BIST 9.627
DOLAR 35,25
EURO 36,77
ALTIN 2.962,88
HABER /  EKONOMİ

Tarım arazileri için önemli adım!

Bakanlık, tarım arazilerinin değerlendirilmesi için önemli bir adım atıyor.

Abone ol
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Reformu genel Müdürlüğü, Tarım Arazileri Değerlendirme Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen “5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu” ile "3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu” ve “Toprak Koruma Projesi Hazırlama” konularını içeren eğitim Kemer-Beldibi’nde yapıldı. Toplantıda 81 ilin Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüklerinde görevli konu ile ilgili teknik personeller katıldı.
 
Toplantının açılışında konuşan Tarım Arazileri Değerlendirme Daire Başkanı Yüksel Şahin eğitimin üç ana bölümden oluştuğunu, toprak koruma, arazi kullanımı ile ilgili tüm çalışanların bu eğitimle bir araya gelmesini istediklerini o nedenle bu eğitimi düzenlediklerini belirtti.
 
TOPRAK VERİ TABANI GÜNCELLENMELİ
 
Şahin eğitimin herhangi bir tesisin toprak koruma projesine uyup uymadığının belirlenmesi noktasında çok önemli olduğunu kaydetti. Toprak veri tabanının güncellenmesini ivedilikle yapmak istediklerini kaydeden Şahin planlamanın da gerekli olduğunu, şu anki faaliyetlerin talep doğrultusunda yapıldığını ancak gelecek taleplerle ilgili önceden planlamaların yapılmasının çok önemli olduğunu, arazi kullanım planlamaları yapılmadan büyük ovaların sit alanı ilan edilmesinin bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi.
 
Birlikte çalışarak tarım topraklarının korunabileceğine işaret eden Şahin doğal kaynak yönetimine geçileceğini, bunun çok gerekli olduğunu söyledi. Gelecek yıllarda tarım dışını yönetir hale geleceklerini söyleyen Şahin bundan sonraki taleplerin web üzerinden ilgili parseli tıklayarak geleceğini, hangi parselde hangi tesise izin verildiğinin, başka hangi tesislere izin verildiğinin görülebileceği bir sistemin oluşturulacağını belirtti.

SUYUN ÖNEMİNE VURGU

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Metin Türker ise konuşmasında dünyada su, gıda ve enerjinin daha fazla konuşulmaya başladığına, bir kesimde açlık yaşanırken diğer kesimde aşırı lüks tüketimin olduğun söyledi. 
 
Arazinin bir istihdam, üretim ve yatırım alanı olduğuna dikkat çeken Türker arazisini yönetebilen ülkelerin geleceğine şekil verebileceğini bu noktada arazi planlamasının çok önemli olduğunu belirtti.
 
Arazi yönetiminin önemine değinen Türker 2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 95 inin kentlerde yaşayacağının öngörüldüğünü sanayileşmenin ve plansız kentleşmenin tarımı ve gıda güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.
 
10 YILDA 46 BİN 500 TARIM DIŞI İZİN BAŞVURUSU YAPILDI
 
Kırsal ve kentsel alan yönetiminin entegrasyonuna ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Türker 2002 -2012 yıllarında tarım dışı izin başvurusunun 46 bin 500 adet olduğunu, 1.5 milyon hektar arazinin talep edildiğini ve yüzde 58’inin uygun bulunduğuna işaret etti.
 
Tarımsal potansiyeli yüksek ovaların risk altında olduğuna dikkat çeken Türker mekansal açıdan planlamanın, sürdürülebilir arazi yönetimi ile entegre olması gerektiğini, önemli olanın sürdürülebilir arazi yönetiminin sağlanması olduğunu kaydetti.