Çayırhan beldesinde Juliopolis Antik Kenti`ni gün yüzüne çıkarmak için yürütülen kazı çalışmaları başladı.
Abone olGülşehri mevkisinde olduğu tahmin edilen Juliopolis`e ait ilk kalıntıları geçen yıl bulan Anadolu Medeniyetler Müzesi Müdürü Melih Arslan başkanlığındaki 4 kişilik bir ekip, bu yıl ki kazı çalışmaları için Çayırhan`a geldi.
Çalışmaları yakından izleyen Çayırhan Belediye Başkanı Ömer Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Juliopolis`in 2 bin yıl önce bölgenin önemli bir yaşam merkezi olduğunu ifade ederek, kazı çalışmaları sonucu tarihin gün yüzüne çıkacağını söyledi.
Yürütülen çalışmalar ile çok önemli bir kültür hazinesinin kurtulacağını dile getiren Bayrak, ``Geçen yıl yapılan kazılarda yaklaşık 100 nekropol yani mezarlık ortaya çıkarılmıştı. Daha sonra kazı çalışmalarına ara verildi. Şimdi bölgede kazılar yeniden başladı`` dedi.
Kazı çalışmalarının kış mevsimine kadar devam edeceğini anlatan Bayrak, ``Burada 2 bin yıl öncesi uygarlıkların ayak izleri var. Anadolu Medeniyetler Müzesi arkeologlarının özverili çalışmaları ile Roma dönemine ait yaşam kalıntıları gün yüzüne çıkarılacak`` diye konuştu.
Bayrak, bölgede yapılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkarılan tarihi eserlerin Anadolu Medeniyetler Müzesi`nde bulunan özel bir bölümde sergilendiğini de sözlerine ekledi.
-KENT ADINI ROMA İMPARATORU JUL SEZAR`DAN ALDI-
Çayırhan`daki kazıları yöneten Anadolu Medeniyetler Müzesi Müdürü Melih Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Juliopolis Antik Kenti`nin ilk adının ``Goordion Kome`` olduğunu belirterek, kentin efsanevi Frigya kralı Midas tarafından babası adına kurulduğunu söyledi.
Daha sonra kentte söz sahibi olan bir haydut tarafından ``Goordion Kome`` adının Jul Sezar`a (Julios Caesar) olan hayranlığından dolayı değiştirildiğini aktaran Arslan, şöyle devam etti:
``Tarihi kaynaklara göre, M.Ö 100 veya 101 yılları arasında yaşadığı tahmin edilen Roma İmparatoru Jul Sezar, Pontus asıllı Basforos Kralı 2. Pharneke ile yaptığı savaş öncesi `Goordion Kome` kentinden destek aldı. Savaşı kazanan Sezar, dünyaca ünlü sözü ``Veni-Vidi-Vici`` (Geldim-Gördüm-Yendim) diyerek başarısını Roma`ya bildirdi. Bunun üzerine `Goordion Kome`de söz sahibi olan bir haydut Sezar`a bağlılığından dolayı bu yerleşim bölgesinin adını `Juliopolis` olarak değiştirdi.``
Şehrin 2 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu anlatan Arslan, asıl yerleşim bölgesinin 1956`da yapılan Sarıyar Barajı`nın suları altında kaldığını dile getirerek, çalışmalarını bölgenin yüksekte kalan kısımlarından sürdürdüklerini vurguladı.
Çalışma yaptıkları alanda şehrin Helenistik dönemden Bizans dönemine kadar kullanılmış bir mezar olduğunu aktaran Arslan, bugüne kadar buradaki bir çok mezarın define avcıları tarafından harabe edildiğini kaydederek, şöyle dedi:
``Define avcıları bir çok mezarı kazarak çok sayıda tarihi eseri yağmalamış. Biz ekibimizle geçen yıldan bu yana 85 mezarda çalışma yaptık. Kaçak kazı yapanların elinden kurtulan 43 yeni mezar bulduk. Bu mezarlarda çok sayıda mücevher ve değerli eşyalar bulduk. Hatta gece yapılan kaçak kazılarda define avcılarının kaçarlarken düşürdüğü çok değerli mücevherler bulduk.
Şu an da tüm bu eserleri Anadolu Medeniyetleri Müzesi`nde sergiliyoruz Bulduğumuz eserler, o dönemde kentin yaşamı, dini ve kültürel yapısına ilişkin önemli bilgiler taşıyor.``
Müze Müdürü Melih Arslan, Çayırhan`daki çalışmaların aralıksız sürdüğünü kaydederek, Ankara`da 3 ayrı bölgede daha önemli kazı çalışmaları yaptıklarını sözlerine ekledi.