BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tarımda hedef belirlendi

Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, hububat üretimiyle ilgili hedefi açıkladı.

Abone ol

Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan, hububat üretiminde geçen yıla oranla artış beklediklerini belirterek 2009 yılında 450 bin ton olan hububat üretiminin bu yıl 500 bin ton olmasını beklediklerini söyledi.

Geçtiğimiz yıl yaşanan dolu yağışlarının hububat üretimini bir miktar olumsuz etkilediğini belirten Arslan, bu yıl yağışların hububat üretimini olumsuz etkilemeyeceğini dile getirdi.

Uşak Tarım İl Müdürü Arslan, yaptığı açıklamada son 5 yıldır ildeki arpa ve buğday üretiminde uzun yıllar ortalamasına oranla belirgin bir yükselme olduğunu ancak 2006 ve 2007 yıllarında yaşanan kuraklık ve dolu afetlerinin üretimi olumsuz etkilediğini belirterek bu yıl hasat döneminde 500 bin ton ürün rekoltesi beklediklerini dile getirdi.

Bu yıl rekolte ve ürün kalitesinde sorun yaşanmayacağını bahar aylarında oluşan yağışların hububat üretimini etkilemeyeceğini kaydeden Atilla Arslan, “Geçen yıl Mayıs ayındaki dolu afeti nedeniyle Uşak Merkez, Eşme ve Ulubey ilçemizde ürün ve kalite kaybı yaşandı. Dolu afeti meydana gelmemiş olsaydı 2009 yılında 510 bin ton hububat üretimi gerçekleşecekti ancak yaşanan olumsuz hava şartları nedeniyle 450 ton üretim gerçekleşti. 2010 yılında hava şartları hububat üreticisinin yüzünü güldürdü. İlimizde yaklaşık 135 bin hektarlık alanda 26 bin çiftçimiz ekim yapıyor. Uşak’ta üretilen hububatın yüzde 65’i arpa yüzde 35’i ise buğday, yulaf ve çavdardan oluşuyor. Bu yıl hububat üretiminde son 5 yılın en iyi rekoltesini elde etmeyi hedefliyoruz. Ekonomik krizin etkilerinin devam ettiği bir ortamda bu yıl çiftçimizin ürün rekoltesi ve kalitesi ile bir nebze olsun rahat nefes almasını arzu ediyoruz”dedi.

Hasat dönemindeki biçerdöver kontrolü sayesinde dane ve sap israfını en aza indirmeyi amaçladıklarını da belirten Atilla Arslan, “Çiftçilerimize hasat döneminde biçerdöver hasat kontrolü konusunda daha dikkatli olmaya davet ediyoruz. Dane ve sap israfı en aza indirilir ise daha iyi verim elde ederiz. Biz bu konuda 43 personel ile çiftçimize eğitim vermeye devam ediyoruz. İl genelinde 45 adet biçerdöver var. Müdürlük olarak biçerdöverleri de denetliyoruz. Ancak üretici kendi kontrolünü kendisi yapmalı. Aksi takdirde bizim aldığımız tedbirler yeterli olmayabilir. 2009 yılında hasat döneminde dana ve sap israfı 1,5 olarak gerçekleşti.Bu yıl hedefimiz dane ve sap israfını yüzde bir seviyelerine indirmek. Bu konuda çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Standartlara göre yüzde 3 dane ve sap kaybı normal olarak kabul ediliyor. Uşak olarak biz standartların üzerindeyiz. Hasat döneminde biçerdöverler sapları yüksekten kestiği takdirde anız yangınları da kaçınılmaz hale geliyor. Bu açıdan da bakıldığında biçerdöver kontrolü mutlaka yapılması gereken bir işlem”dedi.