BIST 9.627
DOLAR 35,20
EURO 36,66
ALTIN 2.954,89
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Taş aletleri tarihini değiştiren keşif

Kenya’nın kuzeybatısında yapılan arkeolojik kazıda, 3,3 milyon yıl öncesine ait bilinen en eski el yapımı taş aletler bulundu.

Abone ol

Kenya’nın kuzeybatı kısmında yer alan Turkana Nehri’nin batısındaki Lomekwi 3 adlı arkeolojik alanında Fransız-Kenyalı bir araştırma ekibi tarafından 3,3 milyon yaşındaki taş aletler gün yüzüne çıkarıldı. Kazıda çıkarılan aletler şimdiye kadar bulunan en eski taş aletlerin tarihini 700 bin yıl geriye çekti.

Kazıda yardımcı liderlik görevini üstlenen Turkana Havzası Enstitüsü’nden Arkeolog Sonia Harmand, Kenya Ulusal Müzesi’nde pek çok ziyaretçinin de katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, “Bulduğumuz aletlerin şimdiye kadar bulunanlardan çok daha eski olması ve benzersiz olmaları nedeniyle hayret ettik” dedi.

Harmand, aletlerin bulunduğu Turkana bölgesinin fosiller ve taş aletler açısından zengin bir kaynak olduğunu ve yalnızca bölge halkı için değil dünyada yaşayan bütün insanlar için insanlık tarihinin bir kanıtı olduğunu sözlerine ekledi. Kazıda görev yapan Jason Lewis adlı arkeolog da, yeni bulunan aletlerin Kenya’nın insanlığın beşiği olduğuna işaret edebileceğini dile getirdi.

Şimdiye kadar bilinen en eski taş aletler Etiyopya’daki Gona arkeolojik alanında bulunmuş ve 2,6 milyon yıl öncesine ait oldukları tespit edilmişti.