Baykal'ın ''Atatürk'ün kurduğu kurumlar değiller'' sözlerine Tarih Kurumu tepki gösterdi.
Abone olTürk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, paralarının siyasi çekişmelere kurban edildiğini öne sürdü.
Halaçoğlu, "1980'den sonraki bütün dönemlerde, İş Bankası Atatürk hisselerinin oranının düşmemesi için, sermaye artırımlarında kendi elimizdeki parayı oraya yatırdık. Parayı yatırıp yüzdeyi sağlarken Tarih Kurumu ve Dil Kurumu, Atatürk'ün kurumları oluyor da, para ödeme safhasına gelince mi bu durum ortadan kalkıyor?" ifadesini kullandı.
Tarih Kurumu Başkanı, İş Bankası hisseleri arasında yüzde 28.09'luk bir orana sahip ve hazinede bloke edilmiş Atatürk hisseleri konusunda CHP ile 1995'te mahkemede birlikte hareket ettiklerini ve bu bloke edilmiş hisselerin serbest bıraktırıldığını hatırlattı.
Halaçoğlu, daha sonra CHP'nin ''Tarih ve Dil Kurumları, Atatürk'ün kurduğu kurumlar değil'' gerekçesiyle bu kurumlara Atatürk'ün vasiyetinde öngörülen payın ödenmemesi istemiyle dava açtığını belirtti.
Yusuf Halaçoğlu, İş Bankası Atatürk hisse senetlerinin 2000 ve 2004 yıllarına ait gelirinden kendilerine ödenmesi gereken 60 milyon YTL'lik bir para bulunduğunu söyledi.
Halaçoğlu, konunun mahkemede lehlerine sonuçlandığını, CHP'nin temyiz başvurusunun ise ay sonunda Yargıtay'da görüşüleceğini vurguladı.
Mahkeme safhasından önce ve mahkemeden sonraki dönemlerde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı arayarak parayı ödemelerini istediğini belirten Halaçoğlu, ''kendisine mahkemeye vermek istemediğimi, çünkü bir siyasi partimizin, bir bilim kuruluşu tarafından mahkemeye verilmesinin doğru olmayacağını söyledim. Ama kabul etmediler. Ben de mahkemeye başvurdum. Böyle bir davaya keşke bizim kurumlarımızı kimse sokmamış olsaydı ve CHP, bu paraları Anayasa'ya ve mahkeme kararlarına uyarak ödemiş olsaydı, çok daha iyi olurdu'' diye konuştu.