BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Tarihi eserler çöpten çıktı

1840'lı yıllara ait bir vakıf kayıt defteri ve bazı belgeler, Konya'da çöpte bulundu.

Abone ol Konya'da çöpler arasından bulunan 1840'lı yıllara ait bir vakıf kayıt defteri ve bazı belgeler, önce bir sahafın eline geçti, oradan da Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne kazandırıldı.

Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin, yaptığı açıklamada, çok değerli tarihi belgelerin ve yazma eserlerin, kurum ya da kişilerin depolarında değersiz kağıt sanılarak bekletilebildiğini veya bir şekilde çöpe atılabildiğini söyledi.

Böyle bir durumla kısa süre önce Konya'da karşılaştıklarını ifade eden Şahin, çöpte bulunduğu belirtilen 1840'lı yıllara ait vakıflar kayıt defterinin de aralarından olduğu tarihi belgeleri kütüphane arşivine kazandırdıklarını anlattı.
Bu belgelerin, kağıt toplayıcılar tarafından çöpten toplandığını öğrendiklerini anlatan Şahin, şunları kaydetti:

“1841-1843 yıllarına ait bu vakıf kayıt defterini, Konya'da bir sahafın rafında gördüm ve bunu nereden bulduklarını sordum. Sahaf bana, 'Bir hurda kağıt toplayıcısı, Konya'da bir çöpten bulmuş bize getirdi, biz de meraklıları için satışa çıkardık' dedi. Sahaftan satın alarak arşive kazandırdığımız bu belgeler arasında, İstanbul'dan Konya'daki Mevlevi Dergahı'na gönderilen Türbedarlık Beratı, yine Osmanlı Sarayı'ndan gönderilen Konya'nın Kadınhanı ilçesine müderris ve vaiz atamasına ilişkin berat ile 1931-1951 yıllarına ait Konya'daki resmi makamların muhasebe defterleri yer alıyor.”

Çöpten çıkan Osmanlıca yazılı belgeleri, Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi için inceleyen Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ ise bulunan belgelerin, şehir tarihi açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Bulunan belgeler arasında yer alan Vakıflar Kayıt Defteri'nin 1840'lı yılların Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tutulmuş bir belge olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Küçükdağ, şöyle devam etti:

“Bu defterde, 19. yüzyılın ortalarında Selçuklu'ya başkentlik yapmış Konya'daki vakıflar isim isim yer alıyor. Bu belgelerde o dönemin Konya'sındaki 111 vakıfın ismi, vakıflara ait gelir gider hesapları ayrıntılı olarak gösteriliyor. Bu belgeler, o dönemdeki vakıflarla ilgili çalışma yapan araştırmacılar ve eğitimciler için önemli kaynaklar olarak kullanıma sunuldu. Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi son dönemde, tarihi belgelerin bulunup arşive kazandırılmasında adeta patlama yaptı. Bu nedenle kütüphane müdürümüz Bekir Şahiner'e gösterdiği özveri nedeniyle teşekkür ediyorum.”

Küçükdağ, “Bulunan belgeler arasında yer alan 1931-1951 tarihleri arası döneme ait bilgilerin olduğu çeşitli kurumlara ait muhasebe defterleri de Atatürk Dönemi araştırmacıları için önemli kaynak” dedi.