BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Tarihi ilçede 2.000 konut yıkılacak

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde 9 bin 246 yapı ile bu yapılarda yaşayan 70 bin 950 kişinin risk altında olduğu belirtildi.

Abone ol

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 2 bin konut yıkılacak.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Temel, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında, dönüşüm, yenileme ve transfer alanlarının belirlenmesi, riskli yapıların tespiti, düzenleme ve değerleme işlemlerini yaptıklarını söyledi.

Dönüşüm uygulamalarında hak sahipliği, uzlaşma, kamulaştırma, gayrimenkullerin değer tespitlerini yapma ve belirlenen esaslar ile proje çerçevesinde hak sahipleriyle anlaşmalar sağlama, kat mülkiyeti tesisi, tescili ve imar hakkı transferi ile ilgili iş ve işlemleri yürüttüklerine dikkati çeken Temel, olası afet risklerinden arındırılmış, daha sağlıklı ve güvenilir alanlar oluşturmayı amaçladıklarını vurguladı.

Sur ilçesi sınırları içerisinde yaklaşık 167 hektar alanın Bakanlar Kurulunca "riskli alan" olarak belirlendiğine işaret eden Temel, bu alanda 9 bin 246 yapı bulunduğunu kaydetti.

Temel, bu bölgede başlattıkları ilk etap proje çerçevesinde 32 taşınmazın tamamının kamulaştırılarak yıkıldığını ve ikinci etap yıkım çalışmalarına başladıklarını söyledi. Ulu Cami ve etrafındaki tarihi yapıların gün yüzüne çıkarılması çalışmalarının da 4 etapta gerçekleştirilmesinin planlandığını anlatan Temel, Suriçi bölgesi dışında Yenişehir ilçesinde dönüşüm işlemlerinin hızla devam ettiğini bildirdi.

''Yıl sonuna kadar bu bölgede 2 bin konutun yıkımını hedeflemekteyiz" diyen Temel, şöyle konuştu:

"Maliklerle anlaşarak yapıyı yeniden yaptırmaları durumunda, kendilerine 18 aya ve 600 liraya kadar kira yardımı veya talep etmeleri halinde kullanacakları konut kredisinin yüzde 0,40'a kadar faiz maliyetinin yarısı bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Kira yardımları geri ödemesizdir. Bunun dışında vatandaşlarımızın talep etmeleri halinde kendilerine tespit ve yıkım işlemleri için de kredi desteği sağlanmaktadır."

Diyarbakır'da yapı dayanımı anlamında en büyük risk taşıyan bölgelerden biri olan Bağlar ilçesi ile ilgili de incelemelerinin sürdüğünü ifade eden Temel, "Gerçekleştireceğimiz dönüşüm projelerinde vatandaşımızın iskanını sağlamak için ihtiyaç duyacağımız afetlere dayanıklı, modern konutların üretimi için rezerv alan çalışmalarımız da devam etmektedir" dedi.

Dicle Vadisi ile ilgili fizibilite çalışması yapılıyor

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Temel, uzun yıllardır çeşitli kurumlar tarafından yapılan farklı projelere konu olan Dicle Vadisi ile ilgili olarak bakanlığın fizibilite çalışması başlattığını söyledi. Projenin ağustos ayı sonlarında ortaya konulmasının hedeflendiğini kaydeden Temel, ''Diyarbakır'ın kalbi olan Suriçi'ni tarihi dokusu ile buluşturmakla beraber diğer yapıları da modern ve sağlam yapılarla değiştirerek ilimizi dünyanın marka şehirlerinden birine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda tüm halkımızın desteğini ve katılımını bekliyoruz" şeklinde konuştu.