Türkiye’nin derdi bürokrasi, deriz. Ama bürokrasiden de vazgeçmeyiz. Vatandaşın beklediği kat mülkiyetindeki kolaylaştırma yine noter pürüzüne takıldı…
Abone olZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER-ÖZEL
ANKARA- Bürokrasinin en büyük sıkıntı olduğunu, formalitelerden dolayı işlerin aksadığını her fırsatta dile getirilmesine karşın, vatandaşın dört gözle beklediği kat mülkiyetinde formaliteleri ortadan kaldıracak yasa tasarısında yine formalite yükü getiriliyor.
Hükümetin noterleri devreden çıkartan ve belediyenin tapuya bildirim yapmasına dayanan sistem TBMM Adalet Komisyonu’nda değiştiriliyor. Ancak Noterler Birliği itiraz etti.
BÜTÜN APARTMAN NASIL TOPLANACAK?
Mevcut Kat mülkiyeti kanunundaki hüküm gereği Kasım ayına kadar tapusunu alamayanların kat mülkiyetine geçiş yapması gerekiyor. Kat mülkiyetine geçebilmek için apartman ya da sitede dairesi olan herkesin bir araya gelmesi ve topluca noter işlemi ardından da tapu işlemi gerçekleştirmesi gerekiyor. Ancak bu durum bir çok nedenle gerçekleşemiyor. Yurt dışında olan daire sahipleri, muazalı olan dairelerin sahipleri bu toplu işleme katılmayınca; diğer kat malikleri de sıkıntıya düşüyor. Bunun için uzun, masraflı ve yorucu bir formaliteler gerçekleştirilmek ve bürokratik işlemler sürdürmek gerekiyor.
60 GÜN İÇİNDE TAPU ALABİLECEKLERDİ FAKAT
Kasım ayında süre dolacağı için hükümet kat maliklerinin bürokratik işlemlerden kurtulması için yeni bir düzenlemeyi TBMM’ye sevk etti. Adalet Komisyonunda görüşmelerine başlanan Kat Mülkiyeti Kanunu ile henüz kat mülkiyetine geçmemiş site ve apartmanların işlemleri belediye tarafından ilgili tapu dairelerine bildirilecek. Bu bildirim sonrası daire sahipleri 60 gün içinde tapu dairesine giderek, tapularını alabilecekler.
NOTER YİNE DEVREDE
Ancak komisyon görüşmeleri sırasında; devreye giren Noterler Birliği Başkanı bürokrasiyi ortadan kaldıran bu işlemin sakıncalı olduğunu ve 60 günlük süre içinde tapuya gitmeyen kat maliklerinin durumunun sorun yaratacağını gerekçe göstererek, bazı komisyon üyelerini ikna ettiği belirtildi. Bunun üzerine düzenlemede değişiklik yapılarak noter onayı yine devreye sokuldu. Bu durumda vatandaş eski duruma yeniden dönüyor. Noter masrafı ve bürokratik işlemler yine devreye giriyor.