BIST 9.627
DOLAR 35,22
EURO 36,70
ALTIN 2.955,66
HABER /  GÜNCEL

Tarımsal atıklar 'yakıt' oluyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarımsal atıklardan yakıt üretiminin önünü açmak için Samsun'da Enerji Tarımı Araştırma Merkezi kurdu...

Abone ol

Merkez Türkiye'nin yıllık 1,5 milyon ton olan tarımsal atıklarından yakıt üretilmesi için biyoyakıt firmalarına yol haritası çizecek. Üç ay önce çalışmalarına başlayan merkezin 36 lisanslı işletmenin bulunduğu biyoyakıt sektörüne yön vermesi planlanıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) kararına göre önümüzdeki yıldan itibaren benzine, 2014 yılından itibaren ise motorine yerli hammadde katkısı zorunlu hale geleceğini ifade eden bakanlık yetkilileri, tarımsal atıkların yakıta dönüşmesinin benzin ve motorin fiyatlarını düşürücü etki yapacağını kaydetti.

Enerji Tarımı Araştırma Merkezi'nin araştırma sonuçlarına göre motorine alternatif olarak kolza, ayçiçeği, aspir, soya ve ketenden biyodizel, benzine alternatif olarak da şeker, nişasta ve selüloz içeren atıklardan biyotanol, ağaç kabuğu, yaprak, sap, talaş gibi odunsu ve karbonlu maddelerden biyokütle üretilebilecek.

Çalışmalarını kamu, özel sektör ve üniversitelerle beraber yürüten merkezin, 36 lisanslı işletmenin bulunduğu biyoyakıt sektörü için üretim teknolojileri geliştirecek. EPDK'nın kararına göre 1 Ocak 2013'ten itibaren benzinin içerisine yüzde 2, 2014'ten ise yüzde 3 oranında biyoetanol katılması zorunlu. Aynı oran motorine katılacak biyodizelde yüzde 1 ile başlayıp 2016'da yüzde 3'e kadar çıkacak.

Bakanlığın hesaplamalarına göre yıllık benzin tüketimi 3 milyon ton olan Türkiye'nin 2013'ten itibaren yaklaşık 90 bin ton biyoetanol ihtiyacı olacak. Motorinde yüzde 3'ü kadar yerli hammaddeden elde edilmesi zorunluluğu kapsamında 16 milyon tüketimin olduğu Türkiye'de yıllık 480 bin ton biyodizele ihtiyaç duyulacak. Dünyada yaklaşık 12 milyon ton biyodizel, 77 milyon ton biyoetanol üretiliyor. Biyodizel üretiminde 6,5 milyon tonla AB ülkeleri önde gelirken, biyoetanol üretiminde ise 38 milyon tonla ABD ilk sırada yer alıyor.