Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in Kurtuluş savaşıyla ilgili değerlendirmesi, tarihçilerin tepkisini çekti.
Abone olGenelkurmay Başkanı Işık Koşaner’in “Kurtuluş Savaşı saptırılıp, alternatif tarih yazıldığını esefle görüyoruz” sözlerine tarihçilerden tepki: "Siz önce arşivlerinizi açın. Siyaset bitti tarihe mi sıra geldi."
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in mütareke döneminden bahisle gerçeklerin değiştirilmeye ve saptırılmaya çalışılarak alternatif tarih yazıldığını savunup “ibretle ve esefle görüyoruz” şeklindeki ifadelerini tarihçiler Taraf’a değerlendirdi.
Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Berktay “Ben de Işık Koşaner’in söylediklerini derin bir esefle karşılıyorum” diyerek “Genelkurmay Başkanları anladığımız kadarıyla Türkiye’nin siyaseti hakkında hiç yetkileri olmadığı halde ileri geri konuşmayı bırakmış; kültür, ilim ve tarih alanına da tecavüz ediyorlar” dedi.
Bilim çalışanlarına tarihi nasıl inceleyeceklerini nasıl inceleyemeyeceklerini öğretmeye, empoze etmeye kalkıştıklarını söyleyen Berktay “Işık Koşanerlerin bu gibi müdahaleleri boşunadır. Çünkü Türkiye bilim alanının her türlü tabudan sıyrılması ve özgürleşmesine doğru ilerliyor” diye konuştu.
TEK KAYNAK NUTUK'TU
Türkiye’de, bugüne kadar, tarih bilimine aykırı olarak, devlet eliyle, topluma “tek ve mutlak doğru bir tarih” anlayışı dikte edildiğini savunan Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Demirel “Türkiye’de uzun yıllar, Kurtuluş Savaşı sadece ve sadece Nutuk eksenli anlatılmış; Atatürk’ün Samsun’a çıktığı 19 Mayıs 1919’dan önceki müdafaa-i hukuk hareketleri küçümsenerek önemsizleştirilmiş; mesela İttihatçıların yer altı örgütü olan Karakol Cemiyeti’nin faaliyetleri görmemezlikten gelinmiş; tek parti dönemindeki bütün muhalif hareketler “dinci - gerici” suçlamasıyla mahkûm edilmiş; tek parti dönemindeki siyasal sistemimiz o günün koşullarına göre dünyanın en ileri sistemlerinden biri olarak anlatılmıştı.