Türk Dil Kurumu, Tarkan'ı tebrik etti. Neden mi?
Abone olTürk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Halûk Akalın, Tarkan Tevetoğlu’na gönderdiği teşekkür yazısında şu sözlere yer verdi: “Son albümünüzdeki parçalarınızda atasözlerimize ve deyimlerimize yer vermiş olmanızdan dolayı sizi yürekten kutlarım.” Eleştirileri ve takdirleri çoğunlukla yazıyla ilettiklerini söyleyen Akalın, “Kimi zaman da kurum başkanı olarak bizzat telefon açıp dile getiriyorum. Geçmişte Kıraç’ı da Türkçe konusundaki duyarlılığı dolayısıyla kutlamıştım” dedi.
KULLANILAN DEYİM VE ATASÖZLERİ:
Tarkan, “Metamorfoz” albümünde yer alan “Dilli Düdük”te 15, “Hop Hop”ta 11, “Dedikodu”da 6 atasözü ve deyime yer verdi. “Mangalda kül bırakmamak”,”söz gümüşse, sükut altındır”, “rüzgâr eken fırtına biçer’, “aynı tas aynı hamam”, “pireyi deve yapmak”, “alnım açık yüzüm ak” gibi toplam 44 deyim ve atasözü kullanan Tarkan, “al elmaya taş atan çok olur”, “dışı eli yakar içi beni” gibi genç kuşakların çok az kullandığı atasözlerini de kullanınca Türk Dil Kurumu’nun övgüsünü aldı. ’”Alnım açık yüzüm ak”, “söz gümüşse, sükut altındır”, “aynı tas aynı hamam”, “rüzgâr eken fırtına biçer”, “mangalda kül bırakmamak”, “pireyi deve yapmak” gibi çok sayıda deyim ve atasözü kullanan Tarkan’a, TDK’dan bir de eleştiri geldi. Başkan Akalın, Tarkan’ın albüm kapağında yazım yanlışları olduğunu söyledi.
NTVMSNBC’nin sorularını yanıtlayan TDK Başkanı Akalın, Tarkan’a teşekkür etme nedenlerini şu sözlerle açıkladı:
TARKAN’A BİR YAZI İLE TAKDİRLERİMİZİ İLETTİK
Son albümünde deyimlerimizi ve atasözlerimizi sıkça kullandığı için de Tarkan’a bir yazı ile takdirlerimizi ilettik. Çünkü her alanda olduğu gibi müzik dilinde de yozlaşma ve yabancılaşma dikkat çekici bir boyuta ulaşmıştı. Parçalarda son derece kısır bir söz varlığı, kaba dil dikkatimizi çekiyordu. Daha önceleri rahmetli Barış Manço parçalarında atasözlerimize ve deyimlerimize sıkça yer verirdi. O günlerde Barış Manço’nun şarkılarında kullandığı atasözleri ve deyimler çocukların, gençlerin dilinden düşmezdi. Şimdi de Tarkan’ın yeni şarkılarında atasözlerimizi ve deyimlerimizi kullanması çok sevindirici. Son yıllarda müzik dilinde yaşadığımız olumsuzluk karşısında Tarkan’ın yeni parçalarında atasözlerimize ve deyimlerimize yer vermesi, bu zenginliğin müzik diline yansıyan yeni örnekleri olması bakımından da sevindiricidir.