Tarihte ilk paranın basıldığı Lidya’nın başkenti Sardes’in günümüzde bulunduğu Manisa’da, tarihi sikkeler mücevherlere esin kaynağı oldu. El...
Abone olTarihte ilk paranın basıldığı Lidya’nın başkenti Sardes’in günümüzde bulunduğu Manisa’da, tarihi sikkeler mücevherlere esin kaynağı oldu. El sanatları ustası Arif Çayan tarafından yapılan çalışmalar Hediyelik Eşyada Manisa Markası Projesi kapsamında tescillenen Manisa’nın ilk hediyelik eşyaları oldu.
Lidyalıların Sardes’te bastığı tarihteki ilk paradan esinlenen el sanatları ustası Arif Çayan, yaptığı tasarımla bilinen ilk paradan kolye, yüzük, bileklik, anahtarlık, kol düğmesi gibi aksesuar üretti. Çayan tarafından yapılan bu eserler Hediyelik Eşyada Manisa Markası Projesi kapsamında tescillenen Manisa’nın ilk hediyelik eşyaları oldu.
Manisa’da 26 yıldır el sanatları ve takıcılıkla uğraşan 53 yaşındaki Arif Çayan, bir ilke imza atarak takıcılığa yeni bir boyut getirdi. Dayısından öğrendiği mesleği uğruna devlet memurluğundan ayrılan iki çocuk babası Arif Çayan, Sardes’te basılan ilk parayı aslına uygun kalarak Belediye Kültür Sitesi içerisindeki takı dükkanında tekrar tasarladı. Arkeolojik veri ışığında paranın üzerindeki figürlerle birlikte paranın kalıbını çıkaran Çayan, bu kalıplar üzerinde gümüşten altına kadar her türlü metal malzeme kullanarak metal eşyaları çeşitli aksesuarlara çevirdi.
Çayan, basılan ilk paradan kolye, yüzük, bileklik, anahtarlık, kol düğmesi yaptı. Çayan’ın ürettiği para motifli aksesuarlar Manisa’da hediyelik eşyada ciddi bir eksikliği kapatacak gibi görünüyor. İlk paradan 45 farklı ürün tasarlayan Çayan’ın hediyelik eşyaları Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Hediyelik Eşyada Manisa Markası Projesi’ içerisinde yer alırken, proje kapsamında ilk tescillenen ürünler de oldu.
El sanatları ustası Arif Çayan, tarihte ilk parayı bulanın Lidyalılar olduğunu belirterek şunları söyledi: "Onlardan etkilenerek bu tasarımları yaptık. Figürlerde boğa ve aslan figürünü kullandık. Kolyelerimiz, yüzüklerimiz dünyaya tanıtacağımız markalaşacağımız birçok ürünümüz var. Anadolu coğrafyasında ve Akdeniz hinterlandında zeytin makbul bir ağaçtır. Bereketin simgesi, yaşam ağacıdır. Bundan yaptığımız kolye, küpe, broş mevcut. Nar da keza öyle. Nar birçok sektörde de kullanılıyor.”
Yaptığı tasarımlarda metal olarak genel olarak gümüş, pirinç, bronz olmakla birlikte ağırlıklı olarak gümüş üretimi yaptıklarını kaydeden Çayan, siparişlerini de gümüş olarak aldıklarını söyledi.
Yaptığı çalışmanın aslında 2011 yılında yapılan bir marka projesi olduğunu hatırlatan Çayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu proje hâla ilgi çekmekte ancak dünya pazarlarına ulaşmakta sıkıntılarımız var. Bunu da önümüzdeki yıllarda aşacağız. Mücevher tarzı takıdan çıkıp günlük kullanılabilecek eşyalara da adapte edebileceğimiz sistemler mevcut. Bunu önümüzdeki sene hayata geçireceğiz. Fuarlara katılmayı düşünüyoruz bu yıl katılamadık ama en az bir yurt dışı fuarına katılmak istiyorum.”
Çayan, bir çift kol düğmesinin 300 TL’den başladığını belirterek bu ürünleri sipariş üzerine yaptıklarını söyledi.
Web sayfası üzerine yükleyip satış yaptıkları bir sayfalarının hâla olmadığını anlatan Çayan, sözlerine şöyle devam etti: "Önümüzdeki yıl bunu gerçekleştireceğiz. Belli bir finans kaynağını da oluşturduğumuz zaman. Uluslararası olarak hem Türkçe hem İngilizce satış sitesi oluşturmayı düşünüyoruz.”
Lidya isminin insanlara yabancı geldiğini anlatan Çayan, şöyle konuştu: “Yol üstüne bir otel yapıldı adı Lidya olunca bu da neymiş diyenler oldu. Lidya önemli bir medeniyetin ismidir. Tarihte paranın ilk tedavüle sokulduğu yerdir. Paranın ilk yapıldığı yerdir. Dünyaca öneminin büyük olmasına rağmen Manisa bunu pek bilmiyor. Biz bundan yola çıktık. Takıya dönüştürmek, hediyelik objeler üretmek ve bunlarla dünyaya açılmak istedik. 2015’ten sonra uluslararası bir boyutta bu konsepti tanıtıp pazarlara açma yönünde bir çalışmamız olacak.”
(İHA)