar yaptılar. Bu tür çalışmalar sürüyor'' dedi.