BIST 9.390
DOLAR 34,44
EURO 36,33
ALTIN 2.837,25
HABER /  DÜNYA

Taraftar Hakları Derneği de öneri sundu

Taraftar Hakları Derneği, Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan derbi maçla yeniden gündeme gelen holiganizm ve şiddet olaylarının çözüm...

Abone ol

Taraftar Hakları Derneği, Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan derbi maçla yeniden gündeme gelen holiganizm ve şiddet olaylarının çözümüne yönelik önerilerde bulundu.
İzmir merkezli Taraftar Hakları Derneği’nin Başkanı Devrim Cem Erturan, Beşiktaş ile Galatasaray arasında oynanan derbi maçta yaşanan olayların çözümüne yönelik düzenlediği basın toplantısında, bir zamanlar maçlarda rakip takım taraftarlarının yan yana oturduğunu söyleyerek, “Pazar günü Atatürk Olimpiyat Stadı’nda sergilenen müsamere bizleri şaşırtmamıştır. Yetkili makamlarca yapılan değerlendirmeler ve çözüm adına sunulanlar, bizlere 6222 sayılı yasanın çıkartıldığı dönemde oynanan olaylı Bursaspor-Beşiktaş maçından sonraki atmosferi hatırlattı. O dönemde de, söz konusu maçtan önce yaşanan olaylar 6222 sayılı yasanın ivedilikle uygulanması gerekliliğinin somut kanıtı olarak kamuoyuna sunulmuştu. Şimdi de, yetkili ağızlar ve onların medyadaki yüzleri tarafından 6222 sayılı yasadaki cezaların ‘caydırıcı olmadığı’ tezi üzerinden taraftarlara hapis cezasının getirilmesi isteniyor. Ve, TBMM’nin açılmasıyla beraber 6222 sayılı yasada ‘gerekli’ (!) değişikliklere gidileceği bizzat Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç tarafından söyleniyor. Anlaşılan, tribünlerimizin baskı ve yasaklarla adeta birer açık cezaevine dönüştürüldüğü yetmiyormuş gibi bu sefer de bizlere ‘hapis sopası’ gösteriliyor” dedi.

"KAFALARI KUMA GÖMMEKTEN VAZGEÇİLMELİ"
"Hal böyleyken, ülke yöneticileri ve futbolun karar vericileri kafalarını kuma gömmekten artık vazgeçmelidirler" diyen Erturan, “Çünkü tribünlerdeki şiddet, toplumsal yaşamda her alanda hemen her gün karşımıza dikilen sözlü ve fiziki şiddetin sadece haftada bir ortaya çıkan bölümüdür. Aile içinde tanışılan, sokakta, okulda ve işyerinde maruz kalınmaya ya da görülmeye devam edilen sözlü ve fiziki şiddetin kuşattığı bir toplumda yaşıyoruz hepimiz. Kadına yönelik şiddetin, çocuk ölümlerinin alışılageldik günlük haberler haline geldiği ve ne yazık ki adeta sıradanlaştığı, devlet güçlerince uygulanan şiddetin sistematik hale geldiği ülkemizde, futbol teröristleri adlandırmasıyla tribünlerin ve taraftarların hedef tahtasına oturtulmasını, kriminalize edilmesini asla kabul etmiyoruz. Sadece haftada bir kendilerine ait tribünleri dolduran on binlerce taraftar, haftanın diğer günlerinde de mahalledeki komşumuz, okulda ya da işyerindeki arkadaşımız ya da hizmet aldığımız herhangi bir sektördeki işveren/çalışan olarak günlük yaşamımızda olan kişilerden oluşan bir topluluktur. Yani taraftarlar, toplumsal yaşamın içindeki insanlardır. Yani bu ülkenin sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal koşulları içinde yetişmiş ve yetişmekte olan bireylerdir" diye konuştu.

“ÇÖZÜM TRİBÜNDE DEĞİL DIŞARIDA ARANMALI”
"Bu sefer gerçekten ‘kökü dışarıda’ bir sorunla karşı karşıyayız" diyen Erturan, “Bu yüzden de, sporda şiddet sorununun nedenlerini tribün içinde değil, dışında aramak gerekiyor. Kulüp yöneticilerinden, sahadaki teknik ekibe ve futbolcusuna kadar temel tüm aktörler günümüz spor aktivitelerinin olmazsa olmazı kabul edilen agresifliği ve saldırganlığı her boyutta ortaya çıkartmaktadırlar. Çözüm daha fazla baskı ve yasaklamalar değil, daha fazla özgürlük ve demokrasidir. Taraftar Hakları Derneği olarak, taraftarların maruz kaldığı ve kalacağı her türlü hak ihlali ve kısıtlamaya karşı omuz omuza mücadele içerisinde olacağız" ifadelerini kullandı.
Erturan, "Tribün ve taraftar kültürünü yok etmeyi amaçlayan 6222 sayılı yasa ve bu yasayla ilgili yönetmelikler kaldırılmalı, yerine illerde taraftarların da geniş katılımlarıyla gerçekleştirilecek çalıştaylar ve akabinde yapılacak ulusal bir sempozyum sonucu belirlenecek yeni düzenlemeler yapılmalıdır’ ‘Kulüp yönetimleri ve il spor güvenlik kurulları başta olmak üzere, taraftarları ilgilendiren konularla ilgili kararların alındığı kurullar ve yapılarda taraftarların temsilcilerine söz, yetki ve karar hakkı verilmelidir’ ‘Taraftarların demokratik örgütlülüklerinin güçlendirilmesine yönelik destekler sağlanmalıdır’ ‘Kombine kart alan taraftarların kulüp üyesi olmaları sağlanmalıdır’ ‘Irkçı ve nefret söylemi barındıran söylemleri içerenlerin dışında pankart yasaklarına son verilmelidir’ ‘Deplasman yasağı uygulamasına son verilmelidir’ ‘Statlarda polis istemiyoruz’ ‘Kimyasal silah özelliğinde olan biber gazı kullanımı yasaklanmalıdır’ ‘Taraftarların fişlenmesi anlamına gelen ve ülkemiz futbol kültürü bakımından yeni ciddi sorunlar ortaya çıkartacak olan E-bilet uygulamasına yönelik çalışmalardan vazgeçilmelidir" açıklamasında bulundu.
(İHA)