Almanya'da yapılan seçimlerden tarihi bir zaferle çıkan Angela Merkel ve partisinin tek başına iktidar yolunda ciddi bir engeli var.
Abone olALMANYA'daki seçim Başbakan Angela Merkel'in zaferiyle sonuçlandı. Hristiyan Birlik partileri 41.5 oy oranıyla 1990'dan bu yana en büyük başarıyı yakalamasına rağmen, bu aynı zamanda Merkel için "talihsiz bir seçim" oldu.
630 sandalyeli Alman Meclisi'nde Merkel'in 311 vekili var. Ancak Merkel'in tek başına iktidar olabilmesi için gerekli 316 vekil sandalyesine 5 eksiği kaldı.
Almanya dün genel seçimler için sandık başına gitti. Seçimin tek galibi Başbakan Angela Merkel'in Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve kardeş partisi Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) oldu. Oy oranını 7.7 artıran Hristiyan Birlik partileri yüzde 41.5'lik oy oranıyla Alman Federal Meclis'e 311 milletvekili sokmayı başardı.Dünkü seçimlerin en büyük kaybedeni ise Merkel'in koalisyon ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) oldu. 2009 seçimlerinde yüzde 15'e yakın oy alan Liberaller, yüzde 5 barajına takılarak meclis dışı kaldı.
HAYAL KIRIKLIĞI
Hür Demokrat Parti'nin meclis dışı kalması en fazla Başbakan Angela Merkel'in başını ağrıtacak. Merkel'in tek başına iktidar olması için sadece 5 vekile ihtiyacı var. Ancak Merkel Federal Meclis'te, düşüncelerine yakın bir parti bulmakta zorlanacak. Meclisteki diğer üç parti sol kökenli.
SPD VE YEŞİLLER UMDUĞUNU BULAMADI
Peer Steinbrück liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti (SPD) 2009'daki seçimlere göre oy oranını yüzde 2.7 artırarak oyların yüzde 25.7'sini almasına rağmen, bu seçimlerde umduğunu bulamadı. Zira SPD, seçim sonrasında Yeşiller Partisi ile birlikte bir koalisyon hükümeti kurmayı umuyordu.
PD'nin bu umudunu yıkan ise Yeşiller Partisi'nin ağır seçim yenilgisi oldu. Kamuoyu yoklamalarında yüzde 13-15 arasında oy alacağı tahmin edilen Yeşiller, 2009 seçimlerinin bile 2.3 puan gerisinde kalarak, sadece yüzde 8.4 oranında oy aldı.
SOL PARTİ ÜÇÜNCÜ BÜYÜK GÜÇ
Almanya Federal Meclisi'ndeki üçüncü büyük güç ise Sol Parti oldu. Sol Parti'de 2009 seçimlerine göre yüzde 3.3 oranında oy kaybına uğradı. Yüzde 8.6 oy alan Sol Parti, mecliste 64 milletvekili ile temsil edilecek.
EURO KARŞITLIĞI YÜZDE 4.7 OY GETİRDİ
Seçimlerde en çok merak edilen ise, yeni kurulan Euro karşıtı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin alacağı oy oranıydı. AfD seçimlere ilk kez girmesine rağmen yüzde 4.7 oranında oy aldı. AfD'nin seçim başarısın ise, yüzde 5'lik baraj gölgeledi.
BÜYÜK KOALİSYON
Almanya'ya önümüzdeki 4 yıl daha başbakanlık yapması beklenen Angela Merkel'in, olası koalisyon ortağı ise Sosyal Demokratlar. Başbakan Angela Merkel, ilk kez iktidara geldiğinde yine Sosyal Demokratlar'la koalisyon yapmıştı. SPD'nin bu seçimlerdeki başbakan adayı Peer Steinbrück, koalisyonda Merkel'in sağ kolu gibi hareket ediyordu.Sosyal Demokrat Parti içindeki sol kanat ise büyük koalisyona soğuk bakıyor. Sol kanat, büyük koalisyonda hep kaybedenin kendileri olduğunu düşünüyor. Merkel'in bir değer olası koalisyon ortağı ise Yeşiller Parti. Özellikle çevre ve enerji politikalarında Merkel'le Yeşiller Parti'nin uzlaşamadıkları biliyor.
YÜKSEK KATILIM
Almanya'da genel seçimlere katılım 2009 yılından daha yüksek oldu. Seçim kampanyalarının geç başlamasına ve heyecansız bir seçim dönemi yaşanmasına rağmen, seçmenlerin büyük bir bölümü sandık başına gitti. Seçimlere katılım oranının yüzde 73 civarında oldu.