BIST 9.934
DOLAR 35,39
EURO 36,55
ALTIN 3.019,31
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Tantuni servisçisi ikinci el eşyalardan araç yaptı

Kayseri'de tantuni servisçiliği yapan meslek lisesi mezunu genç, hurda malzemeler ve ikinci el eşyaları bir araya getirerek, kendine has tek kişilik otomatik vites araç tasarladı.

Abone ol

Ailesi izin vermediği için komşularının otoparkında yaptığı araçta direksiyon için çamaşır makinesi kasnağı, yakıt deposu için su matarası kullanan genç, büro sandalyesinden koltuk yaptığı aracıyla saatte 80 kilometre hıza ulaşabiliyor.

Kartal Endüstri Meslek Lisesini bitirdikten sonra hayalindeki aracı yapmak için bir işe giren ve para biriktirmeye başlayan 18 yaşındaki Durdu, tantuni servisi yaparak kazandığı parayla aracı için malzeme toplamaya başladı.

Hurdacılar ve ikinci el eşya satan dükkanlardan malzeme toplayan Serdar Durdu, ailesi karşı çıktığı için komşularının otoparkında sürdürdüğü çalışma neticesinde yaklaşık 4 ayda kendine özgü tek kişilik araç yapmayı başardı.

Hurdacıdan aldığı motorla aracını şekillendirmeye başlayan genç, tasarladığı araç için çamaşır makinesi kasnağından direksiyon, su matarasından yakıt deposu, el arabası lastiğinden araç tekeri ve büro sandalyesinden koltuk yaptı.

Tasarladığı aracıyla işine gidip geldiğini anlatan Durdu, bir araç yapmayı küçüklükten beri hayal ettiğini ve bunu başardığı için mutlu olduğunu söyledi.

Aracını yapmaya başladığından itibaren kendisine maddi ve manevi kimsenin destek çıkmadığını belirten Serdar Durdu, şunları kaydetti:

"İşe ilk olarak bir bisikletle başladım ve hızar motorlu bir bisiklet yaptım ancak bu beni tatmin etmedi ve daha sürdürülebilir olsun diye araba yapmayı düşündüm. İlk başta motorunu araştırdım, planı motora göre çizecektim. İlk önce motoru hurda olarak bir yerden buldum. Sonra motorunu sökerek geri kalanını sattık, böylece daha ucuza geldi bize. Motorunu tamir ettim ve çalıştırdım. Daha sonra şasesini çizdik, sonra boruları profille yaptık, kestik, teker teker kaynattık. Tekerleri imkanımız az olduğundan el arabası lastiği kullanmak zorunda kaldık. Normalde yetersiz bir lastik ama idare ediyor. Aslında tasarımı çok farklı ama bir gecede toplanılması gerektiğinden bu şekilde aceleyle oldu."

Araç 80 kilometre hıza çıkabiliyor

Sanayiden bazı tanıdıklarını kendisine aracın profil çiziminde ve kaynak yapımı konusunda az da olsa yardım ettiğini vurgulayan Durdu, koltuğu hurdacıdan, lastikleri nalburdan aldığını dile getirdi.

Akü bulunan aracın benzinle çalıştığını aktaran Serdar Durdu, "Çalışma prensibi normal araba gibi. Marşa basıyoruz akü ile benzinle çalışıyor. Biraz az yakıyor normal motorsikletlere göre yani 10 liraya bir hafta götürüyor. Maksimum 80 kilometre hıza çıkıyor. Onu telefondan GPS (Küresel Yer Belirleme Sistemi) cihazı ile ölçüyoruz. Vites otomatik, bunların dışında bir şey yok. Aktarımı ise zincirle yapıyor.'' dedi.

Aracının trafikte ilgi gördüğünü, insanların ilginç buldukları için görüntüsünü çektiklerini aktaran Durdu, şöyle devam etti:

''İşime yaptığım araçla gidiyorum. Trafikte beni görenler aracımı seviyorlar, yol veriyorlar hemen, yanımdan takip ediyorlar, kameraya çekiyorlar. Şu anda yenisini yapmayı planlıyorum, 2 kişilik olacak. Zamanla olacak şeyler. Görenler, 'nasıl yaptın, kaça satarsın, bize de yapsana, sana ne kadar versek bize yaparsın' diye soruyorlar. O şekilde yorumlar alıyoruz.Yaptığım aracın bir bedeli var ancak satmayı düşünmüyorum."

Serdar Durdu, para biriktirerek kendisine ait bir atölye açmayı ve yeni projeler yapmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.