TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bugün Taraf gazetesinde yayınlanan "İşte Meclis'ten gizlenen Rifat Baba raporu" başlıklı haber nedeniyle gazeteye dava açmaya hazırlanıyor
Abone olTaraf gazetesinde bugün yayınlanan bir haber davalık oluyor. Gazetenin sürmanşetinden verilen "İşte Meclis'ten gizlenen Rifat Baba raporu" başlıklı haber nedeniyle bir kamuoyu açıklaması gönderen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, haberde yer alan unsurların gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.
Kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına bu duyurunun yapılma zorunluluğu doğduğu belirtilen açıklama 8 maddeden oluşuyor. Rifat Hisarcıklıoğlu adına yapılan açıklamada;
"1 - Öncelikle vurgulamak isterim ki; şahsım gümrük kapılarından bir kuruş maddi kazanç elde etmemiştir. Şahsımın gümrük kapılarından bir kazancı olduğu algısı oluşturulmaya çalışılan haberle ilgili olarak hukuki haklarımı da kullanacağım.
2 - Ülkemizin gümrük kapıları Yap-İşlet-Devret modeli çerçevesinde Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. (GTİ) tarafından modernize edilmektedir. GTİ, TOBB başta olmak üzere Türkiye çapındaki 137 Oda ve Borsanın ortaklığı ile kurulmuştur.
3 - Bugüne kadar Habur, Cilvegözü, Kapıkule, Hamzabeyli, Sarp ve Nusaybin Gümrük Kapılarının modernizasyonu tamamlanmıştır. Dilucu, Esendere, Çıldır/Aktaş ve Kapıköy Gümrük Kapıları ile Halkalı Gümrük Müdürlüğü’ndeki çalışmalar devam etmektedir.
4 - Modernizasyonu tamamlanan 6 kapı için yaklaşık 300 milyon TL’lik yatırım yapılmıştır. Yatırımı devam eden 5 kapının ise yaklaşık 450 milyon TL’ye mal olacağı hesaplanmıştır. Böylece devletin kasasından tek kuruş çıkmadan yaklaşık 750 milyon TL’lik yatırım yapılmış olacaktır.
5- Buna ilave olarak devlete bugüne kadar ödenen vergi tutarı yaklaşık 250 milyon TL’ye ulaşmıştır. Böylece kamunun kazancı 1 milyar TL.’ye ulaşmıştır. İddia edildiği şekilde kamu zarara uğramamıştır.
6 - Haberdeki bilgiler kamuoyunu yanıltıcı şekilde eksik bırakılmıştır. Şöyle ki; sözleşmelerde yer alan yatırım maliyetleri başlangıçtaki tahmini maliyetlerdir. Sonradan kamu tarafından ihtiyaç duyulan yatırımlarla birlikte gerçekleşen maliyetler bunun çok üzerine çıkmaktadır. Mesela Habur Gümrük Kapısı’nın tahmini maliyeti 17,9 milyon TL olarak hesaplanmış, ancak ilave yatırımlarla birlikte 50 milyon TL’yi aşmıştır. Cilvegözü Gümrük Kapısı ise 11.5 milyon TL hesaplanmışken, 30 milyon TL’ye ulaşmıştır.
7- Gümrük kapılarındaki karlılık rakamları diye belirtilen tutarlar, işletmenin gelir rakamlarıdır. Hiçbir ticari işletmede gelirin tamamı kar değildir. Bu kapılarda da ciddi işletme maliyetleri bulunmaktadır.
8 - Haberde, gümrük kapılarından gelir elde edildiği gibi zarar da edildiği göz ardı edilmiştir. Nusaybin Gümrük Kapısı yaklaşık 30 milyon TL’lik yatırım ile 2011 yılında modernize edilmiş, ancak Suriye’de yaşanan karışıklıklar nedeniyle işletmeye açılamamıştır. Aynı şekilde Cilvegözü Gümrük Kapısı da yaklaşık olarak 2 yıldır işletilememektedir. Buradaki tüm giderler ve hizmetler GTİ tarafından karşılanmaya devam etmektedir" denildi.