Apollon Smintheion Tapınağı kazı heyetinden Yrd. Doç. Dr. Davut Kaplan, tapınağa kamyon çıkarıldığı iddialarına yanıt verdi. Kaplan, “Bir ar...
Abone olApollon Smintheion Tapınağı kazı heyetinden Yrd. Doç. Dr. Davut Kaplan, tapınağa kamyon çıkarıldığı iddialarına yanıt verdi. Kaplan, “Bir araba bir yere çıkıyorsa oranın bir yolu vardır. Bizim tapınağın arakasında karayollarının ki kadar geniş bir yol var. Kamyon tarihi eserlerin üzerine değil, bizim yaptığımız dolgu malzemesinin üzerine çıktı" dedi.
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Gülpınar beldesinde yer alan Apollon Smintheus Kutsal Alanı’nda (Smintheion’da) 1980 yılından bu yana Prof. Dr. Coşkun Özgünel’in başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında restorasyon aşamasına geçildi. Tapınak alanının bulunduğu yere yapılan dolgunun ardından sütün ve kaidelerin montajında başlandı. Yapılan dolgu çalışmaları esansında getirilen malzemenin kamyonla tapınak alanı üzerine çıkarılması, tartışmalara neden oldu. Dolgu malzemesinin üzerine çıkarılan kamyonun, tarihi eserlerin üzerine çıktığını düşünen vatandaşlar, duruma tepki gösterdi.
Kazı heyetinde 10 yıldır görev yapan Yrd. Doç. Dr. Davut Kaplan, tartışmalara açıklık getirdi. Kamyonun tarih eserlerin üzerine değil, yapılan dolgu malzemesinin üzerine çıktığını belirten Kaplan, “Dün çıkan bir habere göre, biz tapınağa bir TIR çıkarmışız. Sanki TIR, asfalt yolda gidermiş gibi tapınak üzerinde geziyormuş. Bir araç bir yere çıkıyorsa buranın bir yolu vardır. Biz de bu yolu yaptık. Tapınağın arkasında yolumuz var. Her sene bu rampayı yaparız araçların çıkması için. Bazen mermer taşırız tapınağın üzerine, bazen mermerleri aşağıya indiririz. Aynı şeyi burada da yaptık. Malzeme indirdik aşağıya. Bu kamyonu, ters açıdan çekmişler. Böyle çekince sanki basamakların üzerinde duruyormuş gibi görünüyor. Aysa arkada devasa, Karayollarının olduğu kadar büyük bir yol var. Rampadan biz bunu çıkardık, malzemeyi indirdik. Tapınağa hiçbir zararı yok çünkü tapınağın zaten temelleri yok. Bizim yaptığımız restorasyonda, tapınak temellerinin 2 metre üzerindeyiz. Biz 2 metre yükselttik, ondan sonra araç çıkardık. Statiğine, temelleri oynatmaya, kaydırmaya hiçbir zararı yok. Buranın zemini sağlam. Biz zaten sağlam olmayan tarafta restorasyon yapıyoruz. Eğer temeller sağlamsa oraya hiç dokunmuyoruz. Orijinal duruyor hepsi. Olmayan taraflarda ise, hocamız 20 sene önce restorasyon yapmış. Burası restorasyon köşesi. Yani temelleri hiç olmayan yer. Biz de buraya ekleme yaptık. Restorasyonda mermeri imitasyon malzemesi kullanıyoruz. Mermerin içinde ne varsa aynısını kullanıyoruz” dedi.
Yapılan dolgu malzemesinin üzerine orijinal parçaları yerleştirerek tapınağı ayağa kaldıracaklarını da söyleyen Kaplan, “Orijinal parçalar burada kenarda duruyor. Mermer basamakların hiçbir parçası elimizde yok. Onları imitasyon yaptık. Burası tamamlanınca üzerine sütun ve kaideleri de koyarak restorasyonu tamamlayacağız” diye konuştu.
Roma döneminin en büyük tapınakları arasında yer alan Apollon Smintheion Tapınağı hem Roma hem de Bizans dönemi eserlerini barındırıyor. Tapınağın çatı kısmında ise Truva Savaşı’nın anlatıldığı figürler bulunuyor. Yapılan kazılarda ortaya çıkarılan bu figürler de restorasyon çalışmaları kapsamında yerlerine konularak tapınakta ziyaretçilere Truva Savaşı’nın aşamaları anlatılacak.
(İHA)