BIST 9.333
DOLAR 34,60
EURO 36,67
ALTIN 2.916,09
HABER /  GÜNCEL

Tarlada antrenman yapan dünya şampiyonu

Gülle atmada dünya 1'inciliği elde eden Kahramanmaraşlı görme engelli atlet Mustafa Çakmak, tarlada taş atarak atrenman yapıyor.

Abone ol

Tarlada taşla çalışarak başladığı gülle atmada dünya birinciliği elde eden Kahramanmaraşlı görme engelli atlet Mustafa Çakmak, Londra'da yapılacak 2012 Paralimpik Olimpiyatları'ndan da altın madalyayla dönmeyi hedefliyor.

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Beyoğlu beldesinde, öğretmeninin önerisi üzerine atletizmle ilgilenmeye başladığını belirterek, ''Tarlada taş atarak çalıştığım günleri unutamam. Kendimi yarışmalara öyle hazırlıyordum'' dedi.

2005 yılından bu yana gülle atma branşında uluslararası yarışmalarda Türkiye'yi temsil ettiğini kaydeden 26 yaşında Mustafa Çakmak, şöyle konuştu:

''İlk kez yarıştığım 2005 yılında yarıştım ve 7.60 metre derecemle Türkiye rekoru kırdım. Bu rekor gülle atmaya ilgimi daha da artırdı. Daha sonra her yıl rekorumu geliştirme çabası içinde oldum ve başardım.

2009 yılında görme engelliler milli takımına davet edildim. İlk uluslararası yarışmama Yunanistan'ın Rodos adasında katıldım. Burada düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda üçüncü oldum. Geçen yıl Tunus'ta gerçekleştirilen Dünya Görme Engelliler Şampiyonası'nda da dördüncü oldum. Antalya'daki 4. IBSA Görme Engelliler Dünya Oyunları'nda ise bir altın, bir bronz madalya kazandım. Ülkeme madalya kazandırmak beni çok mutlu ediyor. İnşallah ülkeme daha çok sayıda madalya kazandıracağım.''

Doğuştan görme engelli olduğunu ifade eden Çakmak, yarışmalara federasyonun gönderdiği gülle ve çekiç ile hazırlandığını bildirdi.

Çakmak, Beyoğlu beldesindeki günlerini unutamadığını vurgulayarak, şunları anlattı:

''Beldemizde evimizin yanındaki tarlada çalışıyordum. Kendime 7 kilo ağırlığında bir taş bulmuştum. Günde üç saat bu taşı olabildiğince uzağa atmaya çalışıyordum. Taşı her geçen gün biraz daha uzağa atabiliyordum. Çok çalıştım, başarıyı yakalamam çok zor olmadı. Uzun zaman işsizlik yaşadım. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle zaman zaman bocaladığım günler oldu. Ancak çok şükür bir işim var ve evimi Kahramanmaraş'a taşıdım. Yaklaşık 5 aydır 12 Şubat Stadı'nda çalışıyorum. Federasyonumuz bana gülle ve çekiç de gönderdi. Artık çalışmalarımı taşla değil gülle ve çekiçle yapıyorum.''

Çakmak, engelli olmanın başarıyı engellemediğini kaydederek, engellileri sağlıklı insanlar kadar spora ilgi duymaya, spor yapmaya çağırdı.