BIST 9.627
DOLAR 35,21
EURO 36,72
ALTIN 2.958,22
HABER /  GÜNCEL

Tarih definecilerden çok çekiyor

Arıtürk, define umuduyla kaçak kazı yapanların kültürel değerlere büyük zarar verdiğini ifade etti.

Abone ol

Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk, define umuduyla kaçak kazı yapanların kültürel değerlere büyük zarar verdiğini ifade etti.

Uşak Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk, define umuduyla kaçak kazı yapanların kültürel değerlere büyük zarar verdiğini ifade ederek, “Çalışmayı sevmeyen cahil insanlarımız gece gündüz define rüyasına yatıp kaçak kazı yapıyorlar. Maalesef Uşak’ta kültür varlığı kaçakçılığı hat safhada. Kaçakçılarla mücadele etmeyi sürdüreceğiz”dedi.

18-24 Mayıs Müzeler Haftası etkinlikleri kapsamında Uşak Arkeoloji Müzesi bahçesinde bir kutlama töreni düzenlendi. Törene Vali Yardımcıları Ali Galip Saral ile Mustafa Yıldız, İl Defterdarı Abdullah Kırım, SGK İl Müdürü Fevzi Gökçe, Nüfus Müdürü Nazmi Çiçek, öğrenciler ve diğer protokol üyeleri katıldı. Müze bahçesinde tarihi taşların arasında yöresel türküler eşliğinde gerçekleştirilen törende hafta nedeniyle düzenlenen şiir kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödül verildi. Törende bir konuşma yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk, kentte define amacıyla yapılan kaçak kazıların hat safhada olduğunu ifade ederek vatandaşları uyardı. Define umuduyla kaçak kazı yapanların gece gündüz define rüyasına yattığını kaydeden Arıtrük, kültür varlıklarının kolay elde edilmediğini belirterek kaçak kazı yapanları cahillikle suçladı.

GECE GÜDÜZ DEFİNE RÜYASINA YATIYORLAR
Define aramak için kaçak kazı yapanlarla mücadele etmeyi sürdüreceklerini ve bu konuda en önemli şeyin eğitim olduğunu burgu yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Şerif Arıtürk şunları söyledi; “Kültür varlıkları kolay elde edilen şeyler değil. Maalesef üzülerek söylüyorum ki Uşak’ta kaçakçılık dediğimiz kültür varlığı kaçakçılığı ve define arama için yapılan kaçak kazılar hat safhada. Bu insanlarımızın cehaletine veriyorum. Çünkü hiçbir insan benden sonraki toplumlar bulsun kullansınlar diye bir teneke altını toprağa gömmez. Nasıl olmuştur bu; eskiden savaşlarda elde edilen ganimetleri götüremedikleri için daha sonra gelip alayım diye gömüyorlar. Bugün cahil insanların ‘define buluyoruz’ dedikleri konular bunlardır. Oysa biraz aklımızı kullansak bunun böyle olmadığını görürüz. Bizim cahil insanımız, çalışmayı sevmeyen insanımız gece gündüz rüyasına yatıp hazır define bulmak istiyor. Rüyasında gördüğü bir mezarı, bir anıt ağacının dibini kazmayı küreği alıp başlıyor kazı yapmaya. Koyun başlı bir heykel var müzemizde. Yıllar önce bizim cahil insanımız bu eseri kaçak kazı ile buluyor ve bunu yapanların içine para yada altın koyabileceği düşüncesi ile kafasını kırıp içinde altın arıyor. Bir mermerden yapılmış tarihi eserin kafasını kırarak içinde altın aramak cahillikten başka bir şey değildir. Kültürümüze en büyük darbeyi kaçakçılar vuruyor. Biz kaçakçılarla mücadele etmeye devam edeceğiz. Ancak bu konuda en önemli şey eğitimdir”

Özellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşları arazilerinde şüpheli şahısları görmeleri durumunda hemen jandarmaya haber vermeye de davet eden Arıtürk sözlerini şöyle tamamladı; “Ben buradan insanlarımıza sesleniyorum. Bu tür arazilerinizde şüpheli insanların bir şeyler aradığını görürseniz hemen jandarmaya haber verin. Eser bulanlar da en kısa sürede buldukları tarihi esere zarar vermeden devletin güvenlik görevlilerine bilgi vererek eserin müze müdürlüğüne ulaşmasını sağlasınlar.
Bizi geleceğe bağlayan köprülerimizdir müzelerimiz. Biz ise bu müzelerimizde her döneme her medeniyete ait eserleri koruyup kollayıp gelecek kuşaklara aktarmak ve bilgi vermekle görevliyiz”