Akkuyu'da yapılması planlanan nükleer santral için bürokratik süreç neredeyse tamamlandı. İnşaat için geri sayım başladı.
Abone olAkkuyu'da yapılması planlanan nükleer tesis için Rusya lideri Medvedev'in de imza atmasıyla iki ülkenin onay süreci tamamlandı. İnşaatın başlaması için son raporlar hazırlanırken, çevreciler nükleer santrale şiddetle karşı çıkıyor.
Türkiye adım adım nükleer santral kurmaya gidiyor. Ülke birçok konuda olduğu gibi ikiye bölünmüş durumda, bir kesim nükleer enerjiyi desteklerken bir kesim de şiddetle karşı çıkıyor.Tartışmalar devam ederken önceki gün Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Mersin Akkuyu'da kurulacak nükleer santral anlaşmasına imza attı.
Mersin Akkuyu'daki Türkiye'nin ilk nükleer santral inşaatı Rus Atomstroyexport şirketi tarafından yapılacak.
Akkuyu için Türkiye ve Rusya arasındaki ilk imzalar Ankara'da 2009'un Ağustos ayında atılmıştı. Medvedev'in de onay vermesiyle nükleer santralin önünde hiçbir şey kalmadı.
FUKUŞİMA'NIN HAFTASI DOLMADAN
Japonya'da 11 Mart'ta gerçekleşen büyük deprem, ardından gelen tsunami ve Fukuşima'daki felaket gözlerin yeniden nükleer santrallere çevrilmesine neden oldu. Fukuşima'da günlerce süren mücadele sonuç vermedi ve radyasyon deniz suyuna karıştı.
Türkiye ve Rusya liderlerinin Akkuyu için el sıkıştığı tarih ise 16 Mart. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Riski olmayan hiçbir yatırım yok. O zaman evinize Aygaz tüpü de koymamak gerekir'' diyerek hükümetin nükleer açılımını tsunamiden dört gün sonra 15 Mart'ta açıkladı.
Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'le ilk nükleer santral inşaatı için Moskova'da 16 Mart'ta el sıkıştı. Hükümetin, Fukuşima'daki kazanın haftası dolmadan attığı imza Türkiyeli çevrecileri ayağa kaldırdı. Taksim'de toplanan binlerce kişi nükleer projesini protesto etti.
İnternetten örgütlenen göstericiler, gaz maskeleri, rengârenk peruklar ve babaların ittirdiği pusetlerde uyuklayan bebeklerle İstiklal Caddesi'nde yürüdü. Kalabalıktan yükselen en dikkat çekici slogan ise 'Nükleer santral, çatlar patlar'dı.
ÇİN GERİ ADIM ATTI
Fukuşima'daki felaketin ardından Çin, yeni nükleer enerji santrallerinin onay sürecini askıya aldığını açıkladı. Pekin hükümeti, halihazırdaki nükleer tesislerin ve halen inşaatı süren santrallerin de derhal denetimden geçirilmesini emretti. Çin'de şu an 27 reaktör inşa ediliyor. Bu rakam dünya çapında inşaat aşamasındaki reaktör sayısının yarısına tekabül ediyor. Financial Times, beklenmedik karar üzerine Çin'in büyümede frene bastığını yazdı.
Almanya Başbakanı Angela Merkel de nükleer söylemini değiştirdi. Almanya'da eskidiği için yıl sonunda kapatılacak santrallerin erken kapanması ve yerine yenilerinin yapılmaması söz konusu. Tükettiği enerjinin yüzde 40'ını nükleer santrallerden elde eden İsviçre ise geçen hafta alternatif enerji kaynaklarına yöneleceğini resmi olarak açıkladı.
TV'DE ÇAY İÇEN TÜRK BAKAN
1986 yılında meydana gelen Çernobil faciası hala akıllarda. Türkiye'de zamanın ticaret bakanı Cahit Aral'ın adı belleklerden silinse de nükleer kazadan sonra televizyonda çay içen bir bakan hatırlanıyor.