BIST 9.420
DOLAR 34,35
EURO 36,38
ALTIN 2.839,60
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Tarihe geçecek stadyum projesi

Türkiye'nin 18 şehrine yapılacak stadyum projeleri devam ederken, bu stadyum projesi bir ilk niteliği taşıyor

Abone ol

Afyonkarahisar, Mersin, Malatya Stadyumlarının temelini atan Gençlik ve Spor Bakanlığı, Sivas Stadyumu'nun ise projesini hazırlayıp ihalesini tamamladı.

ÖRNEK MİMARİ

Yeni Sivas Stadyumu, örnek mimarisi ile Sivaslıların büyük beğenisini topladı. Spor Toto Süper Lig'i 7. sırada tamamlayan Sivasspor'un maçları oynayacağı 25 bin seyirci kapasiteli stadyumla ilgili geri sayım başladı. Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) işbirliğinde inşa edilecek "Ekolojik stadın" ihalesi 18 Haziran'da TOKİ'nin Bilkent'teki yerleşkesinde yapıldı.

ekran-resmi-2012-06-21,-1.46.59-pm.png

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın, TOKİ Başkanlığı ile yaptığı protokolle ekonomik ömrünü tamamlamış ve uluslararası standartları karşılamayan stadyumları yıkarak modern tesislere dönüştüreceği kaydedildi. TOKİ ile yapılan işbirliği sonucu 18 yeni stadyumu portföyüne alan Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın dördüncü stadyum ihalesini de kısa sürede tamamladığı bildirildi.

TÜRKİYE'NİN İLK EKOLOJİK STADYUMU
Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Sivas'a yapacağı stadyumun "Ekolojik stat" olarak tarihe geçeceği vurgulanarak, Sivas'ın ağır kış şartları ve yoğun kar yağışı dikkate alınarak tasarlandığı belirtildi. Kış aylarında stadyum zeminin donmayacağı vurgulanırken, enerji tasarrufu sağlayacak statta aynı zamanda aktif enerji üretim sistemlerinin de yapılacağı açıklandı. Yağmur suyunun depolanarak sulama amaçlı da kullanılabileceği statta enerjinin büyük bölümünün stat tarafından üretileceği kaydedildi.

RÜZGARLARA GÖRE PLANLANDI
Sivas'a inşa edilecek statta kuzey cephenin çift duvarlı planlandığı bildirildi. İç cephede hava ile ısı yalıtımı sağlayacak bir alan oluşturulacak statta, kuzeydeki alandan güney cepheye doğru yaptığı sarmal hareket ile doğal hava akışlarının olacağı açıklandı. Sistemi, kuzey rüzgarlarına kalkan oluştururken, güneyden gelen sıcak hava akımlarının stadyum içine alınmasını sağlayacağı vurgulandı. Böylelikle harcanan enerji miktarının azalacağı planlanırken, statta güney cephede oluşturulan ve rüzgar akımlarına izin veren yarık, "S" biçiminde oluşturularak yüzey alanının artırıldığı bildirildi.

ekran-resmi-2012-06-21,-1.47.32-pm.png

ENERJİSİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ ÜRETECEK
Stadın güneş panelleri, güneş ışınlarını dik alacak şekilde güney cephede konumlandırılırken, yaz aylarında 10 saatlik gün ısınımı ve metrekare başına 150 vatlık enerji üreten standart bir güneş paneli ile günde 798 bin vatlık enerji üretileceği belirtildi. Bir evin günde 5 bin wat enerji tükettiği kabul edildiğinde, stadyumda üretilen enerji 160 evin harcadığı enerjiye karşılık gelecek. Stat kendi enerjisini ürüterek enerji maliyetlerini minimuma indirecek.
Stat akıllı HVAC iklimlendirmesi ile de donatılabilecek. HVAC sistemi, güneş panellerinden elde edilen enerji ile sıfır enerji politikası dahilinde işletilebilecek.

AKILLI STADYUM
Yeni Sivas Stadyumu'nda yaz aylarında ise kuzey cephedeki rezerv kapaklar açılıp duvarlar arası hava transferine izin verilebilecek. Kuzey cephenin doğrudan güneş ısınımına maruz kalmaması bu cepheyi diğerlerinden soğuk tutacak, böylelikle duvarlar arasında alçak basınç noktası oluşturulacak. Bu durum duvarlar sürekli ve stabil bir hava akışına neden olarak yazın bina soğutma eylemleri için harcanan enerjiyi en aza indirecek.

Sivas'ın karasal iklimi dikkate alınarak stadyumun doğu ve batı cephelerde pencere boşlukları oluşturulacak ve ısıtıcı etkisi olan güneş ısınımlarının içeri alınmasına izin verilecek. Bu yaklaşımın bina ısıtma giderlerinin önemli ölçüde azaltması bekleniyor.

ekran-resmi-2012-06-21,-1.48.29-pm.png

KAR VE YAĞMUR SULARINI TOPLAYACAK
Stadın çatısında oluşturulan yağmur suyu kanalı, yağan yağmur ve kar suyunun toplanmasını sağlayacak. Toplanan su oluşturulacak rezerv alanda biriktirilerek çevre sulamasında ve rezervuarlarda kullanılabilecek. Bu sayede su tüketim miktarı da önemli ölçüde azalacak.