BIST 9.911
DOLAR 35,43
EURO 36,34
ALTIN 3.069,66
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Tarihi Kentler Birliği üyeleri seçildi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 12 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirdiği toplantıda Tarihi Kentler Birliği'ne üye seçti.

Abone ol

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, 12 Nisan Pazartesi günkü toplantısında şehirlerin tarihsel, kültürel ve doğal dokusunun korunmasını amaçlayan Tarihi Kentler Birliği’ne üye seçimini gerçekleştirdi. Üye listesi şöyle;

Asil Üyeler

1- Sefer Kocabaş
2- Atilla Üstündağ
3- Z. Nurdoğan Yüzbaşıoğlu
4- Halil Onur (Dışarıdan)

Yedek Üyeler

1- Kamil Barkır
2- Muhterem Şahin

Tarihi Kentler Birliği ‘Avrupa Tarihi Kentler Birliği’ne üye

“Avrupa Bir Ortak Miras” kampanyası kapsamında 1999 yılında Strazburg şehrinde kurulan “Avrupa Tarihi Kentler Birliği”ne Türkiye de davet edildi. “Tarihi Kentler Birliği” kuruluş çalışmaları Kültür Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, ÇEKÜL Vakfı ve Mimarlar Odası çok önemli katkılarıyla başladı ve 54 tarihi kent Belediyesi 22 Temmuz 2000 tarihinde Birlik Tüzüğü’nü kabul ederek “Tarihi Kentler Birliği Kuruluş Bildirgesi”nin altına imza attı. 2001 Nisan ayında yapılan toplantıda Birlik Başkanı Erdoğan Bilenser, toplantıya katılan Avrupa Tarihi Kentler Birliği Genel Sekreteri Brian Smith’e Türkiye’nin üyelik başvuru dilekçesini sundu ve Türkiye Tarihi Kentler Birliği, Avrupa Tarihi Kentler Birliği’nin 12. üyesi oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de üyesi bulunduğu Tarihi Kentler Birliği’ne 224 tarihi kent üye. Birliğin amacı ise; şehirlerin tarihsel, kültürel ve doğal dokusunu korumak.

TARİHİ KENTLER BİRLİĞİ’NE ÜYELİK KRİTERLERİ

1. Tarihi ve doğal çevre korumasına Yerel Yönetim politikalarında önem ve ağırlık verilen kentler; bu konuda kent kültürünü, sivil toplum katılımını ve toplumsal duyarlılığı geliştirme çabaları içindeki kentler.
2. Yerleşme dokusunun önemli ve etkin bir kesimi “kentsel sit, arkeolojik sit, tarihsel sit ve doğal sit” olarak tescil edilmiş kentler;
3. Güçlü ve önemli anıtsal yapıları bulunan ve özellikle bu yapılarıyla tanınan kentler;
4. Bir ya da birkaç antik kentle üst üste ve iç içe yaşayan kentler;
5. Diğer ülkelerdeki tarihi kentlerle “Kardeş Şehir” ilişkisi kurmuş tarihi kentler;
6. Önemli, tarihsel olayların cereyan ettiği tarihsel kentler;
7. Geçmiş uygarlıklara başkentlik yapan kentler;
8. UNESCO’nun Dünya Mirası listesine girmiş kültür değerlerinin bulunduğu kentler;
9. Tarihsel metropoller.