BIST 10.095
DOLAR 35,34
EURO 36,64
ALTIN 2.993,64
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Tarih Vakfı'nda Ermeni Soykırımı’na ‘Giden Yolu’ Yeniden Düşünmek paneli

Tarih Vakfı'nın Perşembe Konuşmalarında Yektan Türkyılmaz, Ermeni Soykırımı çalışmaları literatürüne ilişkin genel bir değerlendirme sunacak.

Abone ol

Perşembe Konuşmaları seminer serisinin sekizinci buluşmasında konuğumuz halen Berlin, Zentrum Moderner Orient’te (ZMO - Modern Doğu Merkezi) çalışmalarına devam eden Yektan Türkyılmaz. Türkyılmaz, konuşmasında Ermeni Soykırımı çalışmaları literatürüne ilişkin genel bir değerlendirme sunacak.

1915 felâketinin Osmanlı Ermenilerini hiç beklemedikleri bir anda yakalaması ve İttihatçı rejimin Ermeni nüfusun tarihsel olarak yoğun olduğu Anadolu vilayetlerinde bile binlerce yıllık Ermeni sosyal varlığını çok kısa sürede ve -birkaç merkez dışında neredeyse- direnişsiz ortadan kaldırabilmiş olmasından hareket eden Türkyılmaz, konuşmasında soykırımın hemen öncesinde Ermeni elitleri/siyasal örgütleri, Osmanlı hükümeti ileri gelenleri ve gruplar arası ilişkileri inceleyerek 1915’in önde gelen siyasal aktörler tarafından öngörülemezliğinin ve özellikle Ermeni siyasal çevrelerindeki yaygın iyimserliğin kaynaklarını tartışacak. Ermeni Soykırımı araştırmalarına yaygınca sirayet etmiş olan metodolojik ve kavramsal sorunlara değinecek olan Türkyılmaz, soykırımcı karar verme sürecini daha iyi anlayabilmek için ideolojik determinist, teleolojik ve tarihsel-yapısalcı anlatıların ötesinde geçmenin gerekliliği hakkında genel bir çerçeve çizecek.

YEKTAN TÜRKYILMAZ KİMDİR?

Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde tamamlayan Yektan Türkyılmaz, yüksek lisans ve doktora çalışmalarını ABD’de Duke Üniversitesi’nde yaptı. “Soykırımı Yeniden Düşünmek: Doğu Anadolu’da Şiddet ve Mağduriyet, 1913-1915” (Rethinking Genocide: Violence and Victimhood in Eastern Anatolia, 1913-1915) başlıklı doktora tezi soykırım arifesinde Ermeni siyasal ve cemaat ilerigelenleri arasındaki tartışmalara yoğunlaşıyor. Türkyılmaz, Duke, Sabancı ve Bilgi Üniversiteleri’nde kolektif şiddet ve soykırım konulu dersler verdi. Halen, Berlin’de Zentrum Moderner Orient’te (ZMO - Modern Doğu Merkezi) Doğu Anadolu’da toplu şiddet ve gruplar arası ilişkiler üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Tarih: 8 Ocak 2015 Perşembe
Saat: 18:30
Yer: Tarih Vakfı, Ragıp Gümüşpala Caddesi No: 10, Eminönü (Marmara Belediyeler Birliği Binası)